Ağaoğlu zirveyi zorlayacak

Ağaoğlu zirveyi zorlayacak

İş Kuleleri tahtını Kiler’in Levent’teki Sapphire’ine bırakırken yaşam artık 300 metreye doğru taşınıyor

Ağaoğlu zirveyi zorlayacak
16px
24px
02.09.2010 08:22
ABONE OLgoogle

Yakın bir geçmişe kadar Levent, Maslak, Mecidiyeköy hattında yoğunlaşan yüksek binalara artık şehrin hemen her tarafında rastlamak mümkün. Yüksekliği 150 metreyi aşan onlarca gökdelenin olduğu İstanbul’da, şehir merkezlerine yakın bölgelerde arsa bulmak iyice zorlaşınca ve arsa payı maliyette en yüksek kalemi oluşturunca yüksek binalar konutlara da yerleşti.

Yüksekliği 100 metreyi aşan binalarla 1990’larda tanışan İstanbul’un görüntüsü son 20 yılda tamamen değişti. Yakın bir geçmişe kadar Levent, Maslak, Mecidiyeköy hattında yoğunlaşan yüksek binalara artık şehrin hemen her tarafında rastlamak mümkün.

150 metreyi aşan yükseklikte çok sayıda projeye ev sahipliği yapmaya başlayan İstanbul’un, Boğaz ya da kent manzaralı gökdelenlerinin sayısının önümüzdeki yıllarda daha da artması bekleniyor. İş Kuleleri, Şişli Plaza, Koza Plaza, Akmerkez, Metrocity, Mashattan, Kempinski Residences Astoria, Tekfen Tower, Kanyon, Garanti Bankası Genel Müdürlüğü, Süzer Plaza, Polat Tower, Selenium Residence, Sun Plaza, Palladium, Marriott Otel, Uphill Court, Myworld ve Incity gibi gökdelenleri, yapımı devam eden Sapphire ve Diamond of İstanbul izliyor.

Kiler Grubu’nun Levent’te inşa ettiği 64 katlı ve 261 metre yüksekliğindeki Sapphire, Levent’teki 181 metrelik İş Kuleleri’nin tahtını şimdiden kaptı. Hema Holding’in Maslak’taki 50 katlı 240 metrelik Diamond of İstanbul ile Regnum’un Koşuyolu’ndaki 36 katlı 187 metrelik rezidans projesi de bittiğinde İstanbul’un en yüksek binaları arasına girecekler.

Şehir merkezlerine yakın bölgelerde arsa bulmanın oldukça zorlaştığı ve arsa payının maliyette en büyük kalemi oluşturduğu İstanbul’da yüksek binalar konutlara da yerleşti. Anadolu yakasında Teknik Yapı Uprise Elite, Dumankaya da Vizyon projesiyle yükseklik yarışına katılıyor. Dumankaya’nın İKON projesi de 149 metre yüksekliğiyle en yüksekler arasına giriyor. Uzunluğu 100 metreyi aşan diğer konut projelerinin arasında Skyport Residence, 212 İstanbul, My World’de yer alan Andromeda, Flora Residence, Selenium Residence ve Mashattan da yer alıyor.

İstanbul’da 35 metreden yüksek toplam 2 bin 93 bina bulunuyor. Bu rakamla İstanbul, dünyada 6. sırada. Bu binaların 70’e yakını ise 100 metrenin üzerindeki gökdelen sayılan binalar.

İstanbul dışında Mersin, Konya ve Ankara’daki gökdelenler dikkat çekerken, özellikle Mersin’deki Mersin Metropol 175 yüksekliğiyle en uzunlar arasında sıralanıyor.

Ağaoğlu zirveyi zorlayacak

Ağaoğlu Şirketler Grubu’nun yakında inşaatına başlamaya hazırlandığı Seyrantepe’deki kulenin dünyanın en yüksek binaları arasına girmesi bekleniyor. Grubun Başkanı Ali Ağaoğlu, “Yükseklik 450 metre olacak. 500 metreye kadar gidebiliriz” demişti. Lale figüründen esinlenilerek tasarlanan ve Galatasaray’ın stadına komşu projenin 2012’de bitmesi planlanıyor. Ali Ağaoğlu, statik hesapları ABD ve İngiltere’de yapılan kule için 50’ye yakın danışmanlık firmasının çalıştığını söyledi. Projenin, ABD’nin ünlü gökdeleni 381 metrelik Empire State’den daha yüksek olması ve en yüksekler arasında yer alması bekleniyor.

Fatma Koşar/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde