Ağaoğlu düğmeye bastı: Ne fonu kuruyor?

Ağaoğlu düğmeye bastı: Ne fonu kuruyor?

Sektörde bir ilk olarak ‘Maslak 1453 Gayrimenkul Yatırım Fonu’ kurmak için düğmeye basan Ağaoğlu’na, SPK’dan olumlu yanıt geldi

Ağaoğlu düğmeye bastı: Ne fonu kuruyor?
16px
24px
14.05.2016 07:31
ABONE OLgoogle
Son dönemde yabancı yatırımcıların da ilgi odağı haline gelen ve Türkiye ekonomisinin lokomotifliğini üstlenen gayrimenkul sektöründe, finansal enstrümanların çeşitliliği yönünde önemli adımlar atılıyor.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) düzenlemeleri tamamlamasıyla birlikte, gayrimenkul yatırım fonlarının kurulma süreçleri hızlandı. ABD'de 150, Avrupa'da ise 100 milyar dolar büyüklüğe ulaştığı tahmin edilen gayrimenkul yatırım fonları, SPK'nın tebliğinin ardından Türkiye de ilgi odağı haline gelmeye başladı.

İlk kuruluş iznini KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik'in şirketi EYG alırken, son hamle de Ağaoğlu'ndan geldi. Sektörde bir ilk olarak kendi geliştirdiği projesinde gayrimenkul yatırım fonunu kurmak için çalışmalar başlatan Ağaoğlu'na SPK'dan olumlu yanıt geldi.

1453 CADDE'Yİ İHRAÇ EDECEK

Ağaoğlu, Maslak 1453 Gayrimenkul Yatırım Fonu adıyla bir fon hayata geçirmek için düğmeye bastı. Şirket, Maslak'ta hayata geçirdiği ve teslim aşamasına gelen 1453 projesinin ticari ünitelerinin kira gelirini fon kapsamına alarak, yatırımcılara yeni bir enstrüman sunacak.

Ağaoğlu bu enstrümanla birlikte 1453 metre uzunluğundaki 'Cadde 1453'ün gelirlerini, menkul kıymetleştirilen gelirler yoluyla yatırımcıya da açmış olacak. Bu uygulamanın yabancı yatırımcıya da önemli fırsatlar sunması bekleniyor. Maslak 1453, ortalama 20 bin kişinin ikâmet edeceği bir proje olacak. Projenin günlük ziyaretçi sayısının 70 bin, nüfusunun da 100 bin civarında olacağı tahmin ediliyor.

GYF'NİN AVANTAJLARI

 Gayrimenkullerin menkul kıymetleştirilmesi sağlanıyor.
 Yatırımcılarına şeffaf ve denetlenen bir ortamda istikrarlı olarak gayrimenkul geliri (kira-satış kazancı) sağlar.
 Yatırımcılar için vergi avantajları bulunuyor.
 Fon nezdinde herhangi bir vergi yükü yok.
 Tüzel kişilikleri yok. Ancak özel düzenleme ile tapuda mülkiyet sahibi olmaları düzenlendi.
 Alım-satım kârı ya da kira geliri elde edebilen GYF'ler, bu maksatla konut, arsa, otel, AVM, hastane, turizm tesisleri, restoran gibi çok sayıda yatırımlarda bulunabilir.
 Fonların kira sertifikası, gayrimenkul sertifikası gibi araçlara da yatırım yapabilme imkânları mevcut.
Seda Tabak/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde