Ağaçları kesme sırası Fatih Ormanı’nda

Ağaçları kesme sırası Fatih Ormanı’nda

İstanbul’un son kalan ormanlarından Fatih Ormanı’nın imara açılmasına karşı itirazlar yükseliyor.

Ağaçları kesme sırası Fatih Ormanı’nda
16px
24px
25.12.2014 05:46
ABONE OLgoogle
Sarıyer Belediyesi, Fatih Ormanı projesine onay vermeyeceğini söyledi. CHP’li meclis üyelerinden Topbaş’a da “dur de” çağrısı var.

İstanbul’un son kalan ormanlarından Fatih Ormanı’nın imara açılmasına karşı itirazlar yükseliyor. Maslak Parkorman’ın da içinde bulunduğu arazinin yapılaşmasına “dur” demek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) CHP’li Meclis üyeleri de harekete geçti.

CHP’li üyeler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a Maslak Parkorman’a yapılacak projeye “ruhsat verme” çağrısı yaptı. Çevreci derneklerin verdiği mücadeleler sonrasında Sarıyer Belediyesi projeye ruhsat vermeyeceğini açıklamıştı.

Fatih Ormanı’nın kaderi 2008’de “tabiat parkı” statüsünün kaldırılmasıyla değişmeye başladı. Ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ait 1 milyon 480 bin metrekare büyüklüğündeki ormanlık alan, 2010’da yıllık 740 bin lira bedelle 29 yıllığına Ferit Şahenk ve Serdar Bilgili’ye ait Ege Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları’na kiralandı. Bölgede Parkorman adında etkinlik alanı hizmet vermeye başladı.

Ege Turizm ve Gayrımenkul Yatırımları, bu şekilde hizmet veren; konaklama, çok amaçlı salon ve otoparkın yapılaşma koşullarının artırılması için proje hazırlattı. Arazide 108 ahşap villa, 19 restoran, 15 bin kişilik “çok amaçlı salon” ve 4 bin kişilik açık hava etkinlik alanı yapmak için hazırlatılan projenin revizyon plan önerileri, Çevre Şehircilik Bakanlığı’na gönderildi. Planlar, Bakanlık tarafından onaylanırsa Sarıyer Belediyesi’nden de inşaat ruhsatı alınacak ve proje hayata geçirilecek.

YETKİ İBB’YE GEÇİYOR

Proje görselleri basına sızdıktan sonra ağaçları korumak için harekete geçen Diren Fatih Ormanı İnisiyatifi ve Kuzey Ormanları Savunması, Sarıyer Belediyesi ile Bakanlık önünde pek çok eylem yaptı. Bu eylemler üzerine Sarıyer Belediyesi, proje önlerine geldiğinde ruhsat vermeyeceklerini açıkladı. Fakat ilçe belediyesinin bu kararı, ormanları kurtarmaya yetmeyecek. Prosedüre göre ilçe belediyesi imar planlarına uygun olan bir projeyi onaylamazsa, ruhsat verme yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediye’sine geçiyor.

TRAFİK BU YOĞUNLUĞU KALDIRMAZ

İBB Meclisinin CHP’li Üyesi Dr. Hakkı Sağlam ve Hüseyin Sağ da Başkan Kadir Topbaş’a proje önlerine geldiğinde ruhsatı onaylamaması için çağrıda bulundu. CHP’li meclis üyeleri bu isteklerini Meclis Başkanlığına sundukları soru önergesiyle iletti. Başkanlığa sunulan soru önergesi öncesinde yapılan açıklamada üyeler, projenin bir çevre katliamına neden olmasının dışında, trafikte de yoğunluk yaratacağını belirtti.
Billur Özgül/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde