Afrin Operasyonu'nda üçüncü gün... Çatışmalar yoğunlaştı, cephe genişliyor

Afrin Operasyonu'nda üçüncü gün... Çatışmalar yoğunlaştı, cephe genişliyor

TSK, Zeytin Dalı Harekatı'nda Afrin bölgesinin doğusundaki Azez'den operasyon başlattı.

Afrin Operasyonu'nda üçüncü gün... Çatışmalar yoğunlaştı, cephe genişliyor
16px
24px
22.01.2018 11:16
ABONE OLgoogle

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) önceki gün havadan dün de karadan başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'nda Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte sınırdan 7.5 kilometre içeri girdiği öğrenildi. Sahada ÖSO ve YPG birlikleri arasında sıcak çatışmalar yaşanmaya başlarken, Resulayn'dan açılan ateşle Ceylanpınar'da bir asker omuzundan yaralandı. Öte yandan TSK'nin Azez'den de Afrin'e yönelik operasyona başladığı açıklandı.

Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekâtı'nda, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birliklerinin önceki gün Azez-Gülbaba sınır hattından başlattığı kara operasyonu, dün Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) 6400 askerin katılımıyla sürdü.

Operasyonun ilk 48 saatinde 7.5 kilometre içeri giren TSK ve ÖSO, planlanandan çok daha hızlı ilerledi. Normal koşullarda operasyonun 4. gününde ulaşılması hedeflenen, bölgeye 2. günde ulaşıldı. Öte yandan Zeytin Dalı Harekâtı, bugün Fransa'nın talebi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) görüşülecek. BMGK oturumunun TSİ 18.00'da başlaması planlanıyor.

SINIR KARAKOLU YAKINLARINA ROKET DÜŞTÜ

Hatay'ın Suriye sınırındaki Kalatepe Karakolu yakınlarına Afrin bölgesinden roket düştü.

Türk Silahlı Kuvvetlerince, Suriye'nin Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve IŞİD'e yönelik başlatılan "Zeytin Dalı Harekatı"nın 3. gününde, Hatay'ın Kırıkhan ilçesindeki Suriye sınırındaki Kalatepe Karakolu ile AFAD çadırlarının bulunduğu bölgeye Afrin'den atılan bir roket düştü.

Bölgeye ambulanslar sevk edildi. Olayda can ve mal kaybı yaşanmadığı öğrenildi. Olay sonrası askerler roketin düştüğü yerde inceleme yaptı.

AKDAĞ, BAYRAK DAĞITTI, ZEYTİN DALI SALLADI

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Kilis'te sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle düzenlenen toplantının ardından AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ile birlikte esnafı ziyaret etti. Esnafla sohbet edip, Türk bayrağı dağıtan Akdağ, dolaştığı cadde üzerindeki zeytin ağacından kopardığı dalı havaya kaldırıp, bir süre salladı.

ÜMİT ÖZDAĞ: SURİYE'DE BARIŞIN BİR AN ÖNCE TESİS EDİLMESİ GEREKİYOR

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ da Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, roketlerin düştüğü alanlarda inceleme yaptı. Ev ve iş yerleri hasar görenlere 'geçmiş olsun' dileğinde bulunan Özdağ, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin'de terör örgütlerine karşı başlatmış olduğu harekatın bir yansımasını burada görüyoruz. Ne yazık ki Suriye, bir iç savaş coğrafyası oldu ve bir an önce de bu süreçten çıkması lazım. Onun için biz, İYİ Parti olarak Suriye'de barışın bir an önce tesis edilmesi ve hükümetin de barışın tesis edilmesi için neler yapılması gerekiyorsa bu doğrultuda hızlı adımları Şam'la atması gerektiği inancındayız. Tabi Afrin'de, terör çetelerine karşı başlayan mücadelenin Afrin'de sonlanmayacağı açıktır. Çünkü PKK, sadece Afrin'de değil; sınırımızın 400 kilometrelik bölümünde uygulanan yanlış politikalar neticesinde hakimiyet kurmuştur. Afrin'de başlar; ama Afrin'de bitmez. Bu sürecin devam etmesi gerekiyor."

TOP ATIŞLARI KİLİS'TEN DUYULUYOR

Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatının 3’üncü gününde, Kilis sınırında konuşlu bulunan birlikler YPG unsurlarının bulunduğu noktalara yoğun top atışı yapıyor. Fırtına obüs ve çok namlulu roket atarlar ile Afrın bölgesindeki PKK/PYD mevzileri vurulurken, top atışlarının sesi Kilis kent merkezinden duyuluyor.

Sınır hattında yoğun sis nedeniyle göz gözü görmüyor. Rüzgarın etkili olduğu bölgede sınır hattına kimse yaklaştırılmıyor.

1 ASKER HAFİF YARALANDI

Suriye'nin PYD'nin denetimindeki Resulayn kentinden açılan ateş sonucu Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde, sınırda görevli 1 asker hafif yaralandı. Ateş açılması sonrası askerler tarafından PYD'lilerin bulunduğu bölge ateş altına alındı.

ROKET ATIŞLARI GÜVENLİK KAMERASINDA

Öte yandan Reyhanlı'ya yönelik 11 roket atışının bazıları da iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansıdı. CHP Hatay milletvekilleri Mevlüt Dudu, Serkan Topal, Birol Ertem ve Hilmi Yarayıcı ile AKP Hatay Milletvekili Fevzi Şanverdi de Reyhanlı'da hasar gören yerlerde incelemelerde bulundu.

  72 ŞEHİT İÇİN 72 UÇAK

El Bab'da şehit düşen 72 askeri temsil eden, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait 72 savaş uçağının 20 Ocak Cumartesi günü saat 17.00'de, Afrin'deki mevzileri bombalamasıyla başlayan 'Zeytin Dalı Harekatı'nda 3'üncü güne girildi. İlk gün hava operasyonuyla belirlenen mevziler imha edilirken, TSK birlikleri, dün saat 11.05'te, Kilis'in Gülbaba mevkisinden kara birlikleriyle Suriye'ye girdi. Hem havadan hem de karadan ÖSO güçleriyle birlikte Afrin'in 5 kilometre içine kadar giren birlikler, 11 köyü PYD-YPG/PKK'den aldı.

YPG İLE ÖSO ARASINDA ÇATIŞMALAR YAŞANIYOR

 Türk jetlerinin 45 hedefi vurduğu Afrin bölgesinde operasyonlar, 3'üncü gününde devam ederken, Azez bölgesinde de YPG'liler ile ÖSO güçleri arasında sert çatışmalar olduğu bildirildi. Gece boyunca, Kilis ve Hatay sınırlarından topçu atışıyla destek verilen operasyona katılacak Türk askerleri ile ÖSO güçlerinin Hassa ilçesinin sınırına sıfır noktasındaki hareketliliği de sabah saatlerinde devam etti.

 Tankların bakımını ve ikmalini yapan özel tankçı birlikleri, sabah hazırlıklarını sürdürdü. Çok sayıda 'M60T' tankı, art arda sıralandı. Bölgede, ayrıca kollarında sarı bant olan ÖSO'ya bağlı birlikler de bulunuyor.

SAKIZ KARAKOLU'NDA TOP SESLERİ DUYULDU

 "Zeytin Dalı Harekatı"nın 3. gününde Hatay’ın Hassa ilçesi Yarım Aktepe mevkisinde sınırın sıfır noktasında bulunan Sakız Karakolundan bazı tankların atış yaptığı duyuldu.

 Öte yandan, Yarım Aktepe mevkiinde ise Türk askerleri ve Özgür Suriye Ordusu’na bağlı askerler olası bir takviye için hazır bekletiliyor.

 19 ROKET DÜŞTÜ

Kilis ve Hatay'ın Reyhanlı ilçesine, operasyon boyunca, toplam 19 roket isabet etti. Her iki bölgede 1 kişi öldü, 17'si Suriyeli 54 kişi de yaralandı. Reyhanlı'da roketlerin isabet ettiği bölgede ise 15 araç, 4 mesken ve 10 iş yeri hasar gördü.

 Reyhanlı Belediyesi ekipleri, sabah saatlerinde, ilçedeki yerleşim alanına düşen 9 roketin bıraktığı hasarın izlerini temizlemeye başladı. Hatay Belediyesi Mehteran Takımı da Oğulpınar Hudut Karakolu'nda askerlere moral konseri verdi.

 SINIRDAKİ EVLERE MERMİ İSABET ETTİ

Öte yandan Suriye'nin Afrin kentindeki PKK/YPG'liler tarafından ateşlenen uçaksavar mermileri, Kilis'te bulunan Çilolar köyündeki bazı evlere isabet etti. Kimsenin yaralanmadığı saldırıda, evlerin duvarlarında izler oluştu. Saldırının ardından sınır hattında konuşlu askerler, mermilerin geldiği mevzileri ateş altına aldı.

TSK VE ÖSO UNSURLARI SINIRDA

Hatay’ın Hassa ilçesi Sugediği Mahallesi’nde bulunan sınırın sıfır noktasında ise askerler obüs ve tanklarla nöbet tutuyor.

 Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatı üçüncü gününde devam ediyor. Hatay’ın Hassa ilçesi Sugediği Mahallesi’nde bulunan sınırın sıfır noktasında ise askerler obüs ve tanklarla nöbet tutuyor.

 Askerlerin yanında sarı pazubantlarıyla ÖSO unsurlarının olması dikkat çekiyor. 

 RUSYA: SİVİLLER, AFRİN'DEN AYRILIYOR

 Rusya’nın Suriye’deki ateşkesi izleme merkezinden yapılan açıklamada, sivillerin Zeytin Dalı Harekatı'nın başladığı Afrin’den ayrıldığı belirtildi. Açıklamaya göre, son 24 saatte binden fazla kadın ve çocuk bölgeden ayrılırken görüldü.

Rusya’nın Suriye’deki ateşkesi izleme merkezinden Russia Today’e (RT) ulaşan açıklamada “Siviller Afrin’deki askeri harekat bölgelerinden ayrılıp Tel Acar’a doğru gidiyor. Bir kısmı orada kalıyor bir kısmı da Halep’e ilerliyor. Son 24 saatte Tel Rifat gerilimi azaltma bölgesindeki askeri polis kontrol noktasından binden fazla kadın ve çocuk geçti” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada Halep’ten Tel Rifat’a en yakın zamanda 20 ton insani yardımın götürülmesinin planlandığı da aktarıldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde