Afrikadan gelen haberler dolar kurunu yükseltiyor

Afrikadan gelen haberler dolar kurunu yükseltiyor

Dolar kuru küresel bazda gelen haberlerle yükselişe geçerken güncel fiyat olarak krtik seviye olarak görülen 5.30 TL’nin üzerinde seyrediyor.

Afrikadan gelen haberler dolar kurunu yükseltiyor
16px
24px
22.02.2019 07:49
ABONE OLgoogle

Dolar kurunda yukarı hareketlenme gözlemleniyor. İç piyasalarda 31 Mart Yerel Seçimlerine yaklaştığımız günlerde kuru etkileyecek önemli bir haber akışı yaşanmazken küresel piyasalardan gelen olumsuz haberlerle dolar kuru yükselişe geçti.

DOLAR KURU NEDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ?

Dolar kurundaki yükseliş Güney Afrika elektiriğinin yüzde 95’ini karşılayan ESKOM şirketinin 4.9 milyar dolarlık bir kurtarma paketi açıklamasından sonra gerçekleşti. Bu miktar Güney Afirka tarihindeki en büyük kurtarma paketi olarak kayıtlara geçti.

Bu oranla beraber Güney Afrika’da bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranla yüzde dört buçuğa yükselmesi bekleniyor. Bu veriler Güney Afrika için son 10 yılın en yüksek oranı olacak

Güney Afrika para birimi Türk Lirası gibi gelişmekte olan para birimi sepetinin içerisinde yer alıyor. Bu ülke para birimlerindeki değişiklik gelişmekte olan diğer ülkelerin para birimlerinde de oynaklığa neden oluyor. Güney Afrika Para Birimi dolar kuru karşısında bir birim hareket ederse Türk Lirası da onunla beraber dolar kuru karşısında ayno yönde 0,6 hareket ediyor.

DOLAR KURU GÜNCEL FİYATI

Dün 5.31 - 5.33 bandında dalgalanan Dolar/TL yeni güne 5.32 civarında başladı, euro 6.04'te, sepet kur 5.68'de seyrediyor.

Önceki gün dolar/TL Fed'in son toplantı tutanaklarının açıklanmasının ardından gece saatlerinde 5.34’e yükselmişti. Ocak ayına ait tutanaklarda bu yıl faiz artırımı beklentilerinin canlı olduğu görülmüştü.

HANEHALKI DOLAR ALMAYI SÜRDÜRÜYOR

Dün açıklanan rakamlara göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı, 15 Şubat ile biten işlem haftasında 439 milyon dolar artarak 169.38 milyar dolara yükseldi.

Hanehalkı kesintisiz olarak 19 haftadır dolar almaya devam etti.

İstanbul Portföy Yönetici Ortağı Tufan Deriner yaptığı değerlendirmede yerli yatırımcının son dönemde dövize yöneldiğini belirterek "Kurun hızlı yukarı gittiği Ağustos döneminde yükselişin yabancıların alımlarıyla olduğunu görmüştük. Yabancıların yüksek faizden dolayı TL uzun pozisyonda yollarına bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum, özellikle seçime kadar." dedi.

"AŞIRI YÜKSELİŞ BEKLEMEM"

Dolar/TL'nin bir süre daha bu seviyelerde kalmaya devam edeceğini belirten uzman "Kurda hafif bir yükseliş gördük ama aşırı yükseliş beklemiyorum. Faiz tarafında birkaç gündür satış yiyor gibiyiz. O düzeltme hareketinin yavaş yavaş sonuna geliyor olabiliriz.

Ben önümüzdeki dönemde mevduat faizlerinin iyi olduğunu, borsanın kötü performans gösterse de seçici olarak yatırım yapılmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Bugün içeride ve dışarıda kurun hareketinde etkili olacak kritik veri akışı bulunmuyor.

Capital Economics'ten William Jackason ve James Swanston bu yıl Türkiye, Çin, Hindistan, Filipinler ve Meksika'da faiz indirimi beklediklerini, gelecek sene de bu trendi Rusya, Kore ve Güney Afrika'nın takip edeceğini belirtti. Notta "Gelişen ülke büyümeleri yavaşlarken ve enflasyon düşerken tahminlerimizden daha fazla gevşeme politikası görülebilir" değerlendirmesine yer verildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde