Adnan Bali: Kaybetmek budur

Adnan Bali: Kaybetmek budur

İş Bankası Genel Müdürü Bali, son dönemde piyasalarda yaşanan dalgalanma için "Kaybetmek budur" sözlerini kullandı.

Adnan Bali: Kaybetmek budur
16px
24px
13.02.2014 13:39
ABONE OLgoogle

 İstanbul'da düzenlenen Kobi Zirvesi'nde konuşan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, kurdaki artışı ve borsadaki düşüşü değerlendirdi.

Bali, "Bugün bir yabancı yatırımcı çok kısa bir süre önce her doları karşısında 1,8 liralık Türk malı satın alma imkanına sahipken şimdi 2,20 liraya sahip. Şirketlerimizin değeri yüzde 30 civarında düşmüş durumda. Kaybetmek budur. Her dolar karşılığında 1,88 Türk Lirası'nı sadece yüzde 5 civarında faizle nemalandırma imkanı varken şimdi her dolar karşılığında 2,20 lirayı yüzde 10 faizlerden değerlendirme imkanı var. Bunlar bizim kayıplarımız. Bu nedenle kolay gelmediğimiz yerlere kolay vermemek için bu sorumlulukla çalışmak zorundayız" dedi. Ancak Bali karamsar olmamak gerektiğini söyledi.

ENSEYİ KARARTACAK BİR DURUM YOK

"Enseyi o kadar karartacak bir şey olduğunu düşünmüyorum" diyen Bali, bu görüşünün gerekçesini şöyle açıkladı:

"Bu parasal hareketi dışarıda başlatan hadisenin gerisindeki gerekçeye baktığımızda şunu görüyoruz, gelişmiş olan ülkelerdeki beklenenden erken canlanma nedeniyle oluyor bu. Türkiye hiç kriz yaşamamış bir ülke değil. Türkiye çok ağır krizler yaşamıştır. Malesef çok ciddi bir kriz tecrübesi var bu ülkenin. Biz daha önce çok da ağır ekonomik kırgınlıklarla birlikte yaşardık. Bugün unutmamalıyız ki görece daha düşük enflasyon ve sağlam bir bütçemiz var. Türbülansı tolere edecek bir alanımız var"

Bali, "Sermaye hareketleri nedeniyle olumsuz etkilendiğiniz tablo yarın artan ticaret hacmi, büyüme ve hele Türkiye gibi kriz sürecinde pazarlarını çeşitlendirmeyi kısa sürede başarmış bir ülke olarak, bunun üzerine bir de geleneksel pazarlardaki dış talep probleminin çözüldüğü bir konjonktüre sağlam yetişebilirse, kanaatimce bu dönem öyle o kadar olumsuz neticelenecek bir dönem olmak zorunda da değildir" sözleriyle devam etti.

KREDİDE SIKIYIZ AMA LİDERİZ

"İş bankası kredide çok sıkı diyorlar" şeklinde konuşan Bali, "Kredide sıkıyız ama açık ara lideriz. Doğru kredilendirme yapmazsak ülken için doğru olmayan sonuçlar yaratırız. Sektörün 1 puan altında kredi rasyosuyla açık ara öncüde kredi performansı sağlıyorsanız doğru stratejiler yapıyorsunuz demektir. Sağlam duruşumuzu korumamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde