Adaylar ‘yer ve sıra’ telaşında

Adaylar ‘yer ve sıra’ telaşında

Seçim takvimi açıklanırken CHP’de de adaylık kulisleri yoğunlaştı.

Adaylar ‘yer ve sıra’ telaşında
16px
24px
14.03.2011 08:59
ABONE OLgoogle

Üç büyük kentte önseçim yapılacağına kimse ihtimal vermiyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu son seçimlerde İstanbul’da 2. bölgeden milletvekili seçildi. Başbakan Tayyip Erdoğan ise 1. bölgeden milletvekili oldu. Kılıçdaroğlu’nun 12 Haziran seçimlerinde Erdoğan’ın karşısında 1. bölgeden aday olması seçeneği değerlendirilirken, “başkentte partinin oy oranını yükseltmek için” Ankara’dan aday olması olasılığı da göz ardı edilmiyor. Genel başkan yardımcıları Gürsel Tekin, Umut Oran, Erdoğan Toprak ve Süheyl Batum, genel başkan yardımcılarından Sezgin Tanrıkulu’nun da İstanbul’dan aday olmalarına kesin gözüyle bakılıyor. Eski Diyarbakır Baro Başkanı olmasına rağmen Sezgin Tanrıkulu’nun Diyarbakır’dan aday gösterilmeme eğilimi “CHP’nin bu ilde varlık gösterememesine” bağlanıyor.

Kılıçdaroğlu’nun en yakınındaki isimlerden Prof. Dr. Sencer Ayata aday olmak için üniversiteden ayrıldı. Ayata’nın Ankara’dan aday olacağına kesin gözüyle bakılıyor. 2007 seçimlerinde Nesrin Baytok’un kendisinden üst sırada aday gösterilmesi nedeniyle seçilemeyen genel başkan yardımcılarından Gülsün Bilgehan’ın da Ankara listelerinde olması bekleniyor. Genel başkan yardımcılarından Hurşit Güneş

Kocaeli’nden adaylığa hazırlanıyor. Genel başkan yardımcılarından İzzet Çetin de önceki dönemde Kocaeli milletvekiliydi. Yerel seçimlerde CHP’nin Ankara belediye başkan adayı olan Murat Karayalçın da, bu kez Ankara’dan milletvekili adayı olmak istiyor. Karayalçın daha önce Samsun’dan milletvekili seçilmiş ve 1994 ara seçimlerinde de Adıyaman’dan aday olmuştu.

Antalya’da listenin nasıl biçimleneceği de tartışma konusu oldu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yazar Aydın Ayaydın’a “Sayın Baykal’a soracağım. Antalya’da önseçim mi, merkez yoklaması mı arzu ediyorsunuz diye. Baykal hangi yöntemi uygun bulursa tercihimiz o yöntem olacak” açıklaması yapmıştı. Ayaydın, “Bu sorunuz karşısında ‘Nasıl uygun görürseniz’ diyecektir. Böyle bir durumda ne yaparsınız” deyince de Kılıçdaroğlu “Antalya’nın liste başına Sayın Baykal’ın adı yazılır. Listenin diğer isimlerine de Sayın Baykal kimi arzu ederse onlar yazılır” karşılığını vermişti. Kulislerde, Baykal’ın “Antalya’da önseçim isteyeceği” konuşuluyor. Bu arada, gazeteciler de Meclis kulislerinde Antalya milletvekillerine takılıyor:

“Listeyi Deniz Bey yapacakmış. Yılmaz Ateş en yakınındaki isimlerden, Ankara’dan bir daha aday gösterilmez. Mehmet Sevigen de İstanbul’dan aday gösterilmez. Onları Antalya’dan aday gösterecekmiş! Size yer kalmıyor!”

Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde