Adanalıdan Romanya’ya 204 milyon euroluk yatırım

Adanalıdan Romanya’ya 204 milyon euroluk yatırım

Tosmur Group’un yurtdışına yönelik yapacağı ilk yatırım olmaya hazırlanan Romanya’da kurulacak üretim tesisinde; glikoz, früktoz şurupları, mısır nişastası gibi gıdanın yan alanlarına yönelik ürünler üretilecek.

Adanalıdan Romanya’ya 204 milyon euroluk yatırım
16px
24px
05.12.2016 07:37
ABONE OLgoogle

Romanya, dünyada en fazla Türk yatırımcının olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Almanya’nın ardından en fazla Türk işletmesi bu ülkede bulunuyor.

Romanya Dışişleri Bakanlığı’nın açıkladığı veriler de bunu gösteriyor. Bakanlığın verilerine göre 31 Aralık 2015 itibarıyla Romanya’da bulunan Türk sermayeli şirket sayısı 14 bin 396. Bu sayı her geçen yıl daha da artıyor. Romanya’da Fiba Holding’den Doğuş Grubu’na bir çok Türk devi de hıza büyüyor. Şimdilerde bu devlerin arasına, Anadolu sermayesi de ekleniyor.

Adana’da faaliyet gösteren Tosmur Group, bunlardan biri. Adanalı şirket, geçtiğimiz hafta Romanya’da son yıllarda yapılmış en önemli tarım ve gıda yatırımına imza atmak üzere. Bu yatırım sadece gıda ve tarım alanında değil, Romanya’nın sanayisine yapılmış son dönemde açıklanan en önemli yurtdışı yatırımlarından biri olmaya da aday.

2019’da fabrika açılacak

Tosmur Group’un yurtdışına yönelik yapacağı ilk yatırım olmaya hazırlanan Romanya’da kurulacak üretim tesisinde; glikoz, früktoz şurupları, mısır nişastası gibi gıdanın yan alanlarına yönelik ürünler üretilecek. 2019'da faaliyete başlaması planlanan fabrikada hedef yıllık 60 bin tonluk üretim. 204 milyon euroluk bütçe ayrılan tesisle Adanalı şirket, Avrupa Birliği pazarına da kolayca erişmeyi düşünüyor. Yaklaşık 1.000 kişiye istihdam sağlamayı hedefleyen yatırımın sahibi Tosmur Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tosmur, “Fabrika Karadeniz’e kıyısı olan liman kenti Köstence’ye çok yakın bir yerde olacak. Bu Türkiye dışındaki ilk yatırımımız” diyor.

Dünyaya havyar satıyor

1989 yılında kurulan Tosmur Group, deniz ürünleri alanından madenciliğe farklı sektörlerde 8 ayrı şirketle faaliyet gösteriyor. Grubun amiral gemilerinden Tosmur Tarım, Çukurova ağırlıklı olarak 5.3 milyon metrekarelik arazide pamuk, buğday, ayçiçeği ve meyvecilik yapıyor.

Gruba bağlı Güney Un firması 14 çeşit farklı un üretimi gerçekleştiriyor. Dünyanın en büyük 5 kristal früktoz üreticisinden biri olan şirketin bir başka iştiraki Tat Nişasta ise 145 bin metrekarelik alanda mısır glüteni ve kepeği gibi ürünler de sunuyor. Tat Nişasta, Coca-Cola’dan Danone’a, Kraft’tan Ferrero’ya dünya devleriyle de çalışıyor.

Pet şişe üretimini Eskapet adıyla yapan firmanın fabrikası Bursa’da bulunuyor. 70 bin metrekarelik alanda üretim yapan tesisin müşterileri arasında Nestle, Pınar gibi markalar da var.

Royal Balık firmasıyla da Mersin Balığı’ndan havyar üreten Tosmur Group, Kayseri, Burdur gibi şehirlerde de Pozitif Madencilik adlı şirketle krom üretimi gerçekleştiriyor.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde