Adana'da skandal: 'Naylon fabrika' sayısı patladı

Adana'da skandal: 'Naylon fabrika' sayısı patladı

Sanayi odaları seçimlerine günler kala binlerce yeni kayıt müfettişleri harekete geçirdi.

Adana'da skandal: 'Naylon fabrika' sayısı patladı
16px
24px
14.05.2013 08:13
ABONE OLgoogle

Sanayi odaları seçimlerine günler kala binlerce yeni kayıt müfettişleri harekete geçirdi. 4 bin sahte fabrika tespit edildi. Bazı illerde seçimlerin iptali gündemde

  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) seçimlerinde şimdi de 'naylon fabrika' skandalı çıktı. Böylece Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Odalarda manevra şık olmadı" çıkışıyla hafızalarda yer eden seçim sürecindeki tartışmalara yeni bir boyut eklenmiş oldu.

Anayasa Mahkemesi kararı ve NACE kodlarıyla ilgili tartışmalar gündemden düşmezken, bazı sanayi odalarının seçimlere günler kala yüzlerce sahte şirket kaydı yaptığı ortaya çıktı. Şikâyetler üzerine başlatılan müfettiş incelemesinde çok sayıda usulsüzlük tespit edildi.

Buna göre sanayi tesisi özelliği bulunmayan, nalbur, kuruyemişçi hatta manavlar bir günde sanayi şirketi olarak odalara kaydedildi. Oy kullanabilmek için en az 10 kişi çalıştırmak zorunda olan şirketlere sahte çalışanlar eklendi. Müfettiş raporlarına göre, 9 odada 4 bine yakın üyede yasal sıkıntı bulunuyor.

 BÜYÜK TARTIŞMA ADANA'DA

 En hararetli tartışma ise Adana Sanayi Odası'nda yaşanıyor. Birkaç ay öncesine kadar 2 bin 40 olan Adana'daki sanayici sayısı bir anda 2 bin 350'yi aştı. Sanayi Bakanlığı müfettişlerinin 25.02.2013 ve 22.04.2013 tarihli raporlarına göre odaya sanayici özelliği bulunmayan 149 üye kaydı gerçekleşti. Ek olarak 213 üye için de dilekçeyle şikâyette bulunuldu. Yaşanan gelişmelerin ardından Yüksek Seçim Kurulu'nun yerel organları, Adana Sanayi Odası'nın 362 üyesinin oy hakkını iptal etti.

Konuyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı da inceleme başlattı. Sahte üyelerle ilgili sorun bir tek Adana'da yaşanmıyor. Müfettişlerin raporunda, Türkiye genelindeki 16 sanayi odasının 9'unda da benzer uygulamalar tespit edildi. Bu raporlara göre toplam kurulan sahte fabrika sayısı 4 bini geçiyor. Bazı odalarda seçimlerin ertelenmesi veya iptalinin gündeme gelebileceği konuşuluyor.

İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA!

 Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, yaptığı açıklamada müfettiş raporunu doğrularken, "Biz rakiplerimize 'gelin seçimden önce üye kaydı almayalım' teklifinde bulunduk. Ancak karşı taraf kabul etmedi. Bize dosyalarla yeni üyeler getirdi. Karşı taraf kayıt yağdıracak, biz bekleyecek miyiz?" dedi. Sürenkök, raporlardaki sahte şirket tespitlerinin müfettişin 'sav'ı olduğunu öne sürerek, "Bizim kimi üye yapıp yapamayacağımıza biz karar veririz. Yerel seçim kurulunun kararı Ankara'dan döndü" diye konuştu.

Metin Can/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde