Adalet Bakanı Gül, Kavala'yı tahliye etmeyen mahkemeyi eleştirdi

Adalet Bakanı Gül, Kavala'yı tahliye etmeyen mahkemeyi eleştirdi

Bakan Gül, Osman Kavala’nın tahliye süreciyle ilgili olarak “Mahkemenin cuma günü çeviri ile ilgili bir talebi olmuştur. Çeviriler yapılmış ve derhal pazartesi günü itibarıyla mahkemeye ulaştırılmıştır. Onun ötesinde yargısal faaliyetler yargı mercilerinin kararıdır” dedi.

Adalet Bakanı Gül, Kavala'yı tahliye etmeyen mahkemeyi eleştirdi
16px
24px
26.12.2019 05:30
ABONE OLgoogle

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, isim vermeden Osman Kavala’yı AİHM kararına rağmen tahliye etmeyen mahkemeyi eleştirdi. Birinci yargı paketiyle getirilen düzenlemelere işaret ederek, “Elbette bu paket sihirli bir kutu gibi açıldığında birden her şeyi toz pembe yapacak değildir. Bu bir süreçtir, bir gidişattır” dedi. 

Hâkimevi’nde yapılan Yeni İnsan Hakları Eylem Planı Değerlendirme Toplantısı’nın açılışında konuşan Gül, “Sürecin iyi ve doğru gitmesi, ancak bu düzenlemelerin uygulama tarafından sahiplenilip, adalet hizmetine yansıtılması ile mümkün olacaktır. Biz, ardı ardına reform paketleri hazırlayabiliriz. Ancak iş dönüp dolaşıp bu kanunları eline alıp uygulayacak yargı mensubunda bitmektedir. Sistemi iyi ya da kötü işletecek olan, reforma iyi ya da kötü vasfını verecek olan, uygulamadır” mesajını verdi.  Gezi davasında şok karar: Osman Kavala'nın tutukluluğuna devam

Gül, isim vermeden Osman Kavala’yı AİHM kararına rağmen tahliye etmeyen mahkemeyi eleştirerek, şunları söyledi:

“Anayasamıza 2004 yılında getirilen hükümle, temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalar, iç hukukumuzun doğrudan parçasıdır. Temel hak ve özgürlükler alanında, bir kanun ile uluslararası sözleşme arasında çelişki doğarsa, sözleşme hükümleri esas alınır. Dolayısıyla, yargı mercii, hak ve özgürlüklere ilişkin bir meselede sadece iç hukuku değil, uluslararası belgeleri de göz önünde tutmak zorundadır. Hatta, anayasamıza göre tarafı bulunduğumuz uluslararası insan hakları belgeleri, kanunun da üzerindedir.”

DİRENİŞ SORUSUNA YANIT

Gül, toplantının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Kavala’nın tahliye edilmemesine ilişkin “Yargıda AİHM kararlarına karşı bir direniş mi var?” sorusu üzerine “Uluslararası sözleşmeler, anayasa, her türlü mevzuatın açık olduğunu” belirten Gül, yargının da “bağımsız ve tarafsız olduğunu” söyledi. Gül, “Mahkemenin cuma günü çeviri ile ilgili bir talebi olmuştur. Çeviriler yapılmış ve derhal pazartesi günü itibarıyla mahkemeye ulaştırılmıştır. Onun ötesinde yargısal faaliyetler yargı mercilerinin kararıdır” dedi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde