Acele tatlı takas: Bahçe verdi, 3 milyonluk arsayı aldı

Acele tatlı takas: Bahçe verdi, 3 milyonluk arsayı aldı

İşadamı, imarsız arsayı satın aldıktan bir gün sonra AKP'li Pendik Belediyesi'nin değeri çok yüksek arsasıyla değiştirdi.

Acele tatlı takas: Bahçe verdi, 3 milyonluk arsayı aldı
16px
24px
16.02.2014 11:03
ABONE OLgoogle

AKP’li Pendik Belediyesi ve İşadamı Tuncay Okalin ortaklaşa bir ilke imza attı. İşadamı Okalin 15 gün önce 29 Ocak 2014 tarihinde Pendik Kurtköy’de “imar uygulaması görmeyen bir arsayı 3 milyon TL'ye” satın aldı. Arsa tapu kayıtlarına “bahçe” olarak geçti.

Pendik Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü bir gün sonra “jet” hızıyla 30 Ocak 2014’te belediyeye ait toplu konut alanındaki değerli bir arsasını; söz konusu imarsız arsayla “takas” etmek için teklifte bulundu. Yine bu teklif jet hızıyla 3 Şubat 2014 günü yapılan “meclis gündemi”nde görüşüldü. Hukuk Komisyonu’nun takasa onay vermesinin ardından 7 Şubat’ta “ballı takas için” AKP’li Belediye Başkanı Kenan Şahin’e imza yetkisi verildi.

Türkiye’nin 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla sarsıldığı bir dönemde AKP’li Pendik Belediyesi’nde 15 gün önce yaşanan ve resmi belgelere yansıyan gelişmeler özetle şöyle:

. 29 Ocak 2014: İşadamı Tuncay Okalin Pendik Kurtköy’de 5 bin 600 metrekare arsa satın aldı. Arsanın satın alındığı tarih tapu kayıtlarına 29 Ocak 2014 olarak geçti.

. 30 Ocak 2014: AKP’li Pendik Belediyesi’nin bir gün sonra hazırlanan 30 Ocak 2014 tarihli Şubat ayı Meclis Gündemi’nde “3 Şubat 2014 tarihine ait ek Meclis Gündemi” ibaresi altında şu ifadeye verildi: “Takas ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 30.01.2014 tarih ve 275 sayılı teklifi.”

. 3 Şubat 2014: 3 Şubat günü yapılan Pendik Belediye Meclisi toplantısında söz konusu “arsa takası” gündeme alınarak jet hızıyla Hukuk Komisyonu’na havale edildi. Hukuk Komisyonu’nun raporunda takas olayı tüm çıplaklığıyla anlatıldı. İşte o ifadeler:

‘ARSA TOPLU KONUT’

Pendik Kurtköy 3961 ada 36 parsel sayılı 17 bin 15 metrekare alanlı taşınmaz 12.11.1987 tasdik tarihli 1/1000 ölçekli Toplu Konut Alanı Uygulama İmar Planı’nda konut alanında kalmaktadır. Bu taşınmazın 3480 metrekaresi belediyemize kayıtlıdır.

‘İŞADAMININ ARSASI İMARSIZ’

Pendik Kurtköy 3 pafta 419 parsel sayılı 5 bin 600 metkerare alanlı taşınmazın tamamı da Mahfuz oğlu Tuncay Okalin adına kayıtlıdır. Bu taşınmaz imar uygulaması görmemiş kadastral bir parça niteliğinde olup, söz konusu bölgede yapılacak imar uygulaması çalışmalarında ve mülkiyet sorunlarının çözümünde kullanılmak üzere söz konusu parsellerin takas edilmesi düşünülmektedir.

‘TAKAS UYGUNDUR!’

Komisyonumuzca yapılan inceleme neticesinde; 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18/e maddesi uyarınca söz konusu parsellerin takas edilmesi komisyonumuzca uygun görülmüştür.

. 7 Şubat 2014: Şubat ayı meclisinin 2. oturumunda takas teklifi kabul edildi.

Okalin ailesi kamuoyunda ‘Starpet Akaryakıt’ şirketiyle tanınıyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı belediyeyle arsa takası yapan Tuncay Okalin’in babası Mahfuz Okalin yapıyor. Starpet’in benzin istasyonları arasında “Gebze Tuncay Okalin Petrol” adıyla bir benzin istasyonu da bulunuyor.

Havalimanına ve TEM'e yakın

Pendik’te bir kaç gün içinde yaşanan gelişmeleri “şaka gibi” sözüyle değerlendiren CHP’li Meclis Üyesi Tarık Balyalı, “Önceden konuşulmuş, tartışılmış, anlaşılmış bir usulsüzlükle karşı karşıyayız. İsteklinin imarsız arsanın tapusunu aldığı 29 Ocak tarihinden sadece 1 gün sonra takas yetkisinin meclis gündemine gelmesi ne kadar büyük bir usulsüzlükle karşı karşıya kaldığımızın ispatı. Pendik Belediyesi’nin mülkiyetinde ve toplu konut alanında bulunan arsa Sabiha Gökçen Havaalanı’na sadece 2-3 km uzaklıkta ve TEM yoluna cephe. Müthiş değerli bir yer. Belediye Başkanı’nın aldığı bu yetki sonucunda takas gerçekleşirse Pendik Belediyesi milyonlarca liralık zarara uğrayacağı gibi karşı tarafta inanılmaz bir rant sağlayacak. O rant 3 milyon TL'nin en az 5 katı” diye konuştu.

Aykut Küçükkaya/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde