Acele kamulaştırma telaşın nedeni belli oldu

Acele kamulaştırma telaşın nedeni belli oldu

AKP iktidarı, acele kamulaştırma ve riskli alan kararlarına seçim öncesi hız verdi. İstanbul’dan Şırnak’a pek çok il için riskli alan ve acele kamulaştırma kararları alındı. İşte nedeni..

Acele kamulaştırma telaşın nedeni belli oldu
16px
24px
02.06.2015 08:52
ABONE OLgoogle
Seçime günler kala Resmi Gazete’de dün yayınlanan kamulaştırma ve riskli alanlar ile ilgili kararların Nisan’da alındığı, seçim anketlerindeki düşüş ve iktidarı kaybetme korkusu nedeniyle acele olarak yayına verildiği öğrenildi.

AKP iktidarı, acele kamulaştırma ve riskli alan kararlarına seçim öncesi hız verdi. İstanbul’dan Şırnak’a pek çok il için riskli alan ve acele kamulaştırma kararları alındı. Bakanlar Kurulu, son yıllarda arka arkaya aldığı acele kamulaştırma ve riskli alan kararlarına seçim öncesi hız vermiş durumda.

Resmi Gazete’nin 31 Mayıs ve 1 Haziran tarihli nüshaları, İstanbul’dan Şırnak’a riskli alan ve acele kamulaştırma kararları ile dolu. Savaş ve afet gibi olağanüstü zamanlarda başvurulması gereken bir yol olan acele kamulaştırma kararı AKP iktidarında özellikle enerji santralleri için doğal alanları sermayeye açan bir uygulama oldu.

Riskli alan kararı ise deprem riski yerine rantı yüksek olan alanlar için alındı. Söz konusu kararlarda da İstanbul’da riskli alan ilan edilen iki alan, bir mahallenin tümü değil bir bölümü için alınmış durumda.

İstanbul’un rantı yüksek iki ilçesi Kadıköy’de Merdivenköy Mahallesi, Ataşehir’de ise İçerenköy Mahallesi sınırları içerisinde belirlenen alanlar riskli alan ilan edilmiş durumda. İki gün arka arkaya yayımlanan Bakanlar Kurulu kararlarına göre alınan kararlar ve söz konusu iller şöyle; Erzurum, Kars, Sivas, Çorum, Yozgat, Ankara ve Şırnak’ta doğalgaz iletim hattı projesi için acele kamulaştırma kararı, Manisa, Çankırı, Kocaeli, İstanbul, Çankırı, Giresun ve Adana’da riskli alan ilanı kararı, Rize ve Edirne’de içmesuyu isale hattı için acele kamulaştırma kararı, Konya, Amasya ve Tokat’ta enerji santrali için acele kamulaştırma kararı, Zonguldak ve Karabük’te enerji iletim hattı yenileme projesi için acele kamulaştırma kararı, Trabzon’da içme suyu arıtma tesisi için acele kamulaştırma kararı, Hatay’da Zeytincilik Araştırma İstasyon Müdürlüğü binası ve uygulama bahçeleri kurulması için acele kamulaştırma kararı, Aydın’da jeotermal enerji santrali için acele kamulaştırma kararı, Zonguldak’ta Filyos Endüstri Bölgesi ilanı kararı, Samsun’da kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilanı.

Adnan Keskin/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde