Abdullah Tivnikli'den borcu olana müjde

Abdullah Tivnikli'den borcu olana müjde

Eksim Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tivnikli, Dicle elektrik dağıtım bölgesini aldı, borçlulara müjde verdi

Abdullah Tivnikli'den borcu olana müjde
16px
24px
24.07.2013 23:55
ABONE OLgoogle

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ ve Dicle Elektrik Perakende Satış AŞ'nin devir teslim ve imza törenine Bakanlar Yıldız, Yılmaz, Şimşek ve Eker katıldı.

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ ve Dicle Elektrik Perakende Satış AŞ'nin devir teslim ve imza töreni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mendi Eker'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Rönesans Düğün ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen törende konuşan Bakan Yılmaz, Dicle bölgesinin elektrik dağıtım işinin bundan sonra özel sektör tarafından gerçekleştirileceğini belirterek, bunun, tüm Türkiye'de yapılan bir uygulamanın son derece önemli bir bölgeye yaygınlaştırılması olduğunu söyledi.

Bakan Yılmaz, birkaç bölgede daha devir teslimin greçekleşmesi halinde tüm Türkiye'de elektrik dağıtım işinin artık özelleştirilmiş olacağını vurgulayarak, böylece uzun bir sürecin tamamlanacağını kaydetti.

"İsraf edilmeyen enerji en ucuz enerjidir, en temiz enerjidir. İsraf edilmeyen bir enerji yapısı oluşturmak için de sistemimizi çok iyi kurmamız gerekiyor" diyen Yılmaz, bu açıdan özel sektörün dağıtım işine girmesi ve Türkiye'deki dağıtım sektörünün Avrupa standartlarına adım adım ilerlemesinin son derece önemli olduğunu anlattı.

Enerji sorunu

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Dicle Elektrik Dağıtım AŞ ve Dicle Elektrik Perakende Satış AŞ'nin devir teslim töreninin hayırlı olmasını temenni etti.

Bölgede Şanlıurfalı'nın, Mardinli'nin, Batmanlı'nın ve Diyarbakırlı'nın gündelik hayatındaki en önemli meselelerden birinin enerji ve elektrik olduğuna dikkati çeken Eker, 10 yılı aşkın süredir Diyarbakır milletvekili olarak parlamentoda görevli bir kişi olarak vatandaşlardan gelen talepler içerisinde en yoğun ve toplumsal olarak herkesin canını en çok acıtanın enerji konusu olduğunu vurguladı.

Bakan Şimşek

Bakan Şimşek, "Önümüzdeki hafta içerisinde yapacağımız devirler, belki ağustosta yapacağımız son bir devirle birlikte enerji dağıtım şebekelerinin özellleştirilmesi ki 1984'te ilk defa başladı, tamamlanmış olacak" dedi.

Özelleştirmelerin faydalarını anlatan Bakan Şimşek, şunları söyledi:

"Her şeyden önce yatırımın yükünü artık özel sektör çekecek. Özel sektör yatırımları yapacak. Dolayısıyla devletin geliri daha çok eğitime, sağlığa, altyapıya geçecek. Yani bir anlamda devletin finansman yükünü özel sektör üstlenmiş olacak. Bu, çok önemli. Ayrıca tüketici açısından çok faydaları var. Geçen sene ramazanda bu bölgede çok zaman geçirdim. Hakikaten zaman zaman sisteme aşırı yüklenmeler nedeniyle elektriklerin olmaması nedeniyle hayatın ne kadar zor olduğunu buradaki hemşehrilerimizin ne kadar şikayetçi olduğunu birinci elden kendim de hissederek gördüm. Ben inanıyorum ki yapılacak bu yatırımlarla ve kayıp kaçağın da azaltılmasıyla bölgede hem sanayicimiz hem de hemşehrilerimiz rahatlayacak. Hizmetin kalitesi artacak. Enerji şirketlerimizin nakit akışındaki problem çözülmüş olacak. Bu da çok önemli. Hatta eğer bunda  başarılı olursak kayıp kaçaklar, Avrupa Birliği ortalamasına doğru düşerse ben inanıyorum ki zamanla şu anki seviyelere göre fiyatlar dahi geriye gidebilir. Çünkü şu anki fiyatların içerisine kayıp kaçağın da yükü var. Dolayısıyla tüketicimiz, milletimiz, devletimiz, sanayicimiz kazanacak. Bu nedenle dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesine bir reform olarak bakıyoruz. Bir  reform olarak yaklaşıyoruz. Gerçekten büyük bir reform."

Bakan Şimşek, davetlilerin ramazan ayını da kutlayarak, Kürtçe hayırlı olsun dileğinde bulundu, '"Hoşgeldiniz" dedi.

Avrupa'nın ikinci büyük şebekesi

Bakan Yıldız, Dicle Elektrik Dağıtım AŞ ve Dicle Elektrik Perakende Satış AŞ'nin devir teslim ve imza töreninde, Türkiye'de 21 dağıtım bölgesi bulunduğunu, bunun 18'inin Ankara'dan devirlerinin yapıldığını ifade ederek, Diyarbakır'daki devir töreninin bir ilk olduğunu söyledi.

Dicle bölgesi olarak 6 ili ilgilendiren bir ilki gerçekleştirdiklerini vurgulayan Yıldız, bundan sonra görev süresi içerisinde vatandaşlara rekabetçi bir ortamda ve kaliteli bir hizmet verecek olan özel şirket mensuplarına başarı dilediğini belirtti.

Bakan Yıldız, hükümet olarak tüm dağıtım şirketlerinin yanı başında olacaklarını ve hizmetin verilmesinde kendilerine yardım edeceklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Ülkemiz büyüyor, gelişiyor. Çözüm süreciyle çok daha fazla bir performansı inşallah ülkemiz yakalamış olacak. Bunu beraber gözlemleyeceğiz ve içimizde bunu hissedeceğiz. Büyümenin en temel kaynağı ve dayanağı istikrardır. Siyasi istikrar, sürdürürebilir olduğu kadar, özel sektör de buna teveccüh eder ve Türkiye büyümesini bu şekilde sürdürür. Gittigimiz uluslararası toplantılarda Türkiye'nin büyüme rakamlarını özellikle soruyorlar. Açıkladığımızda 'bu rakamlarda bir yanlış yok değil mi?' diyorlar. Avrasya coğrafyasında Avrupa ve Asya beraber geçen yılki büyüme rakamları yüzde yarım eksidir. Yani yüzde yarım küçülmüştür oradaki enerji sektörü. Türkiye'de kurulu güçte yüzde 8.1, tüketimde ise yüzde 5.2'ler civarında bir artış oldu. Bu, ekonomik büyümenin yaklaşık 2 katı kadar enerjide büyüyoruz demektir. Halkımızın refah seviyesi arttıkça evinde  buzdolabı olan yanına çamaşır makinesini, çamaşır makinesi olan da bulaşık makinesini almaya devam ediyor. Bu, elektrikteki tüketimi tabii ki artırıyor."

Avrupa'nın ikinci büyük şebekesi

Bakan Yıldız, burada hizmet verecek olan personelin gücünü daha da artırmak için özel sektörün kamudan bazı transferler yaptığını ifade ederek, buna sıcak baktıklarını ve doğru da bulduklarını söyledi.

Özel sektörün kamudan bir miktar fazla ücret verip daha iyi bir hizmet sunabileceği bir bölgeye geldiğini dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

"Çünkü Dicle elektrik dağıtımı bizim için yalnızca bu bölge açısından değil, Türkiye açısından da önemli. Dicle bölgesiyle Van bölgesini çıkardığımızda Türkiye'nin kayıp kaçak oranı yüzde 9.4'lere düşüyor. Yani bu, AB üyesi 27 ülkenin ortalamasının daha altında. Yani biz doğru bir iş yapıyoruz. Biz, doğru bir tercih kullanmışız ve tüm yaptığımız enerji sektörü ile alakalı yapılanlamalar ilgili ve ilişkili tüm kuruluşlarımızla doğru bir yönde devam ediyor. 'Hedeflerimiz doğru demek ki'diyoruz. Buradaki performansı da yakalayıp amacımız inşallah Türkiye'nin kayıp kaçakla alakalı yükünü azaltmak ve 75 milyon insanımıza giden yükü hafifletmektir. Türkiye'nin nüfusu 75-76 milyon civarında. Ancak 95 milyona elektrik hizmeti veriyoruz. Bu, nasıl oluyor? Yazın turizm beldelerimizde nüfusu bire on oranında artan yerlerimiz var. 26 bin, 25 bin nüfuslu olan yerler bugün 400 bin 500 bin nüfusa çıkıyor. Biz, dağıtım hizmetlerini oradaki gelişmiş nüfusa göre ayarlıyoruz. Ancak bağa giden, yaylaya çıkan, sahillere inenlerle toplam 95 milyon nüfusa hizmet veriyoruz. Bu, Avrupa'nın ikinci büyük şebekesi demektir. Bir milyon kilometreyi aşan dağıtım ve iletim hatlarının işletmeciliğini yapıyoruz."

Geçmiş dönem elektrik borcu bulunanlara müjde

Eksim Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tivnikli de Dicle elektrik dağıtım bölgesinin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Şırnak ve Batman'da, 1 milyon 270 bini aşkın aboneye hizmet veren ve dağıtıma giren yaklaşık 20 terawatt elektrikle Türkiye'nin en önemli bölgelerinden biri olduğunu söyledi.

Tivnikli, hizmet kalitesini artırmak, ve özelleştirme işlemi sonrasında kamuya geçen veya emekli olan personelin eksikliğini halka hissettirmemek adına şimdiye kadar bin personel aldıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"31 Temmuz'a kadar, geçmiş dönem elektrik borçları peşin ödendiği takdirde biriken faiz ve gecikme bedellerini almayacağız. Bu, yaklaşık 600 milyon liraya yakın bir miktardır. Yeni bir başlangıç için faiz ve gecikme bedeliyle borçları birikmiş tüm vatandaşlarımızı bu kampanyadan istifade etmeye davet ediyorum. Ayrıca çiftçilerimiz yoğun bir şekilde bize gelip kaçak elektrikle tarımsal sulama sorununa çözüm üretmemizi talep ediyor. Biz de bu talep doğrultusunda usulsüz tarımsal sulama sorununu çözmek için bu yıla özel bir ara çözüm geliştirdik. Elektrikli motorlarla kuyu suyu kullanarak sulama yapan çiftçilerimizin üretim maliyetlerindeki dezavantajdan kaynaklanan mağduriyeti, yıl sonuna kadar aşağı çekebilecek bir formül geliştirdik. Öte yandan, bölgemizdeki yoksul ailelerin elektrik faturasını ödeme imkanı bulmakta zorlandığı gerçeğinden hareketle ilgili kamu kuruluşları nezdinde bir çalışmanın hayata geçirilmesi için gayret ediyoruz. Sosyal devlet düsturu ve AB'deki benzeri uygulamalar doğrultusunda, belirli bir düzeyin altında gelir sahibi ailelerin asgari elektrik ihtiyaçlarının kamu tarafından güvence altına alındığı... Bir son olarak paylaşmak istediğim bir diğer sevindirici çalışma da meskenlerdeki usulsüz tüketim yapan vatandaşlarımıza yöneliktir. Usulsüz kullanım yapan vatandaşlarımız eğer bu yanlışa son vererek şirketimize başvururlarsa kaçak muamelesi yapılmayacak ve temiz bir sayfa açılacaktır. Ancak takiplerde tespit edilen kaçaklara karşı gerekli müeyyideler uygulanacaktır."

Törende daha sonra, Bakan Şimşek ile  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Eksim Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tivnikli'nin katılımıyla devir teslim sözleşmesi imzalandı. Tivnikli, 387 milyon dolarlık temsili çeki bakanlara verdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde