Abbate neden battı?

Abbate neden battı?

“Türkiye'nin en büyük gömlek fabrikası, krize kurban GİTMEDİ!”. Abbate'yi bitiren...

Abbate neden battı?
16px
24px
06.10.2009 08:54
ABONE OLgoogle

Serpil Yılmaz'ın yazısı

Bundan tam 10 yıl önce Abbate'nin kurucusu Ahmet Tayan, hisselerini 57 milyon dolara (yaklaşık 85 milyon lira) kapatılan RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın yakın çalışma arkadaşları Mustafa Şimşek, Hayrettin Gümüşkaya ile Refahyol hükümeti döneminde Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve BDDK İkinci Başkanı olan Ahmet Şirin'e devretmişti.

Geçtiğimiz gün Halkbank, Abbate'nin sahibi Öztay Tekstil'in 12 milyon TL kredi borcuna karşılık, Bilecik'teki fabrikasını 10.9 milyon TL'ye satın aldı.
İcra yoluyla yapılan satışa, Halkbank'tan başka kimse katılmadı.

Mercek Holding'e geçti

Öztay Tekstil'in ilk sahipleri ile son sahipleri arasında yapılan hisse devirleri Erbakan ailesinin öyküsünü de içinde taşıyor.
Bu konuda 1999 yılından beri en az 7-8 yazı yazdım. Ayrıntıları bu yazılardan takip edebilirsiniz.

En son 18 Eylül 2008 tarihli “Erbakan ailesine haciz yağıyor” başlığıyla firmanın son yolculuğuna işaret etmiştim.
Öztay Tekstil; Şimşek, Gümüşkaya ve Şirin'in yönetiminde çok kısa bir süre kalmıştı.

Mehmet Emin Özalp, Mehmet Ayar, Mahmut Rauf Çataklı, Ali Turgut ve Yılmaz Güney'in yönetim kurulunda yer aldığı Mercek Holding'e geçen Öztay Tekstil, Erbakan ailesine teslim edildi.

2006 yılına kadar geçen sürede şirket yılda 50 milyon dolar ihracat yapan, Bilecik, Ümraniye, Bayrampaşa ve Esenler'deki fabrikalarda yılda 5 milyon adet gömlek üretme kapasitesine sahip öncü bir markaya sahipti.
2006 yılıyla birlikte başlayan çöküş, 2009'da Halkbank'ın icra dairesinde tamamlandı.

Erbakan ailesi bölündü

Öztay Tekstil, Necmettin Erbakan'ın kız kardeşinin oğlu Mahmut Rauf Çataklı ve yine Erbakan'ın kardeşi Kemalettin Erbakan'ın oğlu Hüseyin Erbakan'ın yönetimine geçmişti.

Mahmut R. Çataklı, Amerika'da master eğitimi görmüş, 1966 doğumlu, ailede “geleceği parlak” görülen isimlerindendi. Ne var ki aynı dönemde Necmettin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan da iş hayatına atılıyor ve 2003 yılında Seka'dan alınan Giresun fabrikası (Milda) ve Ankara, Bursa, Konya başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde hac organizasyonları yapan Van der Zee Turizm şirketini yönetiyordu.

Bir elleri Abbate'de olan Erbakan ailesine, Öztay Tekstil'in kaynakları yetmedi!
Aile de, servet de ikiye bölündü; Mahmut R. Çataklı ve Kemalettin Erbakan'a Abbate'nin haciz ve iflas sürecinde yaşanan sıkıntılar düşerken; Fatih Erbakan'a 1999 yılında Öztay Tekstil adına Kanlıca'da alınan yalıda sefa sürmek düştü.

Fabrikayı Mısır'a taşıdı

Abbate'nin iflas sürecinde Mercek Holding tek bir hamle yapabildi, o da Türkiye'deki fabrikalardaki makineleri Mısır'a taşımak oldu. Mısır'ın İskenderiye kentinde kurulan Metex Tekstil'de üretime devam etmeye çalışan Abbate, burada da küresel krize yakalandı ve umduğunu bulamadı.

Uçan kuşa borçlu hale gelen Abbate için sektörün duayenlerinin bir lafı var: Kaşığı kaşıkçıya yaptır, üzerine bir kaşık daha ver.

Bu sözün anlamı şu: Abbate gömlekten anlamayan bir yönetime teslim edildi.
Firmanın kurucusu ve Ravelli gömleklerinin sahibi Tayan'a aynı soruyu sorduğumda, firmanın yolun başında iyi niyetli olmadığı inancını taşıyor.

Müşteriler de çıkmıştı

Abbate'ye ilk icra kararını Sinpaş'ın “Üç Öğün Yemek” firması aldırmıştı. Abbate'nin Bilecik'teki arazisine de aynı günlerde talip olan Sinpaş, buraya 7 milyon dolardan fazla vermiyordu.

Abbate'nin rakibi Bisse gömleklerinin sahibi Mustafa Kefeli de Halkbank'a geçen Abbate markasıyla ilgilenmiş, Esenler'deki fabrikayı 4-5 milyon dolara almak için girişimde bulunmuştu.

Bugün bu işletmelerle kim ilgilenir?

Sektörde yatırıma hevesli bir ortam olmamasına karşılık, kimisi arazi, kimi de marka için Halkbank'ın kapısını çalabilir.

Önce şu noktaya dikkat çekmeliyim; “Türkiye'nin en büyük gömlek fabrikası, krize kurban GİTMEDİ!”
Abbate'yi siyaset ile ekonomi arasında oyun kurmaya çalışan ve zengin hayata özenen bir zihniyet bitirdi.

İçeride ücretleri ve tazminatları kalan Abbate mağdurları bana soruyorlar: Bu fabrika için 27 milyon dolar değer biçilmişti, işin içinde bir oyun var mı?
Göreceğiz emekçi kardeşim, bakalım sen alın terinin karşılığını alabilecek misin?


1997 yılında Tayan'ın kurduğu Öztay Tekstil, 1999'da Necmettin Erbakan'ın kardeşi Kemalettin Erbakan ile yeğeni Mahmut Çataklı'nın yönetimine geçti.

Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde