AYM raportörü: Osman Kavala'nın tutukluluğunda hak ihlali var

AYM raportörü: Osman Kavala'nın tutukluluğunda hak ihlali var

Anayasa Mahkemesi, Osman Kavala'nın dosyasını gündemine aldı. Dosya raportörünün Kavala'nın 'haksız tutukluluk' başvurusu ile ilgili olarak 'hak ihlali' tespitinde bulunduğu belirtildi.

AYM raportörü: Osman Kavala'nın tutukluluğunda hak ihlali var
16px
24px
21.05.2019 10:20
ABONE OLgoogle

Anayasa Mahkemesi, Gezi eylemlerinin organizatörü olduğu gerekçesiyle hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açılan iş insanı Osman Kavala'nın bireysel başvurusunu yarın değerlendirecek.

1 Kasım 2017'de tutuklanan Kavala hakkında hem 15 Temmuz hem de Gezi eylemleri nedeniyle soruşturma yürütüldü. Bu süreçte Kavala, hakkındaki suçlamalarla ilgili bilgilere erişemedi, dosyadaki kısıtlılık nedeniyle suçlamaları öğrenemedi.

Kavala hakkındaki 15 Temmuz dosyası ile ilgili işlem yapılmadı ancak Gezi eylemlerinin organizatörü olduğu iddiasıyla yürütülen soruşturmadan dava açıldı. Kavala, diğer Gezi sanıkları ile birlikte 24 Haziran’da mahkeme önüne ilk kez çıkacak.

T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre, dosya raportörünün Kavala'nın 'haksız tutukluluk' başvurusu ile ilgili olarak, 'hak ihlali' tespitinde bulunduğu ve ihlalin giderilmesi gerektiği görüşünü bildirdiği belirtildi.

AYM'YE BİREYSEL BAŞVURUDA BULUNMUŞTU

Yüksek Mahkeme, raportörle aynı yönde karar verirse, Kavala, 24 Haziran’da başlayacak Gezi davası öncesinde özgürlüğüne kavuşabilecek.

Kavala, tutuklu olarak soruşturulurken, 'tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluk incelemelerinin hakim/mahkeme önüne çıkarılmaksızın yapılması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği' iddialarıyla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Gezi davası: Kavala dahil 16 ‘şüpheli’ye ağırlaştırılmış müebbet istendi

Yüksek Mahkeme, yaklaşık 2 yıldır bu başvuruyu görüşmedi. Bireysel başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi raportörünün raporunda, 'Hakkında uygulanan tutuklamanın hukuki olmadığı iddiasıyla ilgili Kavala’nın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine, kararın bir örneğinin ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için ilgili mahkemeye gönderilmesine karar verilmesi gerektiği' değerlendirmesini yaptığı öğrenildi.

Anayasa Mahkemesi 1. Bölüm, dosyayı 3 Nisan'da görüştü ve Genel Kurul’a sevkine karar verdi. Genel Kurul da sürpriz biçimde dosyayı yarınki gündemine aldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde