AVM'lerle ilgili flaş düzenleme

AVM'lerle ilgili flaş düzenleme

Alışveriş merkezleri (AVM) hakkında hazırlanan son yönetmelik taslağı tartışma çıkardı

AVM'lerle ilgili flaş düzenleme
16px
24px
17.11.2015 06:15
ABONE OLgoogle
Yeni yönetmelik taslağı, halihazırda işletme ruhsatı almayan AVM’lerin bu ruhsatı büyükşehir belediyesinden alması yönünde düzenleme öngördü. İşletme ruhsatını mağazaların aldığını hatırlatan sektör temsilcileri, itiraza hazırlanıyor

Yeni yönetmelik taslağı, halihazırda işletme ruhsatı almayan AVM’lerin bu ruhsatı büyükşehir belediyesinden alması yönünde düzenleme öngördü. İşletme ruhsatını mağazaların aldığını hatırlatan sektör temsilcileri, itiraza hazırlanıyor

Alışveriş merkezleri (AVM) hakkında hazırlanan son yönetmelik taslağı, AVM’lerin işletme ruhsatını büyükşehir belediyelerinden alması yönünde düzenleme yapınca, sektörden itiraz geldi.

Halihazırda AVM’ler işletme ruhsatıyla çalışmadığından, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileriyle yapılacak görüşmede taslağın bu kısmının mevcut iş yapma şekline göre düzenlenmesi talep edilecek. Bakanlığın sektörün görüşüne açtığı AVM’ler Hakkında Yönetmelik Taslağı, başta Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) olmak üzere Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) üyeleri tarafından masaya yatırıldı.

Edinilen bilgiye göre, taslakla ilgili en büyük eleştiri ruhsatla ilgili kısma geldi. Taslak, AVM’ler ve mağazaların aldığı ruhsatları yerel belediyelerden büyükşehir belediyelerine bağlarken, işletme ruhsatı AVM’leri de kapsayacak şekilde ele alındı. Mevcut durumda yalnız mağazaların işletme ruhsatı aldığını, AVM’lerin ise yapı ruhsatı ve iskân aldığını ifade eden AVM temsilcileri yetkili bakanlık temsilcilerine bu durumun düzeltilmesiyle ilgil bilgi verme kararı aldı. Yönetmelikteki ifade değiştirilmezse, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren açılacak AVM’lerin de işletme ruhsatı alması gerekecek.

AMBULANS İÇİN 25 BİN METREKARE KURALI 

Yönetmelik kapsamında AVM’lerde ambulans ve doktor bulundurma zorunluluğuna da 25 bin metrekare sınırı getirildi. Buna göre, söz konusu zorunluluk, kiralanabilir alanı en az 25 bin metrekare olan AVM’leri bağlayacak. Sektör temsilcileri, bu madde için de işi profesyonel servis veren işletmelere devretme izni isteyecek. Yani, AVM’nin doktoru direkt istihdam etmesi yerine, bu hizmetleri çeşitli sağlık kurumlarından alabilmesi talep edilecek.

BU HAFTA ANKARA’DA BULUŞACAKLAR 

Sektör temsilcilerinin, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki yönetmelik taslağıyla ilgili görüşlerini bu hafta Ankara’da bakanlığa iletmesi planlanıyor.

OUTLET DENETİMİNİ DEVLETİN YAPMASI İSTENİYOR 

Perakende işletmelerin outlet tabelası alabilmesi için mağazalarda satılan ürünlerin en az yüzde 70’inin bu tanımda belirtilen nitelikte olmasını öngören taslak, bu kıstasa uygunluğun denetimini AVM’lere bıraktı. AVM ve kiracıları karşı karşıya getirebilecek bu maddenin de değiştirilmesini isteyen sektör temsilcileri, denetimi devletin yapması yönünde görüş bildirecek.

KATSAYI PLANI YAPILDI 

Perakendeciler ve AVM kanadının uzun süredir anlaşmazlık yaşadığı ortak alan giderlerinde ise döviz değil, TL ile ödeme yapılması konusunda uzlaşıldı. Yönetmelik de bu yönde düzenlenirken, hangi mağazanın ne kadar ortak alan gideri ödeyeceğiyle ilgili ekleme yapılması planlandı. Sektör, ortak alan giderinin mağazaların metrekaresine göre yüzde 0.3 ve 1.55 aralığında katsayıyla ödenmesini teklif edecek.

AVM TEMSİLCİLERİ VE BAKANLIK 4 MADDEYİ GÖRÜŞECEK

1- İşletme  ruhsatı: Mevcut durumda bu ruhsatı almayan AVM’ler yeni dönemde de uygulamayı reddediyor. 

2- Ambulan ve Doktor: Doktor ve ambulans işinin profesyonel işletmelere devredilebilmesi isteniyor. 

3- Outlet ve sinema: Ürünlerin outlet şartına uygunluğunu devletin denetlemesi talep ediliyor. 

4- Ortak alan: Mağazaların metrekaresine göre belirli katsayılarla ortak alan gideri ödemesi öngörülüyor. 
Menekşe Ataselim/Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde