ATO Başkanı yanıltıyor

ATO Başkanı yanıltıyor

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, iddialara yanıt verdi

ATO Başkanı yanıltıyor
16px
24px
18.01.2011 08:43
ABONE OLgoogle

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı, et fiyatlarındaki düşüşün 29 kuruşla sınırlı kaldığına yönelik iddiaların doğru olmadığını ve 2010 Nisan-2011 Ocak ayları itibarıyla et fiyatlarında yaşanan düşüşün yüzde 20’yi bulduğunu açıkladı.

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara Ticaret Odası’nın raporunda yer alan “Et fiyatlarının sadece 29 kuruş düştüğüne” yönelik saptamanın gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, tarımsal ürünlerin üretici ve tüketici fiyatlarını günlük olarak takip ettiği belirtilerek, bakanlığın fiyat takibinde son 9 aylık dönemde et fiyatlarında çok belirgin bir düşüş görüldüğü kaydedildi. Bu çerçevede et ithalat kararının açıklandığı tarihte 16.46 lira olan üretici karkas etin kilogram fiyatının, 15 Ocak 2011’de illerden alınan borsa karkas et üretici fiyatlarına göre 13.5 liraya kadar düştüğü ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

9 marketin fiyat ortalaması

“İthalat kararının alındığı Nisan 2010 tarihinde, kıymanın kilogram ortalama fiyatı 24.64 lira, kuşbaşı fiyatı ise 27.09 lira iken, 16 Ocak’ta Ankara’da en fazla et satışı gerçekleştirilen 9 markete ait ortalama kıyma fiyatı 19 TL/kg, kuşbaşı fiyatı ise 21 TL/kg olarak gerçekleşmiştir. Bu veriler ışığında, ithalat kararının açıklandığı Nisan ayına göre, Ocak 2011 itibarıyla en fazla tüketimi olan kıyma ve kuşbaşı fiyatlarında ortalama yüzde 20’ler düzeyinde bir düşüş olduğu çok açıktır. ’Devletin resmi rakamlarıyla hazırlandığı’ iddia edilmekle birlikte, söz konusu rakamların dönemsel özellikleri dikkate alınmadığı izlenimi veren ’rapor’da yer alan ’Fiyatlar sadece 29 kuruş düştü’ bilgisinin gerçekleri yansıtmadığı ortadır.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde