AKP yüzde 40'ın altını gördü, Erdoğan mecbur kaldı

AKP yüzde 40'ın altını gördü, Erdoğan mecbur kaldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP’nin seçim kampanyasına el atmasının altından partinin anketlerde ilk kez yüzde 40’ın altını görmesi çıktı.

AKP yüzde 40'ın altını gördü, Erdoğan mecbur kaldı
16px
24px
28.05.2015 07:58
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP’nin seçim kampanyasına el atmasının altından partinin anketlerde ilk kez yüzde 40’ın altını görmesi çıktı. AKP’lilere göre Erdoğan’ın devreye girmesiyle oylarında 2-3 puanlık bir artış yaşandı. AKP, 7 Haziran için yeni hedefini yüzde 45 oy ve HDP’nin baraj altında kalması olarak belirledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Seçim meydanlarında rehavet var” diyerek AKP kampanyasına el atmasının altından, AKP teşkilatında morallerin bozuk olduğuna ilişkin saha raporu ve partinin anketlerde ilk kez yüzde 40’ın altını görmesi çıktı. Partide artık yüzde 50 oranlarını telaffuz eden kalmazken yüzde 41-43 bandında olduğunu tespit eden AKP, 7 Haziran hedefini yüzde 45 oy ve HDP’nin baraj altında kalması olarak belirledi.

Muhalefetin şimşeklerini üzerine çeken Erdoğan’ın günde birkaç mitingle kampanya yürütmesi, AKP kulislerinde de en hararetli tartışma konusu. AKP’lilerden edindiğimiz bilgiye göre Erdoğan’ın “Anayasayı ihlal” eleştirilerine aldırmaksızın tüm ağırlığıyla kampanyaya asılmasının iki nedeni bulunuyor.

Erdoğan’ı sahaya indiren gelişmenin ilki, partinin düzenli olarak yaptırdığı anketlerde görülen kötü tablo oldu. Muhalefet liderleriyle birlikte Başbakan Ahmet Davutoğlu da mitinglere başladıktan sonra gelen anketler, AKP’de alarm zillerini çaldırdı. Parti, kendi yaptırdığı anketlerde, yüzde 39 oy aldığı 2009’daki yerel seçimlerden sonra ilk kez yüzde 40’ın altına indi. AKP’nin yüzde 39’a düştüğünü gösteren anketler, CHP ve MHP’nin yükselişte olduklarını, ama asıl olarak HDP’nin yüzde 10 barajını rahatlıkla aştığını ortaya koydu.

Anketler, AKP’nin yeniden tek başına hükümet kurmasının imkânsız olduğunu açıkça ortaya koyunca Erdoğan da kampanyaya el koydu.

Coşku yaratılamıyor

Anketlere paralel olarak Davutoğlu tarafından yürütülen AKP seçim kampanyasındaki durumu anlatan saha raporu da Erdoğan’ın kampanyaya asılmasının ikinci nedeni oldu. Davutoğlu’nun bir haftalık kampanya performansını değerlendiren raporla Erdoğan’a, “Türkiye genelinde yaygın bir şekilde teşkilat sıkıntılı. Parti teşkilatları ilk kez bir seçimde moral bozukluğu içinde. Başbakan’ın kampanyasıyla, AKP teşkilatlarının alıştığı coşku yeterince yaratılamıyor, taban ve seçmen yeterince toparlanamıyor. Partinin etkinliği ve üstünlüğü sahada yeterince hissettirilemiyor” bilgisi iletildi. 

Hedef 45’e geriledi

Erdoğan’ın günde iki mitingle sahaya inmesinin sonuçları da AKP’de yakından izlenerek değerlendiriliyor. Partide, Erdoğan’ın mitingleriyle oyların partiden gidişini durdurmaya başladığı tespiti yapıldı. AKP’lilere göre Erdoğan, iki haftalık süreçte partiden oyların gidişini durdurdu ve giden oyların yaklaşık yüzde 3’ünü geri döndürdü. AKP’de Erdoğan’ın sahaya inmesinin ardından yapılan anketler çerçevesinde partinin şu andaki oyu için “yüzde 41-43 bandı” tahmini yapılıyor. AKP’de, yakın zamana kadar ağızlardan düşmeyen yüzde 50’lerden söz eden kimse kalmadı. Parti yöneticileri, yeni hedefi “seçimi yüzde 45’le bitirmek” olarak belirledi.

Partide şu anda ulaşılabilecek en yüksek oy oranı olarak yüzde 45 görülüyor. AKP’de yüzde 45’i yakalayabilmek amacıyla son haftada Erdoğan’ın kampanyada ağırlığını daha da artırması bekleniyor. AKP’de hedef yalnızca yüzde 45 oy oranına ulaşmakla sınırlı değil. AKP, yüzde 45 oy oranıyla birlikte HDP’nin de mutlaka baraja takılmasını istiyor.

 Ecevit'in yüzde 42'sinden sonra bir ilk

CHP ve HDP kulislerinde ise farklı bir seçim tablosu üzerinden analizler yapılıyor. CHP’nin yüzde 28’ler düzeyinde çıkacağı, HDP’nin de barajı aşacağı sonucuna dayandırılan analiz, “Solun bu ülkede yakaladığı en büyük oran Ecevit’in 1977’deki yüzde 42 oy oldu. Şimdi CHP’nin yüzde 30’ları zorladığı, HDP’nin de barajı aştığı bir tabloda yeni parlamentoda sol-sosyal demokrat oylar yüzde 40’lara dayanır. Bu, yeni bir durumdur. Böyle bir parlamento, 4 yıllık sürede yeni tartışmalara, gelişmelere, işbirliklerine zemin sağlar, fırsat yaratır” cümleleriyle özetleniyor.

Katar'dan 53 Arap atı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara’da Arap atı tanıtımı Hipoterapi Merkezi ve TİGEM işletmelerindeki tesislerin açılışını yaptı. Erdoğan, Türkiye ziyareti sırasında atlı tören birliğiyle karşılanmasının ardından ülkesine dönen Katar Şeyhi Temim Bin Hamed El Sani’nin sürpriz yaparak 53 Arap atı gönderdiğini söyledi. Erdoğan, Temmuz 2003’te binmeye çalışırken düştüğü atları bu kez sevmekle yetindi. Erdoğan merkezde bulunan çocuklarla yakından ilgilendi ve çocuklarla birlikte atlara havuç yedirdi.
Erdem Gül/Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde