AKP sözünü çabuk unuttu

AKP sözünü çabuk unuttu

Ölümlü kazaların ardından Bakan Çelik, iş güvenliği yasasının 19 Mart’ta Meclis’e geleceğini söylemişti

AKP sözünü çabuk unuttu
16px
24px
28.03.2012 08:40
ABONE OLgoogle

MİT Yasası, 4+4+4 gibi düzenlemelerde jet hızıyla hareket eden ancak 2004 yılından bu yana İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nı çıkaramayan AKP, Esenyurt’ta 11 işçinin yanarak yaşamını yitirdiği yangının ardından verdiği sözleri yine unuttu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in en geç 19 Mart’ta Meclis’e gönderileceğini söylediği İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı, hâlâ TBMM gündemine gelemedi.

İş sağlığı ve güvenliği alanını düzenleyen müstakil bir yasanın bulunmadığı Türkiye’de emekçiler, hemen hemen her gün meydana gelen “iş kazalarında” can veriyor. Son olarak Denizli’de reklam afişi asmaya çalışan 6 işçi, kullandıkları demir merdivenin yüksek gerilim hattına temas etmesi sonucu elektrik akımına kapıldı. İşçilerden 2’si öldü, 4’ü yaralandı. Zonguldak Gelik beldesinde de özel bir şirkete ait kömür ocağında meydana gelen göçükte bir işçi yaşamını yitirdi. Ölümlü iş kazalarının ardından gündeme gelen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın bir an önce çıkarılması gerektiğine ilişkin açıklamalar yapılıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü de (ILO) düzenlemenin bir an önce yasalaştırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Buna karşın yasa yıllardır çıkarılamıyor.

İstanbul Esenyurt’taki bir alışveriş merkezinin inşaatında çadırlarda kalan 11 işçinin yanarak can vermesinin ardından yasa yeniden gündeme getirilmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, şantiye bölgesinde yaptığı incelemenin ardından Türkiye’nin iş güvenliği yasasına gereksinimi olduğunu söylemişti. Çelik, 17 Mart’ta Cumhuriyet’te yer alan demecinde de Bakanlar Kurulu’nda imza sürecinin tamamlandığını, tasarının en geç hafta başında (19 Mart) Meclis’e geleceğini belirtmişti. Ancak yangının üzerinden 15 gün, Bakan’ın en geç dediği tarihin üzerinden de 7 gün geçmesine karşın tasarı hâlâ TBMM gündemine gelemedi. Oysa hükümet, 4+4+4 ve MİT Yasası gibi düzenlemeleri kısa süre içerisinde Meclis gündemine getirmiş ve yasalaştırmak için de büyük çaba göstermişti.

İşçiler ihmal kurbanı

11 işçinin yaşamını yitirdiği yangına ilişkin rapor açıklandı

AVM inşaatındaki yangına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan raporla “çadırlarda acil çıkışın ve yangın söndürme aracının olmadığı, elektrik tesisatı kurulumunun yanlış yapıldığı, iskelelerin standart dışı olduğu ve emniyet kemerlerinin yetersiz olduğu” belirlendi. Sabah gazetesinde yayımlanan habere göre yalnızca çadır ve konteynırlarda değil, şantiye alanının tamamında da iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olduğu anlaşıldı. Şirkete ceza uygulamasının getirebileceği belirtildi.Daha önce Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in de açıkladığı gibi 40 kişinin kaldığı çadırda “karşılıklı bulunması gereken giriş çıkış kapısı”nın olmadığı görüldü.

Söndürme tüpü bile yok

Raporda çadırlarda her zaman yangın riski olmasına karşın hiçbir önlem alınmadığına dikkat çekildi. Raporda yangına müdahale konusunda en temel unsur olan “yangın söndürme tüpü”nün dahi çadırlarda bulunmadığı belirlendi.

Mustafa Çakır/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde