AKP’nin uykularını kaçıran işadamı

AKP’nin uykularını kaçıran işadamı

ABD’de tutuklanan Reza Zarrab iddianamesinde Sıtkı Ayan’ın da adı geçiyor. Ayan, 17 Aralık yolsuzluk operasyonu sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tapelerinde ortaya çıkan “Kucağımıza düşecek” dediği işadamı.

AKP’nin uykularını kaçıran işadamı
16px
24px
28.03.2016 08:52
ABONE OLgoogle
Kara para aklamak, dolandırıcılık ve İran’a uygulanan ambargoyu delmekten ABD’de tutuklanan Reza Zarrab için hazırlanan iddianameden yeni detaylar gelmeye devam ediyor.

Son olarak Hürriyet gazetesinden Tolga Tanış’ın haberine göre, iddianamede 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrasında ortaya çıkan tapelerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 10 milyon dolarını az bulduğu için “Kucağımıza düşecekler” diyerek kendisinden bahsettiği Sıtkı Ayan’ın da ismi geçiyor.

Ayan, Zarrab’ın yasadışı para transferlerini yürüten Mapna Group’un ortağı olan MS Uluslararası Enerji Yatırım AŞ’nin sahiplerinden biri.

İddianamedeki şirket: Mapna

Amerikan savcısı hazırlanan iddianamenin daha ilk maddesinde Kanada’ya yollanacak bir meblağda Mapna bağlantısına vurgu yapıyor. Sonra Mapna adı kullanılmadan bir ABD bankası aracılığıyla gerçekleştirilen yaklaşık 1 milyon dolarlık transferin teyit edildiğini söylüyor. 

Mapna, doğrudan İran rejiminin koruyucusu ve muhafazakarların kontrol ettiği İslam Devrimi Muhafızları Ordusu’yla (İDMO) güçlü bağlantıları olan bir şirket ve yöneticileri İDMO’ya yakın. Mapna’nın şimdiki CEO’su Abbas Aliabadi eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde 2008-2009’da Enerji Bakan Yardımcılığı yaptı. Bir diğer yöneticisi Musa Refan ise İDMO Hava Kuvvetleri’nin ilk komutanı.

Mapna’yla ilişkisi var

Mapna’nın, Energy Trading Elektrik dışında Türkiye’de CEO Aliabadi eliyle ortak olduğu iki şirket de bulunuyor. Bunlardan biri 5 Kasım 2010’da İstanbul’da kurulan, şimdi tasfiye halindeki Özgüneş Elektrik Parçaları. Diğeri de 26 Nisan 2011’de kurulmuş MS Uluslararası Enerji Yatırım AŞ. Aliabadi’yle birlikte Musa Refan’ın da yönetim kurulu üyesi gözüktüğü MS’nin diğer ortağı ise Som Petrol’ün sahibi meşhur Sıtkı Ayan.

Sıtkı Ayan kimdir?

Sıtkı Ayan, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları başlamadan bir gün önce, 16 Aralık’ta Türk hükümetinin verdiği cumhuriyet tarihinin en büyük ikinci yatırım teşvikini alan ve o dönem 11.5 milyar liraya İran doğalgazını Almanya’ya taşıyacak bir petrol boru hattı inşa edeceğini duyuran işadamı. Fakat Sıtkı Ayan isminin meşhur olması Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisi hakkında söylediği “Kucağımıza düşecekler” lafından sonra gerçekleşti. Yayımlanan tapelerde Erdoğan, Ayan’ın verdiği 10 milyon doları yeterli bulmadığı için bu cümleyi kullanıyordu.
Meydan
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde