AKP'li vekillerin inlerine girilecek

AKP'li vekillerin inlerine girilecek

Dört eski bakan hakkındaki Yüce Divan oylamasında AKP’den yaklaşık 50 fire çıkması, parti yönetimini alarma geçirdi.

AKP'li vekillerin inlerine girilecek
16px
24px
24.01.2015 08:43
ABONE OLgoogle
Dört eski bakan hakkındaki Yüce Divan oylamasında AKP’den yaklaşık 50 fire çıkması, parti yönetimini alarma geçirdi. Partinin mevcut 312 milletvekili için, “kripto” incelemesi başlatıldı. İnceleme çerçevesinde, vekillerin çocukluklarına kadar inilecek.

Devletin arşivlerindeki bilgilerden yararlanılarak yapılacak sorgulamada, milletvekillerinin Cemaate, eski Cumhurbaşkanı Gül’e ve MHP ile CHP’ye olan eğilimleri tespit edilecek. Elde edilen bilgiler, 7 Haziran’da yapılacak seçimlerde de kullanılacak. Yeniden aday yapılacak vekiller ile yeni adayların kaderini, “kripto” incelemesi belirleyecek.

BEKİR HOCA EKİP KURDU

AKP, Haziran ayında yapılacak olan milletvekili seçimleri için aday belirleme çalışmalarını başlattı. Bu çerçevede, il bazında “gizli” raporlar hazırlanıyor. Bu esnada halkın mevcut vekillerden memnun olup olmadığı da ölçülüyor.

Yeni aday belirleme çalışmaları, AKP Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay koordinatörlüğünde yürütülüyor. Atalay’a bağlı ekip, adaylarla ilgili yürüttükleri çalışmaları büyük bir gizlilik içinde yürütüyor. Ekip, adaylarla ilgili olarak da, cemaatçi, Abdullah Gül‘e yakın isimler olup olmadığı konusunda bir araştırma yaptırıyor.

KRİPTO İNCELEMESİ

Milletvekili adaylarına yönelik yaptırılan bu araştırmaya “kripto” incelemesi adı verildi. Yani milletvekili aday adayı olan isimlerin partiye bağlılığı sorgulanıyor. Ve, Cumhurbaşkanı Gül’e veya cemaate yakın isimler ise bu araştırma sonucunda eleniyor. AKP’li dört bakanla ilgili yapılan Yüce Divan oylamasında çıkan fireler, söz konusu incelemenin daha da derinleştirilmesine yol açtı.

Firelerin ardından, incelemeye yeni aşamalar eklendi. Bu çerçevede, aday adayı isimlerin çocukluklarına kadar inilecek. Gittiği okullar, çocukları ve yakınlarının siyasi eğilimleri de aday adaylıklarında önemli rol oynayacak. Firelerin ardından, mevcut milletvekillerin de kripto incelemesine tabi tutulması kararlaştırıldı.

Buna göre, vekillerin eğilimleri de belirlenmiş olacak. Ayrıca, yeniden aday gösterilmesi planlanan vekiller kripto incelemensin ardından netleşecek. Bu doğrultuda, mevcut milletvekillerinin büyük kısmının yeniden aday gösterilmemesi bekleniyor.
Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde