AKP'li müteahhit: İs­tan­bu­l’­un si­lü­eti ran­ta kur­ban git­ti

AKP'li müteahhit: İs­tan­bu­l’­un si­lü­eti ran­ta kur­ban git­ti

Recep Tayyip Erdoğan'un çılgın projelerine verdiği destekle gündeme gelen ünlü müteahhit bu kez Ak Parti'yi ağır dille eleştirdi....

AKP'li müteahhit: İs­tan­bu­l’­un si­lü­eti ran­ta kur­ban git­ti
16px
24px
22.09.2014 05:02
ABONE OLgoogle
İs­tan­bul'un ta­ri­hi si­lu­eti­ni bo­zan Zey­tin­bur­nu'nda­ki gök­de­len­le­ri­n yı­kı­m ka­ra­rı için sek­tö­rün ön­de ge­len isim­le­rin­den Ser­dar İnan'dan çar­pı­cı bir açık­la­ma gel­di.

Sultanahmet Camii’nin silüetini bozan OnaltıDokuz gökdelenlerinin rant uğruna yapıldığını söyleyen İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, İstanbul’un tarihi dokusunun korunamadığına dikkat çekti. İnan, "Ön­ce ruh­sat ve­ri­le­rek ha­ta ya­pıl­dı, şim­di yı­kım ka­ra­rı ile ikin­ci bir ha­ta ya­pı­lacak" dedi.

Her yere yüksek bina olmaz

İstanbul’un her yerinde yüksek bina olmasından yakınan İnan, “Devlet ruhsat verirse elbette oraya bina yapmak isteyenler çıkar. Ruhsat vererek bir hata yapıyorsunuz, ruhsatı alınmış bir binaya yıkım kararı vermek de ikinci bir hatadır. Oradan bir sürü yabancı insan gayrimenkul aldı. Türkiye’nin yurtdışında gayrimenkul ihracatını tamamen sıfırlarsınız. Siz ruhsat vermişsiniz milyar dolar yatırım yapacaksınız Türkiye’ye fabrika kuracaksınız, bu yurt- dışında büyük bir yankı uyandırır. Zaten bir hata yaptık daha sonra bunu düzeltelim derken daha büyük bir hata yapmayalım” dedi.

Bugün TV’de Üç Nokta programına konuk olan Serdar İnan, inşaat sektörünü değerlendirdi. İstanbul’un her yerine yüksek bina yapılmasının tarihi dokuyu zedelediğini belirten İnan, bir iki yer seçip oranın modern şehir haline çevrilmesi gerektiğini vurguladı. İstanbul’un belli yerlerine izin verilerek yüksek bina yapılmasını ve buraların da İstanbul’un fotoğrafı olacağını kaydetti.

Eğitim ve denetim bozuk

İşçi güvenliği sorununu çözmek için yeniden kalkınma planı yapmak gerektiğini ifade eden İnan, Türkiye’de eğitimde ve denetimlerde bozukluk olduğuna dikkat çekti. Denetim içerisinde inşaat sektöründe çalışan işçilerin ilkokul bile okumadığının ortaya çıktığını dile getiren İnan şöyle konuştu: “İnşaata 100 kişi geliyor ertesi gün gidiyor, başka birileri geliyor ve bunların denetimleri çok zor. Bizde eğitimde bozukluk var, ilkokul öğretmeninden başlayarak üniversitesinden bütün meslek kuruluşlarına kadar bu Türkiye’nin genel meselesi. Sonucunda bu felaket ortaya çıkıyor. Türkiye eğitim planını baştan ele almalı. Sorunların sıfırlanmasına doğru gitmeliyiz.”

 De­ni­zin ke­na­rın­da çir­kin bi­na

Ser­dar İnan, ‘De­ni­zin ke­na­rı­na bi­na yap­ma­lı mı­yız’ so­ru­su­nu ise şöy­le ce­vap­la­dı: “Han­gi şe­hir­de ya­pa­ca­ğız, ne­re­sin­de ya­pa­ca­ğız? Ve­ne­dik en çok tu­rist çe­ken ül­ke­ler­den ve su­yun üze­rin­de bir yer. On­lar yap­mış ve es­te­tik yap­mış­lar.

Biz de­ni­zin ke­na­rın­da çir­kin yap­mı­şız, bi­na­yı suç­lu­yo­ruz. Tür­ki­ye­’nin 6 bin ki­lo­met­re de­ni­ze sa­hili var. Üçün­cü köp­rü­yü öy­le bir ya­pa­lım ki dün­ya­ya ör­nek ol­sun. Ne­yi ne­re­de na­sıl yap­tı­ğı­nız çok önem­li. Türk mil­le­ti ola­rak biz çok şek­le ba­kı­yo­ruz. İn­sa­nın ru­hu­na bak­ma­mız la­zım.”

Ver­gi bas­kı­sı al­tın­da­yız

İn­şa­at sek­tö­rün­de bu ka­dar re­ka­be­tin al­tın­da cid­di kâr­lar ol­ma­dı­ğı­nı söy­le­yen İnan­lar İn­şa­at Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Ser­dar İnan, “Dev­le­tin cid­di ver­gi bas­kı­sı var. Yüz­de 18’lik ver­gi ar­tı­şı bi­zi de çok cid­di et­ki­le­di. İn­şa­at­çı­lar as­lın­da iyi sa­vaş­çı­lar­dır. Sa­na­yi­de­ki ça­lı­şan iş­çi­yi ge­ti­rip de in­şa­at­ta­ki o ko­şul­lar­da ça­lış­tı­ra­mı­yor­su­nu­z” de­di.

İş­çi ba­ret tak­mak is­te­mi­yor

İn­şa­at­çı­lar ola­rak bu iş için cid­di pa­ra­lar öde­dik­le­ri­ni ifa­de eden İnan, “Mev­zu­at var, iş gü­ven­li­ği uz­man­lı­ğı var. İş­çi kar­de­şi­mi­ze di­yo­ruz ki ba­re­ti­ni­zi ta­kın ar­ka­sı­na da adam ko­yu­yo­ruz gi­din­ce o ba­re­ti ka­fa­sın­dan çı­kar­tı­yor. İş ka­za­sı o an­da da ola­bi­li­yor. Biz sek­tör ola­rak bü­yük bir zin­ci­riz bu zin­ci­ri bü­tün hal­ka­la­rı­mız­la sağ­lam yap­mak zo­run­da­yı­z” de­di.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde