AKP kritik yerde çoğunluğu kaybetti

AKP kritik yerde çoğunluğu kaybetti

TBMM Genel Kurulu’nda, RTÜK’ten boşalan üç üye için yapılan seçimde, AKP’den mevcut üye Nurullah Öztürk, CHP’den gazeteci Faruk Bildirici, HDP’den genel başkan yardımcısı Ali Ürküt seçildi...

AKP kritik yerde çoğunluğu kaybetti
16px
24px
12.07.2019 05:26
ABONE OLgoogle

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) 3 yeni üyesi belli oldu. HDP yaklaşık 2 yıl aradan sonra kurula üye verdi.

Meclis Genel Kurulunda, Radyo Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) 15 Temmuz’da görev süresi dolan 3 üyesi için AKP, CHP ve HDP’nin önerdiği isimlere ilişkin oylama yapıldı.

330 üyenin katıldığı oylamada, HDP’nin adayı olan Genel Başkan Yardımcısı Ali Ürküt 278 oyla, CHP’nin adayı Hürriyet gazetesinin eski Ombudsmanı Faruk Bildirici 283 oyla ve AKP’nin adayı mevcut üye Nurullah Öztürk ise, 305 oyla RTÜK üyesi seçildi. RTÜK'ü çiftlik yapmışlar: Koruma ordusuyla geziyor, pilates hocası başkan yardımcısı oldu

AKP TEK BAŞINA ÇOĞUNLUĞU KAYBETTİ 

Evrensel'in haberine göre 9 üyeden oluşan RTÜK Üst Kurulunda 5 üyesi bulunan AKP'nin HDP kontenjanından bir üyenin seçilmesiyle birlikte üye sayısı 4'e düştü. Böylece AKP "istediği kararı alabilmek" için Cumhur İttifakı ortağı MHP'li RTÜK üyelerinden destek almak zorunda kalacak.

HDP İKİ YIL YIL SONRA YENİDEN RTÜK'TE

7 Haziran 2015 seçimleri sonrası oluşan parlamento dağılımına göre RTÜK üyeleri AKP’den dört, CHP’den iki, MHP’den iki ve HDP’den bir üye olarak belirlendi. Ancak 15 Temmuz 2017’de AKP ve CHP’li iki RTÜK üyesinin görev süresi sona erdi. Boşalan bu iki üyelik için seçim yapılmayarak ekim ayına bırakıldı. HDP’nin RTÜK’teki mevcut üyesinin görev süresi ise 5 Kasım’da sona erecekti. Bu süreçte yapılan seçimde Meclis Başkanlığı, AKP grubuna bir kontenjan hakkı daha tanıdı. AKP üye sayısı 5’e çıkarken, MHP’den fazla milletvekili bulunan HDP’nin RTÜK’te hiç üyesi kalmamış oldu.

Fakat son seçimle birlikte HDP, iki yıl önce elinden alınan RTÜK üyeliğini yeniden elde etmiş oldu. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde