AKP'den ABD'ye karşı önlemler: İşte '4 alanlı' plan

AKP'den ABD'ye karşı önlemler: İşte '4 alanlı' plan

"ABD, Türkiye ile ilişkilerini asla koparamaz" diyen AKP'li Numan Kurtulmuş, ABD ile yaşanan gerilimin ardından alınması gereken bir takım 'karşı önlemler' sıraladı

AKP'den ABD'ye karşı önlemler: İşte '4 alanlı' plan
16px
24px
22.08.2018 05:10
ABONE OLgoogle

Kurtulmuş, önlemlerin arasında AB, Çin ve Rusya ile yürütülen ilişkilerin yeniden düzenlenmesi ve devamlılığın sağlanması gerektiğine vurgu yaptı.

ABD ’den kaynaklı Türkiye’ye dönük bir ekonomik saldırının olduğunu ifade eden AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, dünyanın da farklı bir dönemin içinde olduğunu vurgulayarak bunu “Ticaret savaşları” olarak niteledi. Kurtulmuş, bundan sonrasında yapılması gerekenleri ise “4 alanlı plan” şeklinde açıkladı.

Kurtulmuş'un “4 alanlı plan” şeklinde nitelendirdiği karşı önlemlerde; Avrupa Birliği ( AB ) ile ilişkilerin yeniden düzenlenmesi, orta vadede Çin ile yakınlaşmanın tamamlanması, Rusya ile var olan ilişkilerin devamının sağlanması yer aldı. Kurutlmuş 4. alan olarak ise, 'Türkiye'nin kendi içinde bugüne kadar yapması gereken yapısal dönüşümün ve değişimin de ekonomik alanda gerçekleştirilmesi gerektiğini' ifade etti.

Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya'nın yazısında aktardığına göre, Kurtulmuş'un açıklamaları şöyle:

“İLK ekonomik saldırıyı telaş etmeden, rasyonel ekonomi kuralları içinde tutmayı başardık, ama bu yetmez…”
Ekonomi, sanayi ötesi dönüşüm ve insan kaynakları yönetimi konusunda akademik kariyere sahip AK Parti’nin yeni ikinci adamı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş sohbetimize böyle başladı.

“Ekonomik saldırının” hangi araçları kullanarak geldiğini sordum, “içerde yapısal dönüşüm gerçekleşmediği için oldu” eleştirilerini anımsattım.

Önce saldırının Asya üzerinden başlatıldığını belirtti.

ABD’nin akşam gerilimi yükseltip, sabah ilk açılan Asya borsalarından beklenmedik bir saldırı ile ellerinde tuttukları Türk lirası endeksli kağıtları süratle bozmaya başladıklarına tanıklık ettiklerini söyledi. 

Bunun da yetmediğini, Türkiye’den de hızla dışarı dolar aktaran yollara saptıklarını belirtti.
“Hiç beklenmedik bir anda, hiç beklenmedik bir yerden saldırıyı başlattılar” deyip devam etti:

“Esas mesele ilk baştaki saldırıyı atlatabilme başarısını gösteren algı idi, bu gerçekleşti. Şimdi kuru belli bir seviyeye kadar indirip orada tutmak gerekiyor. Ancak asıl mesele üretimi arttırıp, uluslararası pazarda satabilmeyi destekleyici önlemlerin biran önce alınmasında… Onu da yavaş yavaş ekonomi yönetimi almaya başladı…”

TİCARET SAVAŞI

ABD’den kaynaklı Türkiye’ye dönük bir ekonomik saldırının yanı sıra, dünyanın da farklı bir dönemin içinde olduğunu vurguladı. 
Kurtulmuş bunu, “Ticaret savaşları” olarak isimlendirdi.
ABD ’nin Rusya, Çin, Japonya, hatta hemen yanı başında Kanada ile olan yakın geçmişteki çekişmelerini anımsattı. 
“ ABD Başkanı Trump bu savaş ortamında Türkiye’yi test ediyor” tespitini yapıp sözlerine devam etti: 
“Trump, Türkiye’ye ‘bu savaşta bizden misin, yoksa karşı cepheden mi?’ sorgusu çekiyor. Ekonomik, siyasi ve teolojik, hepsi üst üste bindi.”
Ardından “ın” adını da kendisi koydu:
“Bunun adı Türkiye’yi test etme operasyonudur…”

KARŞI ÖNLEMLER

Ardından bundan sonrasında yapılması gerekenleri “4 alanlı plan” diye niteleyerek şöyle sıraladı.

1- AB İLE YENİDEN: Avrupa Birliği ile ilişkiler yeniden düzenlenmeli. AB tarafından gelen sinyaller önemli, bu pratik olarak da ekonomi açısından olumlu sinyaller yaratıyor. AB ile biran önce gerilim yaratan çatışmacı faktörleri ortadan kaldırmalıyız.

2- ÇİN YAKINLAŞMASI: Orta vadede Çin ile yakınlaşmayı tamamlamalı. “Yeni kuşak, yeni yol” projesini Çin de çok önemsiyor. İlişkilerde önemli bir aşamaya gelindi, bu yıl çok sayıda Çinli turist de gelmeye başladı. Bundan sonrasında tempoyu arttırıp hızlı gidilmeli.

3- RUSYA VE ABD İLİŞKİLERİ: Rusya ile var olan ilişkilerin devamı sağlanmalı. Bölgesel işbirliği geliştirilebilir. Ki gelişiyor da… 
ABD ile PKK ve PYD konusunda yaşanan muamma da bitirilmeli. Menbiç konusu askeri açıdan iyi gidiliyor. Ancak bu yeterli olmamalı. Tabii, milli paralarla ticaret, altına dayalı yeni para sistemi, Türkiye’nin BRICS’e üyelik niyeti, Rusya ve Çin ile ilişkilerin geliştirilmesi ABD’yi telaşlandırmış olabilir. Ama ABD, Türkiye ile ilişkilerini asla koparamaz. Unutmaması gereken, karşılarında bundan böyle bir emir kulu Türkiye artık yok. İlişkiler buna göre yeniden tesis edilmeli. Bölgede zayıflamış bir Türkiye’nin ABD’ye fayda getirmeyeceği, bu bölgedeki birçok direncini kaybedeceğini de görmeli.

4- YAPISAL DEĞİŞİM: Dördüncü alanı önemsiyorum, Türkiye kendi içinde bugüne kadar yapması gereken yapısal dönüşümü ve değişimi de ekonomik alanda gerçekleştirmek zorunda. Bunun daha ileriye ötelenecek hali kalmadı, biran önce hayata geçirilmeli...

Geçen hafta sonu AK Parti’nin “ikinci adamı” koltuğuna oturan Prof. Dr. Kurtulmuş’un bakışı ve önerileri böyle…

Kendisinin de çok önemsediği şu noktayı da herkes görmeli:

“Ticaret Savaşlarında en ağırının yaşandığı bu dönemde, ülkede herkesin güçlü olma yönünde adım atması gerekir…”
Yoksa olacağı bellidir…"

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde