AKP'de ilginç olay: Adayların yüzde 90'ı paralelci

AKP'de ilginç olay: Adayların yüzde 90'ı paralelci

Adaylar bir yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu üzerinden lobi faaliyetinde bulunuyor. Bir yandan da...

AKP'de ilginç olay: Adayların yüzde 90'ı paralelci
16px
24px
03.03.2015 08:00
ABONE OLgoogle
7 Haziran’daki genel seçime az zaman kala 6 bin 223 kişi AKP’den milletvekili aday adayı olmak için başvuruda bulundu. Adaylar bir yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu üzerinden lobi faaliyetinde bulunurken, bir yandan da rakiplerini tasfiye etmenin yolunu arıyor.

Bu çerçevede en çok başvurulan konu ise, rakibini “paralel” ilan etmek oldu. Taraf’ın AKP yöneticilerinden edindiği bilgiye göre, 6 bin adayın yüzde 90 hakkında “paralel” ihbarı yapıldı.

 Hatta, mevcut bakanlar ve milletvekilleri hakkında bile benzer ihbarlar geldi. Parti yönetiminde bizim adayların hepsi “paralelmiş” esprileri yapılmaya başlandı. Rakipleri hakkında adeta dedektif gibi çalışan aday adayları, birbirlerini daha çok okul ve dershanelerle vurdu. Biri diğerinin çocuğunun bir yıl önce gittiği okulu bulup rakibini “paralel” ilan ederken, diğer kişi ise rakibinin çocuğunun geçmişte gittiği dersaneyi bulup onu “paralel” ilan etti.

Vekil adaylarından rakibi hakkında araştırma yapıp da cemaat bağlantısı bulamayan çıkmadı. Gelen ihbarlara göre, AKP’li aday adaylarının hemen hepsinin bir şekilde cemaatin okulları veya dershanelerinde eğitim gördüğü tespit edildi. Halen, bir çoğunun akrabasının da cemaate yakın şirketlerde çalıştıkları yine gelen ihbarlardan görüldü.

HAKARET” YARIŞI

Birbirleri hakkında, “paralelci” iddiasında bulunan AKP’li miletvekili aday adayları, bir de “paralel” olmadıklarını kanıtlamadık için akla hayale gelmedik yöntemlere başvuruyorlar. Bu konuda en çok tercih edilen yöntem ise, partinin il veya ilçe teşkilatına giderek, cemaate yönelik hakaret içeren konuşmalar yapmak oldu. Bu da, AKP’li yöneticileri zor durumda bıraktı.
 
İKTİDARIN BAŞVURU REKORU

AKP’ye 7 Haziran 2015 seçimlerinde milletvekili adayı olabilmek için 6 bin 223 kişi başvurdu. Başvuranların 5 bin 183’ü erkek, bin 40’ı kadın 584’ü de engelli. Erkek adaylardan 5 bin TL, kadın adaylardan 2 bin 500 TL aday adaylığı ücreti talep eden parti, engellilerden ücret almadı.

Başvurulardan AKP kasasına 28 milyon 515 bin TL girdi. En çok başvuru İstanbul için alındı. 3 seçim bölgesinden toplam 88 milletvekili çıkaracak olan İstanbul için AKP’ye bin 166 başvuru yapıldı. İstanbul Birinci Bölge için 479, İkinci Bölge için 335, Üçüncü Bölge için 352 başvuru alındı.

En çok başvuru yapılan ikinci il ise Ankara. İki seçim bölgesinden toplam 32 milletvekili çıkaracak olan başkentten aday adaylığı için AKP’ye 536 başvuru yapıldı. Ankara Birinci Bölge’den seçilmek için 293, İkinci Bölge’den seçilmek için 243 kişi başvurdu.

Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde