ABD vatandaşı Türklere kötü haber

ABD vatandaşı Türklere kötü haber

ABD vatandaşlarını ve yeşil kartlıları kızdıracak yeni bir düzenleme geliyor.

ABD vatandaşı Türklere kötü haber
16px
24px
24.12.2011 09:49
ABONE OLgoogle

ABD vatandaşlarını ve yeşil kartlıları kızdıracak yeni bir düzenleme geliyor. İki yıl içinde ABD'de finansal yatırımı olanlara yüzde 30 vergi uygulanacak

Vergi cennetlerine karşı savaş açan ve gelirlerini tabana yaymaya çalışan ABD, yurtdışındaki vatandaşlarının kazançlarını sıkı takibe alıyor. 2014'te devreye girecek olan FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) isimli yeni bir düzenleme ile artık ABD'de hazine kâğıdı alan, hissesi olan veya herhangi bir enstrümandan para kazananlar kazandığı üç dolardan birini ABD'ye vergi olarak bırakacak.

Bu kapsamda Türkiye'de de yeşil kartlı (green card) ve ABD vatandaşı olanların kazançlarının yüzde 30'u vergilendirilecek. Türkiye'de bankaların ve aracı kurumların hazırlık yaptığı uygulamanın, sektöre giren parayı bir yandan azaltırken diğer yandan da vergi cennetlerinin gücünü azaltması ve böylece Türkiye'ye gelen sermaye akışını artırması bekleniyor.

G-20 CENNETLERE SAVAŞ AÇTI

Bu konuda çalışma yapan danışmanlık firması KPMG'nin Türkiye Başkanı Ferruh Tunç, "Müşterilerimizi bu konuda bilgilendiriyoruz" dedi. KPMG Türkiye Vergi Bölümü Başkanı Abdülkadir Kahraman ise G-20 ülkelerinin talebi üzerine off-shore hesaplarının üzerine gidildiğini söyledi. Kahraman, "ABD'de, Türkiye'de de kurumlar vergisi kanununda belirlenen yüzde 30'luk bir vergi var. Ancak henüz vergi cenneti listesi açıklanmadı. Uygulamaya konulması için açıklanması gerekiyor" dedi.

AB dolaylı vergiye yöneldi

KPMG International'ın her yıl gerçekleştirdiği "Kurumlar Vergisi ve Dolaylı Vergiler" araştırması hakkında bilgi veren Abdülkadir Kahraman, istatistiklerin İtalya, Yunanistan gibi ekonomik bunalım yaşayan ülkelerin dolaylı vergiye yöneldiğini gösterdiğini belirtti. Kahraman ayrıca, Türkiye'nin dolaylı vergilerde listenin üst sıralarında olduğunu söyledi.

Barış Ergin/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde