ABD sosyal medyasında ‘Kremlin’ izleri

ABD sosyal medyasında ‘Kremlin’ izleri

ICIJ ve medya ortaklarının inceledikleri belgeler, Rusya'ya ait 2 devlet şirketinin Facebook ve Twitter'da hissesi olduğunu ortaya koydu.

ABD sosyal medyasında ‘Kremlin’ izleri
16px
24px
06.11.2017 08:16
ABONE OLgoogle

Appleby belgeleri Facebook ve Twitter’da hissesi olan büyük bir yatırımcının, Rus devletine ait iki şirketle finansal bağları olduğunu ortaya koydu.

Süddeutsche Zeitung tarafından elde edilip ICIJ ile paylaşılan belgelere göre Kremlin’e ait firmalardan VTB Bank, Rus milyarder Yuri Milner’in kurucusu olduğu yatırım fonu DST Global’e sessizce 191 milyon dolarını yönlendirmiş.   Paradise Belgeleri: Zenginler ve siyasetçilerin offshore sırları

DST Global, bu parayı 2011’de Twitter’da büyük bir hisse satın almak için kullanmış. Belgelere göre Kremlin’in kontrolündeki Gazprom’un alt birimi ise DST Global’in Facebook yatırımında ortağı olan bir offshore şirketi finanse etmiş.

Kremlin’in Milner aracılığıyla Facebook ve Twitter’a yaptığı yatırımlar sayesinde iki şirket üzerinde nüfuz sahibi olduğu ya da içeriden bilgi aldığına dair bir kanıt yok.

Ancak bu ifşa, Kremlin’in ABD Başkanlık seçimlerinden yıllar önce Amerikan sosyal medyasına finansal bir ilgisi olduğunu gösteriyor.

Bu bilgiler ABD Kongresi’nin, Trump’ın seçim kampanyası sırasında Rusya’nın başkanlık seçimine müdahale ettiği yönündeki iddialarla ilgili Google, Facebook ve Twitter’dan tanıklık yapmalarını istediği bir dönemde açığa çıkıyor.

Milner, ICIJ ve ortaklarının sorularına verdiği yanıtta, Twitter ve Facebook anlaşmaları da dahil olmak üzere firmanın yaptığı yatırımların her zaman ticari amaçlara dayandığını ve siyasetle ilgisi olmadığını söyledi.

VTB Bank, Milner’in fonu üzerinden Twitter’a yatırım yaptığını kabul etti. Milner 2015’te Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner’e ait olan Cadre adındaki New York bazlı emlak şirketinde de yüksek profilli emlak yatırımcılardan biriydi.  (Pelin Ünker/Cumhuriyet)

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde