ABD’nin Türk yoğurt kralı İngiltere’yi ‘fethe’ çıktı

ABD’nin Türk yoğurt kralı İngiltere’yi ‘fethe’ çıktı

ABD'de 2005 yılında kurduğu Chobani firmasıyla ülkenin en büyük 3. yoğurtçusu haline gelen Elazığlı Hamdi Ulukaya (40), şimdi de gözüne İngiltere'yi kestirdi.

ABD’nin Türk yoğurt kralı İngiltere’yi ‘fethe’ çıktı
16px
24px
04.09.2012 08:46
ABONE OLgoogle

ABD'ye 1994 yılında öğrenci vizesiyle giden Ulukaya, New York Üniversitesi Albany kampüsünde birkaç ders aldı ancak okulu bitirmedi. Hayvancılık, peynir ve yoğurt üretimi yapan ailesinin izinden gidip ABD'de önce peynir üretimini denedi. 2005 yılında ise New York'ta Kraft'ın kapanmak üzere olan bir fabrikasını satın alarak yoğurt üretimine başladı.

Ulukaya'nın Yunan yoğurdu (Greek yoghurt) diye sattığı Chobani yoğurtları ülkenin en hızlı büyüyen gıda şirketlerinden biri haline geldi. ABD'li Forbes dergisi Ulukaya'yı “Yoğurdun Steve Jobs’u” ilan etti. Yıllık satışları ABD'de 1 milyar dolara yaklaşan şirket, önümüzdeki dönemde 8 milyar dolarlık şirket değeri üzerinden halka açmayı da planlıyor.

Önce Tesco, sonra fabrika

İngiliz The Telegraph gazetesi Ulukaya'nın ABD'nin ardından şimdi İngiltere'ye gireceğini yazdı. Chobani yoğurtlarını İngiltere'deki Tesco marketlerinden satacak olan Ulukaya, daha sonra bu ülkede üretime başlamayı da planlıyor. İngiltere'deki yoğurt fabrikasında 300 kişinin istihdam edilmesi düşünülüyor. Hamdi Ulukaya bu ülkede de ABD'deki gibi yoğurt sattığı kendi mağazalarını da açacak. ABD'nin 6.5 milyar dolarlık yoğurt pazarında Yoplait ve Dannon markalarının ardından yüzde 18 payla 3. sırada olan Chobani İngiliz pazarı için de iddialı.

Eski eşiyle davalık...

Hamdi Ulukaya, "İngiliz yoğurt pazarında olması gereken heyecan yok. İngiltere'de iyi kalitede Yunan tipi yoğurt da yok. Chobani yoğurt tüketimini artırıp daha çok müşteriyi sektöre çekiyor. İngiltere'de de bunu yapacağız" dedi. Hamdi Ulukaya açıklamalarında Yunan tipi yoğurdun Türk süzme yoğurduna benzediği ancak daha sulu ve tatlı olduğunu söylüyor. ABD'deki şirketinde 1200 kişi çalıştıran Ulukaya kısa süre önce eski eşi Ayşegül Giray’ın New York'ta açtığı gelir paylaşımı davasıyla gündeme gelmişti. Giray'ın şirketin yarısı üzerinde hak iddia ettiği belirtiliyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde