ABD'li Türk 'Chobani'a 4 Milyar Dolarlık şok!

ABD'li Türk 'Chobani'a 4 Milyar Dolarlık şok!

ABD’de yoğurt kralı olan Ulukaya eski eşi ile mahkemelik oldu

ABD'li Türk 'Chobani'a 4 Milyar Dolarlık şok!
16px
24px
16.08.2012 15:02
ABONE OLgoogle

ABD’de yoğurdun Steve Jobs’u olarak anılan ve bugünlerde Chobani adlı şirketini 8 milyar dolar piyasa değeri üzerinden halka açmaya hazırlanan Hamdi Ulukaya’nın başı eski eşi ile dertte. Eski eş Ayşe Giray “Bu şirketi kurarken benden 500 bin dolar finansman sağladı, karşılığında yüzde 53 hisse sözü verdi. Ancak sözünde durmadı” diyerek mahkemeye başvurdu.

‘Çoban’ kelimesinden türeyen Chobani yoğurt’un sahibi Hamdi Ulukaya, bugünlerde ne milyon dolarlık fabrika yatırımlarıyla ne de ABD yoğurt pazarındaki payının yüzde 25’e ulaşmış olmasıyla gündemde.

Tam da şirketini halka açmak için Goldman Sachs’a yetki vermişken ve ilk gelen finansallara göre piyasa değeri 8 milyar dolar olarak belirlenmişken ‘Yoğut Kralı’ ve hatta ‘Yoğurdun Steve Jobs’ olarak anılan Ulukaya, ABD’de eski eşinin açtığı dava ile gündeme geldi.

Hamdi Ulukaya’nın eski eşi Aile Hekimi ve Çocuk Hastalıkları uzmanı Giray, 1997-2003 yıllarında Ulukaya’ya kurmayı planladığı süt ve süt ürünleri şirketi için 500 bin dolarlık finansman sağladığını, buna karşılık kurulacak şirketin yüzde 53 hisse hakkının kendisine söz verildiğini iddia ediyor. Bu sözün asla tutulmadığını ifade eden Giray, bunun yerine Ulukaya’nın aralarındaki anlaşmayı gizlice bozarak kendi şirketini kurmak yoluyla bugün ki Chobani’nin temellerini attığını ileri sürüyor.

Giray’ın iddialarına göre, evlendikten bir kaç ay kadar kısa bir süre sonra, 1997 yılında, Hamdi Ulukaya ile birlikte peynir üretim şirketi Euphrates’i kurdular.Ayşe Giray mahkemeye yaptığı başvuruda, şirketin temellerinin atılması için kullanılacak olan 200 bin dolarlık kredi başvurusunun kendisi üzerinde yapıldığına dikkat çekiyor. Giray, Ulukaya ile 1999’da boşandıklarını, ancak birlikte çalışmaya devam ettiklerini de belirtiyor. Euphrates’in büyütülmesi için 2002-2003 yılları arasında Ulukaya’ya 300 bin dolar daha verdiğini belirten Giray, Ulukaya’nın bu parayı Kraft Foods’a ait eski bir fabrikayı satın alarak kendi şirketinin temellerini atmak için kullandığını iddia etti.

Eski eşinin bu girişiminin farkına 2007’de vardığını belirten Giray, bu noktada, Ulukaya’nın daha önceden vermiş olduğu hisse sözünü yinelediğini ancak 2011’de tonunu tamamen değiştirerek uzlaşmaya yanaşmadığını kaydetti. 2005 yılında Kraft’ın South Edmeston, NY’taki tam kapasite yoğurt fabrikasını satın alarak kurduğu şirketin adını Agro-Farma olarak değiştiren önce Stonyfield Farm ve benzeri büyük şirketler için üretim yapmış, ardından da 2007 yılında Chobani markasını, New York’da sınırlı sayıda markette satışa sunmuştu. Açtığı davada, Chobani’deki yüzde 53’lük hissesinin dışında şirketin muhasebe kayıtlarını da talep eden Giray, bu hesaplara göre zararının karşılanmasını istiyor.

Halka açılma hazırlığı

Chobani markası ile ABD’de her geçen gün popüleritesini artıran Hamdi Ulukaya bugünlerde şirketini halka açmaya hazırlanıyordu. Goldman Sachs ile anlaşan Ulukaya’nın şirketine 16 EBITDA çarpanı üzerinden yaklaşık 8 milyar dolarlık değer biçilmesi, halka arzın da bu fiyat üzerinden gerçekleşmesi bekleniyor.

Yıllık cirosu 1 milyar $’a koşuyor

Hamdi Ulukaya 1995’te okumak için ABD’ye geldi. 1997’de eşiyle birlikte Euphrates’i kurdu. 2005’te NY’taki eski Kraft fabrikasını satın aldı ve 2007’de Chobani markasını yarattı. 2011’de haftalık üretimi 200 kasadan 1.5 milyar kasaya ulaşmıştı. ABD’nin en büyük 3. yoğurt markası oldu. Pazar payını yüzde 25’e kadar çıkardı. Yıllık satışları 750 milyon doları buluyor. Bu yıl sonunda ise yıllık cirosunun 1 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor. 2012’nin Mayıs ayında Ulukaya, Yılın Girişimcisi ödülüne layık görüldü. Ağustos’ta Soho’da ilk ‘yoğurt bar’ını açtı.  (Evrim sel/Vatan)

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde