ABD'li Büyükelçi daha gelmeden Türkiye'yi tehdit etti: Türkiye'ye baskı yapacağım

ABD'li Büyükelçi daha gelmeden Türkiye'yi tehdit etti: Türkiye'ye baskı yapacağım

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi olması beklenen Satterfield, S-400 konusunda, "Onaylanırsam, Türkiye'ye doğru stratejik kararı vermesi için baskı yapacağım" dedi.

ABD'li Büyükelçi daha gelmeden Türkiye'yi tehdit etti: Türkiye'ye baskı yapacağım
16px
24px
11.04.2019 20:36
ABONE OLgoogle

Başkan Donald Trump’ın ABD’nin Ankara Büyükelçiliği görevine aday gösterdiği David Satterfield, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımını hayata geçirmesi halinde F-35 programının parçası olamayacağı mesajının Türk yetkililere en yüksek düzeyde açık şekilde iletildiğini söyledi.

Satterfield, adaylığının onay süreci kapsamında Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda ifade verdi ve senatörlerin sorularını yanıtladı.

Oturumda Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alımıyla ilgili sorulara maruz kalan Satterfield, Türkiye’nin bu adımı atması halinde F-35 savaş uçakları programına katılımını tehlikeye atacağı uyarısında bulundu.

Amerika’nın Sesi’nden Begüm Dönmez Ersöz'ün haberine göre Satterfield oturumun başındaki açıklamasında, “Türkiye S-400 alarak F-35 programındaki rolünü tehlikeye attı. Başkan Yardımcısı Mike Pence, ‘Türkiye seçimini yapmalı’ demişti. Elçilik görevim onaylanırsa Türkiye’nin doğru seçimi yapması için çalışacağım” diye konuştu.

Bin senatörün sorusunu yanıtlarken de Satterfield, “Türkiye’ye S-400 alımını hayata geçirirse F-35 programının parçası olamayacağı en yüksek düzeyde mesaj olarak açık şekilde iletildi. Bu adımın sonuçları ve son derece cazip alternatifleri (Patriot) olduğunu anlatmak için elimizdeki her imkanı kullanacağız” dedi.

Satterfield, Türkiye’de NASA çalışanı Serkan Gölge dahil tutuklu bulunan ABD vatandaşlarının hepsi serbest kalana kadar çaba sarf edeceğini de vurguladı.

Bir senatörün, 31 Mart yerel seçimleriyle ilgili olarak, “İstanbul’daki seçim sonuçları manipüle edilirse nasıl karşılık vermeliyiz?” sorusunu yöneltmesi üzerine Satterfield, varsayımlar üzerinden yanıt veremeyeceğini ancak şu anki durum üzerinden bu soruyu yanıtlayabileceğini belirterek, “Adil ve özgür seçimler her demokrasinin önemli parçası. Türkiye bir demokrasi ve Türkiye’den de buna saygı gösterilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde