ABD’li 3M: Türkiye’de kamuya rüşvet verdik

ABD’li 3M: Türkiye’de kamuya rüşvet verdik

Post-it ve Scotchbrite markalarıyla tanınan ABD’li dev şirket 3M, Türkiye’deki firmasının kamu kuruluşlarına rüşvet verip, haksız ihaleler aldığı, yolsuzluk ve usulsüzlük yaptığı iddiasıyla iç soruşturma başlattı

ABD’li 3M: Türkiye’de kamuya rüşvet verdik
16px
24px
20.10.2010 03:49
ABONE OLgoogle

ABD’nin büyük şirketlerinden 3M, yolsuzluk iddasıyla iç soruşturma başlattı. Şirketin Türkiye temsilciliğinin, Türkiye’deki bazı kamu kuruluşlarına hizmet ve ürün satmak için rüşvet verip haksız ihaleler aldığı, yolsuzluk ve usulsüzlük yaptığı belirtiliyor.

DÜNYANIN önde gelen şirketlerinden ABD’li 3M firması, Türkiye Temsilciliği’nin Türkiye’deki bazı kamu kuruluşlarına hizmet ve ürün satmak için rüşvet verip haksız ihaleler aldığı, yolsuzluk ve usulsüzlük yaptığı iddiasıyla iç soruşturma başlattı. 3M firması, Ağustos’ta Amerikan Adalet Bakanlığına ve Halka Açık Şirketler Denetleme Komisyonu’na (U.S Securities and Exchange Commission) verdiği çeyrek dönem faaliyet raporunda iddiaları, yetkili Amerikan makamlarına bildirdi.

Soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi için şirkete ABD’de görevli Türk asıllı iki avukat da dahil edildi. 3M, iddiaları tam araştıracaklarını ancak araştırma sonrasında çıkacak sonuçların ve bu sonuçların bedelinin ne olacağını tahmin edemediklerini bildirdi. Raporda hangi kamu kuruluşuna rüşvet verildiği veya hangi ihaleye fesat karıştırıldığına ilişkin bilgiye yer verilmedi. Bunun soruşturma sonucu ortaya çıkması bekleniyor.

3M şirketinin 63 ülkede 80 bin çalışanıyla dünyanın önde gelen küresel firmalarından biri olan Amerikan firması, Türkiye’de yaklaşık 20 yıldır faaliyet gösteriyor. Sadece 2009 yılı satış gelirleri 25 milyar doları aşan dev firma, Türkiye’de bazı büyükşehir belediyeleri ile çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına elektronik, güvenlik, ulaşım, sağlık ve teknolojik ürünler olmak üzere çok sayıda hizmet sunuyor.

Post-it Notes

Cirosu, çalışan sayısı ve faaliyette bulunduğu ülkeler itibariyle dünyanın en önemli şirketlerinden biri olan 3M, Post-it ve Scotch-Brite gibi ürünleri de tüketicilerle buluşturdu. 1980’de 3M Post-it Notes’u icat ederek, pazarda yeni bir kategori oluşmasına ve insanların iletişim ve organizasyon davranışlarının değişmesine neden oldu. 1990’larda ise satışları 15 milyar dolara ulaştı.

Türklere hayran kalmıştı

3M’in CEO’su George Buckley, küçük dünya turu kapsamında 2009’da Türkiye’ye gelmiş, ilginç ve dinamik bir ülke olarak tanımladığı Türkiye’de kriz nedeniyle, bir miktar yavaşlama olsa da yönlerinin büyümekten yana olduğunu belirtmişti. Buckley, “Türklerdeki dinamizm, çalışkanlık ve umudunu kaybetmeme alışkanlığı çok etkileyici. Buradan güç alarak geri dönüyorum. Türkiye dinamik bir ülke olmasının yanında çok ilginç bir pazar. Savaşçı bir millet ve etkili bir tarihe sahip. Biraz duraksama, hafif düşüş olur ama burada asla yere çakılmayız. Türkiye’den güç alarak dönüyorum” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Türk asıllı avukatlar seçildi

3M firması, Minnesota eyaletindeki merkezine, Türkiye’den rüşvet ve yolsuzluk konusunda ulaşan çeşitli ihbarlar ve raporları değerlendirdi. Raporlarda, şirketin Türkiye temsilciliğinin Türk hükümetine bağlı bazı birimlere mal ve hizmet satmak için usulsüz ihalelere adının karıştığı, çeşitli devlet görevlilerine rüşvet verdiği, bazı ihalelerin usulsüzlükle alındığı ve şirket adının bazı yolsuzluklara karıştığı iddia edildi.

Suçlamalar konusunda ciddi deliller oluşunca firma bir araştırma komisyonu kurdu. Soruşturma daha sağlıklı yürüsün diye şirkete ABD’de görevli Türk asıllı iki avukat dahil edildi. 3M, Türkiye’de rüşvet iddialarını araştırmaya başlayacağını 12 Eylül 2009’da ABD Adalet Bakanlığı ve SEC’e bildirdi.

Yansıtıcı ürünler...

Şirketin Ağustos 2010’daki faaliyet raporunda, “12 Kasım 2009’da Adalet Bakanlığı ve Güvenlik Denetleme Kuruluşu ile temasa geçerek, Türkiye temsilciliğimiz hakkında elimize geçen raporlar doğrultusunda, Türk kamu kuruluşlarına mal ve hizmet satmak için ihaleye fesat karıştırdığı, rüşvet verdiği, yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle iç soruşturma başlattığımızı ifşa ettik” denildi. İddiaların bir kısmının şirketin imal ettiği ‘yansıtıcı’ ürünlerle ilgili olduğunu belirten raporda şunlar kaydedildi:

“Şirketimiz iddialarla bağlantısı olan bazı Türk hükümet kuruluşlarıyla temasa geçti. Şirketimiz soruşturma sonucu ne tür bir yasal durum çıkacağı veya ne gibi bir bedel ödeneceği konusunda tahminde bulunamamaktadır.” Şirket, iddiaların ciddi olarak araştırıldığını ve soruşturmanın sürdüğünü bildirdi.

3M Türkiye: Soruşturma devam ediyor

ŞİRKET bünyesinde başlatılan soruşturmayla ilgili olarak sürecin devam ettiğini vurgulayan 3M Türkiye yetkilisi, “Konuyla ilgili çok fazla bilgi veremiyoruz. Bu soruşturmanın hangi yılları kapsadığını bilmiyorum. Ancak 3M ABD’de yürüttüğü soruşturma devam ediyor. Bu konuyla ilgili olarak gerekli açıklama soruşturma sonunda yapılacaktır” diye konuştu.

25 milyar dolar ciro yapıyor

3M firması beş iş adamı tarafından ABD’nin Minnesota eyaletinde 1902 yılında kuruldu.
Firma havadaki tozu azaltan ve su geçirmeyen ilk zımparayı 1920’lerde geliştirdi.
1940’ların ilk yıllarında, yönünü İkinci Dünya Savaşı için savunma materyallerine çevirdi.
1950’de, Video Bant, Scotch-Brite Temizlik Süngerlerini, elektro-mekanik ürünleri tanıttı.
1970 ve 1980’lerde ilaç, radyoloji ve enerji kontrolü alanlarına girdi.
1990’larda ciro 15 milyar dolara ulaştı.
Bağışıklıkla ilgili ilaçlar, cep telefonu ve diğer yenilikçi ürünler geliştirmeye başladı.
2004’de bu ürünlerin de katkısıyla satışlar 20 milyar dolara ulaştı.
63 ülkede hizmet veren 3M’in yaklaşık 80 bin çalışanı bulunuyor.
Firmanın 2009 yılı net satış cirosu ise 25 milyar doların üzerinde.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde