ABD’den o kayıtları sildiren Türk işadamı hakkında yaptırım kararı

ABD’den o kayıtları sildiren Türk işadamı hakkında yaptırım kararı

ABD Hazine Bakanlığı Türkiye vatandaşı iş insanına 'İran'a uygulanan yaptırımları deldiği gerekçesiyle' yaptırım uygulanan bireyler listesine alındığını açıkladı.

ABD’den o kayıtları sildiren Türk işadamı hakkında yaptırım kararı
16px
24px
08.02.2019 05:32
ABONE OLgoogle

ABD Hazinesi 39 yaşındaki iş insanı Evren Kayakıran'a yaptırım uygulama kararı aldı. Yapılan açıklamada, Kayakıran'ın 'defalarca İran'a yönelik yaptırımları deldiği gerekçesiyle ve çalışanlarına yasadışı eylemlerde bulunma talimatları verdiği için' yaptırım listesine alındığı ifade edildi.

39 yaşındaki Evren Kayakıran, 2013 - 2015 yılları arasında Tahran yönetiminin nükleer silah programı nedeniyle İran'a uygulanan yaptırımların etrafından dolaşmakla suçlanıyor.

ABD Hazinesi'nin açıklamayla ilgili Twitter mesajında, "ABD Hazine Bakanlığı bir Türkiye vatandaşına defalarca İran'a yönelik yaptırımları deldiği gerekçesiyle ve çalışanlarına yasadışı eylemlerde bulunma talimatları verdiği için yaptırım uygulama kararı almıştır" dendi.

ABD Hazine Bakanlığı açıklamasında Kayakıran'ın 2013 yılında motor imalatçısı Elsim şirketinin başında bulunduğu ve o yıl şirketin ABD merkezli Kollmorgen şirketine satıldığı ifade ediliyor.

ABD Hazinesi, şirketin ABD'li bir şirkete satılmasıyla yaptırımlara uyma zorunluluğunun ortaya çıktığını belirtiyor ve Evren Kayakıran'ın bu gelişmeden haberdar olmasına rağmen İran ile iş yapmaya devam ettiğini söylüyor. 

ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasında İran'daki firmalara satılmış olan Elsim motorlarının bakım - onarımı için İran'a personel gönderildiği ancak bu personelin iş ziyareti için değil, tatil için İran'a gittiğinin söylendiği ifade ediliyor.

ABD Hazinesi bünyesindeki 'Terörizm ve Finansal İstihbarat' biriminin başındaki Sigal Mandelker, "Hazine Kayakıran'ı sadece yaptırımları bilinçli bir şekilde deldiği için değil, personeline de yaptırımları delme talimatı verip bu yasadışı faaliyetleri örtbas etmeye çalıştığı için yaptırım uyguluyor" dendi.

Evren Kayakıran, 1999 - 2016 yılları arasında Elsim şirketinin Genel Müdürü olarak görev yapmıştı.

Kayakıran ABD merkezli EMF motor şirketinde Genel Müdürlük görevini yürütüyordu.

“SADECE ABD’NİN İRAN YAPTIRIMLARINI BİLEREK İHLAL ETMEKTEN DEĞİL…”

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre; Kayakıran’ın, Amerikan şirketince iç soruşturma başlatıldığı yönünde bilgilendirilmesinin ardından, Türk şirketinin çalışanlarına şirket kayıtlarında İran’la ilgili referanslarını silmele talimatı verdiği ve İran’la bağlantılı e-postaları da silmeye çalıştığı belirtildi.

İhlalleri haber veren Kollmorgen’in Maliye Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıkların Kontrolu Ofisi’yle 13 bin 381 dolarlık anlaşmaya vardığı bilgisi de verildi. 

ABD Maliye Bakanlığı Terör ve Mali İstihbarat Müsteşarı Sigal Mandelker, “Maliye Bakanlığı Kayakıran’a sadece ABD’nin İran yaptırımlarını bilerek ihlal etmekten değil aynı zamanda personelini bu yasadışı eylemleri işlemeye ve ört bas etmeye yönlendirmekten dolayı yaptırım getiriyor” dedi.

Yaptırımlar Amerikalılar’ın ve Amerikan şirketlerinin Kayakıran’la iş yapmasını yasaklarken, Amerikan mali kurumlarını da Kayakıran’ın dahil olduğu ödemeleri kabul etmekten men ediyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde