ABD’den 2. filo uyarısı

ABD’den 2. filo uyarısı

Gordon’a göre Gazze’ye ikinci gemi gönderilmesinin faydası olmayacak

ABD’den 2. filo uyarısı
16px
24px
20.05.2011 09:02
ABONE OLgoogle

ABD yönetimi Mavi Marmara olayının yıldönümünde Türkiye’den Gazze’ye gidecek 2. bir filo konusunda uyarıda bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya’dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Phil Gordon Senato Dış İlişkiler Avrupa ve Avrasya Altkomitesi’nde yaptığı konuşmada Gazze’ye yeni bir gemi gönderilmesinin “hiçbir şekilde faydalı” olmayacağını söyledi.

Gordon’un, Türk hükümetinin Mavi Marmara olayında adı geçen İnsani Yardım Vakfı’yla (IHH) bir ilgileri olmadığını kendilerine söylediğini belirtmesi üzerine Demokrat Senatör Ben Cardin, Türk hükümetinin “bu çabaları siyasi açıdan desteklediği ve açıkça dahil olduğu” görüşünü belirtti. Bunun üzerine Gordon, “Bunu durdurmak için kesinlikle bir şey yapmadılar. Biz de onlara yeni bir geminin hiçbir şekilde faydalı olmayacağını açıkça söyledik” dedi. Gordon, Mavi Marmara olayının ardından İsrail’in Gazze için insani yardım sistemini değiştirdiğini ve Gazze’ye yardım gönderilmesi için artık farklı yollar bulunduğunu ifade etti.

Mavi Marmara olayının sonunda trajik ölümlerin yanı sıra Türkiye ile İsrail ilişkilerinin bozulduğuna da dikkat çeken Gordon, iki tarafın olayın gelişimiyle ilgili çok farklı görüşleri olduğunu da ifade etti. Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nin İran yaptırımlarına yönelik oylamasında ret oyu kullanmasından ötürü “büyük düş kırıklığı” yaşadıklarını anımsatan Gordon, buna karşın Türkiye’nin Libya ve Suriye’deki olaylar konusunda ABD için önemli bir müttefik olduğunu ifade etti. Gordon, “pek çok büyük çıkar konusunda oyuncu olan Türkiye ile yakın çalıştıklarını ve böyle çok sayıda ülke bulunmadığını” ifade ederek “Biz bu hatların devam etmesini istiyoruz; çünkü Türkiye’nin bize, bizim de onlara ihtiyacımız var” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde