ABD'den 132 Milyon Dolar fidye istemişler

ABD'den 132 Milyon Dolar fidye istemişler

​Öldürülen Foley’in çalıştığı Global Post, IŞİD’in istediği 132 milyon dolar fidyenin verilmediğini açıkladı.

ABD'den 132 Milyon Dolar fidye istemişler
16px
24px
22.08.2014 07:15
ABONE OLgoogle
ABD’li gazeteci James Foley’in başını kesen IŞİD’linin Pakistan kökenli İngiliz vatandaşı olduğu ortaya çıktı. ‘Beatlles’ adlı 4 kişilik çetenin lideri olan ‘John’ adlı militanın Türkiye ile geçen yıl rehine pazarlığı yapan ekipte yer aldığı iddia edildi.

Öldürülen Foley’in çalıştığı Global Post ise IŞİD’in istediği 132 milyon dolar fidyenin verilmediğini açıkladı. Irak’ta hava saldırılarını sürdüren ABD, infazcı John’u yakalamak için özel ekiple operasyon başlattı

IŞİD’in yayımladığı videoda ABD’li gazeteci James Foley’in kafasını kesen militan için ‘’uluslararası insan avı’’ başlatıldı. Britanya aksanıyla akıcı İngilizce konuşan ve Britanya vatandaşı olduğu sanılan militanın kimliğiyle ilgili pek çok iddia var.

DÖRTLÜ ÇETE

IŞİD tarafından Foley ile birlikte Suriye’de esir tutulmuş, daha sonra pazarlıklar sonucu serbest bırakılmış Didier François ve Nicolas Henin gibi Fransız gazeteciler, militanın kim olduğunu kaba taslak çıkardıklarını söyledi. Yine Suriye’deki eski esirlerden biri, militanın kimliğini "Londra’dan John" diye aktardı. Militanın, Pakistan göçmeni kökenli olmakla birlikte Britanya’da doğdukları için "The Beatles" adı takılan ve rehineler için gardiyanlık ve müzakerecilikten sorumlu olan dörtlü bir çetenin lideri olduğu söyleniyor.

TÜRKİYE İLE PAZARLIK

Guardian, ‘’John’un’’, IŞİD'in Türkiyeli yetkililere teslim ettiği 11 rehinenin fidye karşılığı serbest bırakılması müzakerelerinde, IŞİD'in başlıca müzakerecilerinden biri olduğunu yazdı. Gazeteden Martin Chulov, ‘’Aylar önce bırakılan bir rehine, videodaki adamın kim olduğunu bize net biçimde tanımladı. Adam çetenin lideri, çok baskın, rehine aileleriyle müzakerelerden sorumlu biri, Skype’de çok sayıda rehine annesi, babası ve eşiyle pazarlık yaptığından şüphemiz yok’’ dedi.

NEREYE GİDİYORUZ?

Chulov, sayıları 400-500 olarak hesaplanan IŞİD’in Britanyalı savaşçıları için ‘’İntihar bombacılığından cellatlığa uzanan değişik rollerle bu çatışmanın en ön cephesindeler’’ diye konuştu. The Independent da manşetinde "Nereye gidiyoruz?" diye sorup şöyle yazdı: "Bir ABD’li kurban. Bir Britanyalı katil. Kargaşa içinde bir bölge. Öfkede birleşen ama fikirlerden yoksun bir Batı dünyası... Gazeteci Foley'nin öldürülmesi bir şeyi çok açıkça ortaya koydu. Sözde 'halifeliğin' Irak ve Suriye'de amansız yükselişi artık Britanya’nın görmezden gelebileceği bir sorun değil."

İstihbarat servisleri peşinde

EviABD vatandaşının öldürülmesinin hesabını soracağı vurgusu yaparken, Britanya da boş durmuyor. ‘’Gardiyan John için av" manşeti atan Times, kafa kesen militanın Britanya istihbarat servisleri MI5, MI6 ve SAS komandolarının başlıca hedefi olduğunu yazdı. Daily Telegraph da ABD’den FBI ile Britanya’dan MI5 ve Londra Emniyet Müdürlüğü’nün Foley videosundan militanın kimliği ve yerine dair ipuçları yakaladığını aktardı.  
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde