ABD'deki lobi krizinden sızan bomba bilgiler...

ABD'deki lobi krizinden sızan bomba bilgiler...

Macera filmlerini aratmayan olaylar dizisinde Mike Flynn, AKP için lobicilik faaliyetleri organize eden Rus ve Türk birer iş adamı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı damadı Berat Albayrak’ın da isimleri geçiyor.

ABD'deki lobi krizinden sızan bomba bilgiler...
16px
24px
27.04.2017 05:41
ABONE OLgoogle

Politico'da yer alan lobi krizine ilişkin bir makalede, Bilal Erdoğan ve Berat Albayrak’ın isimleri de geçiyor.

Politico'da yer alan bir makale, oldukça ilginç iddialarda bulunuyor. Macera filmlerini aratmayan olaylar dizisinde Mike Flynn, AKP için lobicilik faaliyetleri organize eden Rus ve Türk birer iş adamı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı damadı Berat Albayrak’ın da isimleri geçiyor.

TÜRK TARAFINDAN LOBİCİLİK FAALİYETLERİ KAPSAMINDA 600 BİN DOLARLIK ÖDEME YAPILDI

Dünyaca ünlü dergi Politico'da yayınlanan bir makalenin iddiasına göre, Başkan Donald Trump kendisini ulusal güvenlik danışmanı yapmadan önce, Mike Flynn'a bir Türk tarafından lobicilik faaliyetleri kapsamında 600 bin dolarlık ödeme yapıldı. Ödemeyi yapan Türk'ün Ekim Alptekin olduğu söyleniyor.

Mahkeme kayıtlarına yansıyan bilgilere göre, lobicilik faaliyetleri 2009 havacılık finansmanı anlaşması dahil olmak üzere, Rusya ile bir dizi ticari ilişkiler kurmak üzerine gerçekleştirilmiş. Washington'da sürdürülen lobicilik faaliyetinin koordine edilmesinde Ekim Alptekin'e yardımcı olan isim ise Dmitri ''David'' Zaikin. Rusya doğumlu olan Zaikin, geçmişte bazı Rus enerji ve madencilik şirketlerinde yöneticilik yapmış bir isim ve Putin'in hükümeti ile bağlantı kuran kişi. İddiaya göre bu çalışmalar hakında doğrudan bilgi sahibi olan üç kişi daha bulunuyor.

Alptekin ve Zaikin'in en azından 2015'ten itibaren lobicilik faaliyeti içerisinde oldukları söylenirken, bu faaliyetler esnasında kendilerini finanse eden kaynaklar hakkında bazı soru işaretleri oluşmuş durumda.

ALPTEKİN VE ZAIKIN'İN TÜRK YANLISI LOBİCİLİK FAALİYETİ KONUSUNDA BİRLİKTE ÇALIŞTI

Erdoğan'ın Putin ile daha yakın ilişkiler kurmaya başlaması ile Alptekin'in, Flynn'ı işe alması, aynı zamanda Flynn'ın Trump kampanyası için çalışmaya başladığı dönemlerin çakışması ortaya çıkan soru işaretlerini daha ciddi bir hale getirirken, Putin'in ABD seçimlerine müdahale ettiği iddiaları nedeniyle başlatılan soruşturmaya da ciddiyet kazandırdığı belirtiliyor.

Flynn'ın avukatı, Robert Kelner, konu hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, Adalet Bakanlığı'nın soruşturma dosyasında Flynn'ın Alptekin tarafından kendisine para verildiği iddialarını önce kabul etmediğine dair sözleri bulunduğu da belirtiliyor. Fakat paranın kendisine Alptekin'in sahibi olduğu Hollandalı bir paravan şirket üzerinden aktarıldığının ortaya çıkmasıyla Flynn, Mart ayında yeni bir dosya hazırlayarak ''Türk hükümetinden maddi menfaat sağladığı'' konusunu kabul ettiği de iddialar arasında.

İlişki ağının ortaya çıkması sonucunda, Zaikin kendisiyle yapılmak istenen röportaj tekliflerini geri çevirirken, görüşme talep eden taraflara Flynn'la lobicilik faaliyeti konusunda bir ilişkisi olmadığını belirten ve Alptekin'i tanımadığını söylediği bir e-posta göndermekle yetindi.

Alptekin ise, bir görüşme esnasında Flynn'ı kendi parasıyla kiraladığını, Türk hükümeti için herhangi bir lobicilik faaliyeti içerisinde olmadığını ve Zaikin'i tanımadığını ifade etti.

Fakat Alptekin, Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen Washington merkezli Turkish Heritage Organization (THO) adlı kurumun yöneticileri ile bir araya geldiğini inkar etmedi. İddialara göre, Zaikin yakın bir arkadaşı olan John Moreira'dan THO ile irtibata geçmesini istedi. Politico'ya konuşan Moreira ise, Zaikin'in Türk arkadaşları ve iş bağlantıları olduğunu düşündüğünü söylerken, ''David'in (Zaikin) kimin için çalıştığını bilmiyorum, sadece benden bunu yapmamı istedi'' sözleriyle kendisini savundu.

Moreira, aynı zamanda THO'ya bir ödeme yapılmasında yardımcı olduğunu belirtirken, ödemenin kimin tarafından yapıldığını söylemekten kaçındı.

İddialara göre Zaikin iki ayda bir Washington'u ziyaret ediyordu, Moreira ise örgütün faaliyetleri hakkında kendisine haftalık bilgilendirmede bulunuyordu. Hollanda doğumlu Alptekin'in ise en az bir kez THO'da çalışan bir iletişim uzmanı ile bir araya geldiği söylenirken, konu hakkında bilgisi olan isimleri belirtilmemiş üç kaynak, bu görüşmelerin bir defa ile kısıtlı kalmadığını söylüyorlar. Aynı kaynaklar, Alptekin ve Zaikin'in Türk yanlısı lobicilik faaliyeti konusunda birlikte çalıştıklarını da belirtiyorlar.

Zaikin, kendilerinin endüstrideki pozisyonlarını profesyonelce bulduğu gerekçesi ile THO'nun bazı toplantılarında hazır bulunduğunu söyleyerek kendisini savundu.

ALPTEKİN İLE PUTİN’İN İLİŞKİLERİ

49 yaşındaki Zaikin, Ukrayna doğumlu ve Sovyetler vatandaşıydı. Daha sonra Kanada vatandaşı oldu ve şimdilerde Londra'da yaşıyor. 2000'li yıllarda Rusya'nın petrol endüstrisinde yönetici olarak görev yaptı. Putin'in madencilik sektörünü kontrolüne alarak kendisine yakın oligarşi çatısı altında toplamasına Zaikin'in yardımcı olduğu iddia ediliyor.

Alptekin ise, 2006 yılında ETIRC adlı bir yatırım grubunun ortağıydı, Eclipse Aviation adlı New Mexico'lu jet üreticisinin hisselerini satın aldı. Eylül 2008'de Eclipse, 205 milyon dolarlık bir fabrika kurmaları için Rusya devlet bankası Vnesheconombank tarafından finanse edildi, bu finansı destekleyen Putin'in Eclipse jetlerinden birini denetlediğini gösteren fotoğraflar bulunduğu söyleniyor.

Ancak sadece bir ay sonra, Eclipse iflas koruması için başvuruda bulundu, şirketi Putin başkanlığındaki bankadan satın almayı planladıkları da iddialar arasında. Mahkeme kayıtlarına göre, Putin Eclipse'in bankada talep ettiği kredinin onaylanmasına şahsen katıldı.

16 Şubat 2009'da ise Eclipse'in finanse edilmesi için satın alınması süreci Putin tarafından onaylandı.

Bir diğer iddiaya göre, finansman hayata geçirilmedi ve satış da gerçekleşmedi. Bunun yerine Alptekin ve ortakları eski şirketin varlıklarını 40 milyon dolara satın alarak Eclipse Aerospace adlı bir şirket kurdular. Şirket iflas koruması talep ettiğinde ise, varlıkları 1.1 milyar dolar değerinde olarak ilan edildi.

Kendisiyle bir görüşme gerçekleştiren Politico'ya, Alptekin, bu işlemi ''iyi bir anlaşma olduğunu düşündüm'' olarak tanımlıyor.

FLYNN VE ALPTEKİN ANLAŞMASININ NEDENİ FETHULLAH GÜLEN’İN İADESİ Mİ

Mike Flynn ise, Adalet bakanlığı dosyalarına geçen ifadesinde, Alptekin ile gerçekleştirilen lobicilik anlaşmasının, Fethullah Gülen'in iadesi üzerine yoğunlaştığını iddia etti.

New Jersey'de bulunan The Turkish Institute for Progress'ten Derya Taşkın, başlangıçta kendisine yöneltilen sorular karşısında Zaikin'i tanımadığını iddia ederken, daha sonra 'David' adlı birisi için çalışan Moreira'yla iş yaptıklarını kabul etti. Taşkın, grubun bağışçılarını açıklamayı ise kabul etmedi.

Taşkın THO'dan ve Türk hükümetinden bağımsız çalıştığını söylese de, Wikileaks saldırıları sonucunda ortaya çıkan Berat Albayrak'a ait e-postalar, The Turkish Institute for Progress'in Albayrak'a lobicilik faaliyetleri hakkında rapor sunduğunu gösteriyor. RedHack tarafından sızdırılan e-postalarda Zaikin'in de bu faaliyetlerle ilişkisi olduğunu gösteriyor.

AYNI E-POSTAYI BERAT ALBAYRAK VE BİLAL ERDOĞAN'A GÖNDERDİ

Şubat 2015'te, THO üyesi Ali Çınar, Zaikin ve öteki grup üyelerini, Erdoğan'a karşı yürütülen eleştiriler konusunda uyarmış, aynı dönem örgütün yöneticisi olan Halil Danışmaz'ın ise aynı e-postayı Berat Albayrak ve Bilal Erdoğan'a gönderdiği ortaya çıkmıştı.

Danışmaz, geçtiğimiz yıl hem organizasyonu hem de ABD'yi terk etmiş, Albayrak ve Zaikin'e rapor verdiğini reddederken, Politico'ya yaptığı açıklamada ''Fethullah Gülen cemaatine karşı sürdürdüğü çalışmalar nedeniyle'' bir iftira kampanyasının kurbanı olduğunu söylemişti.

THO teşkilatının başkanı, Çınar, e-postaları doğrularken Zaikin'in Rus bağlantıları ve Danışmaz'ın Türk yetkililerle temasları olduğu konusunu kabul etmedi. Zaikin'in ise Danışmaz'ın danışmanı olduğunu iddia ederken ''Türk hükümeti için lobicilik faaliyeti yapmıyoruz'' açıklamasında bulundu.

Flynn'ın açıklamalarına göre ise, Alptekin, Flynn ile Berat Albayrak'ın Eylül ayında New York'ta bir araya gelmesi için bir görüşme ayarladı. Bu görüşmenin içeriği hakkında bilgilendirilen ancak ismi verilmeyen bir kişi ise, toplantıda taraflar arasında Gülen'in Türkiye'ye kaçırılması konusunun görüşüldüğünü öne sürdü.

Kaynak: http://www.politico.com/story/2017/04/25/michael-flynn-turkey-russia-237550

Çeviri: Şıvan Okçuoğlu/ Odatv.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde