ABD'de katliam: 59 ölü, 527 yaralı... Saldırıyı IŞİD üstlendi; FBI, 'Bağlantı yok' dedi

ABD'de katliam: 59 ölü, 527 yaralı... Saldırıyı IŞİD üstlendi; FBI, 'Bağlantı yok' dedi

ABD'nin Las Vegas kentinde ABD tarihinin en kanlı silahlı saldırısı düzenlendi. Bir otelin 32. katından aşağıya otomatik silahla ateş açan 64 yaşındaki Stephen Paddock isimli ABD vatandaşı 59 kişiyi öldürdü, en 527 kişiyi yaraladı

ABD'de katliam: 59 ölü, 527 yaralı... Saldırıyı IŞİD üstlendi; FBI, 'Bağlantı yok' dedi
16px
24px
03.10.2017 07:43
ABONE OLgoogle

Saldırganın, polis olay yerine ulaşmadan önce intihar ettiği açıklandı. Paddock'un, Asya kökenli olduğu tahmin edilen Marilou Danley isimli arkadaşı da yakalandı. IŞİD, internet sitesinden yaptığı açıklamada saldırıyı üstlenmişti, FBI, saldırdanın IŞİD'le ilgisinin olmadığını açıkladı

Amerika'nın Nevada eyaletine bağlı Las Vegas kentindeki Mandalay Bay Oteli'nin yanındaki alanda düzenlenen Route 91 Harvest Festival kapsamındaki country müzik konseri sırasında silahlı saldırı düzenlendi. 64 yaşındaki Stephen Paddock isimli ABD vatandaşı, Mandalay Bay Oteli'nin 32. katından konser alanındakilere otomatik silahla ateş açtı.Saldırıda 58 kişi öldü, en 500 kişi yaralandı. Saldırı sırasında alanda 22 bin kişi bulunuyordu. 

 SALDIRIYI IŞİD ÜSTLENDİ 

IŞİD’in haber ajansı Amak, ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen silahlı saldırıyı örgütün üstlendiğini duyurdu. Açıklamada, saldırganının birkaç ay önce İslam'ı kabul ettiği iddia edildi. FBI'dan yapılan açıklamada, "Saldırganın IŞİD'le bağlantısı yok' denildi.

SALDIRGAN İNTİHAR ETTİ

Polis, saldırıyla bağlantısı olduğu belirtilen Mariolu Danley (62) isimli kadını yakaladı. Bu kişinin, saldırganın kız arkadaşı olduğu belirlendi. Danley, saldırıyla ilgisinin bulunmadığını söyledi. Perşembe günü otele giriş yapan saldırganın polisin olay yerine ulaşmadan önce intihar ettiği açıklandı. Saldırganın yanında 10 silah bulunduğu belirtildi. 

OTOMATİK SİLAHLA ATEŞ AÇILDI

Las Vegas Şerifi Joseph Lombardo, gazetecilere yaptığı açıklamada "Bölgede patlayıcı olduğu bilgisi gerçek dışıdır. Tehdidin geçtiği konusunda son derece eminiz. Olayın terör saldırısı olup olmadığını bilmiyoruz. Yaralılar arasında 2 polis memuru da var birinin durumu kritik. Hayatını kaybeden polis memurları da var. Şu anda Las Vegaslılardan kendilerini korumalarını istiyoruz. En azından böyle bir olay sonrasında insanların güvenlik önlemlerini arttırmalarında yarar var" denildi. Lombardo, saldırgana ait iki aracın bulunması için kent sakinlerinden yardım istedi. 

EVİNDEN CEPHANELİK ÇIKTI 

Emniyet Şefi Joseph Lombardo tarafından akşam saatlerinde yapılan açıklamada ise, saldırganın öldürüldüğü evde 18 adet silah, patlayıcılar ve binlerce merminin bulunduğu duyuruldu.

280 BOŞ KOVAN 

Polis yetkilileri, saldırganın ateş ettiği bölgede 280 boş kovan bulunduğunu açıkladı. 

Saldırganın kardeşi Eric Paddock, Amerikan basınına yaptığı açıklamada, kardeşini "dini ve siyasi bir bağı olmayan" bir kişi olarak tanımladı.

Eric Paddock kardeşinin silahlara düşkün biri olmadığını ve askeri geçmişinin de olmadığını söyleyerek "Otomatik silahı nereden buldu bilmiyorum" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı halka sesleniş konuşmasında, ABD'nin üzüntü, şok ve yasta birleştiğini söyledi.

SİLAH SESLERİNİ HAVAİ FİŞEK SANDILAR

Sahnede Jason Aldean'ın performansı sürerken başlayan saldırıya ilişkin konuşan görgü tanığı Kodiak Yazzi, silah seslerinin 5 dakika boyunca devam ettiği, ancak ilk başta insanların bu sesleri havai fişek sesi sandığını belirtti.

Sesler ilk duyulduğunda bir an için müziğin sustuğunu, sonra tekrar devam ettiğini söyleyen Yazzi, bunların silah sesi olduğunun anlaşılması üzerine herkesin büyük bir panikle kaçmaya başladığını ifade etti.

LAS VEGAS POLİSİ: VİDEO PAYLAŞMAYIN

Las Vegas Polisi (LVMPD) resmi Twitter hesbından yaptığı açıklamada operasyonun sürdüğü bu nedenle bölgeden video paylaşımı yapılmasının polis memurlarının hayatını riske atabileceği uyarısında bulundu.  

ABD BASINI: BAŞKA YERLERDE DE SİLAH SESİ DUYULDU

ABD basının geçtiği son dakika haberlerine göre, Las Vegas'ta başka yerlerde de silah sesi duyuldu. 

TRUMP AÇIKLAMA YAPTI

ABD Başkanı Donald Trump, saldırıya ilişkin açıklamasında saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Birlik ve beraberlik çağrısı yapan Trump, konuşmasını "Tanrı Amerika'yı kutsasın" diyerek bitirdi. 

Trump'ın açıklamaları şöyle: 

"Yetkilerin, bu saldırının nasıl olduğuna ilişkin soruşturmaları devam ediyor. Las Vegas Polis Departmanına ve ilk müdahaleyi yapan yetkililere teşekkür etmek istiyorum. Binlerce insanın hayatı onlar sayesinde kurtuldu. İlk atış yapıldıktan sonra saldırının nereden yapıldığına dair tespitte bulundular. Bu, gerçek profesyonelliğin ne olduğunu açıkça göstermektedir.

Yüzlerce vatandaşımız, aile üyelerinin kaybının acısını yaşıyor. Onların acısını hayal edemeyiz. Kayıp yaşayan ailelere şunu söylemek istiyorum; sizin için dua ediyoruz, sizin için buradayız ve size yardımcı olacağız. Kitap, kırık kalplerin yanında olacağını söyler. Tanrı, yas tutanların kalbinde yaşamaktadır.

Yaralıların en kısa sürede iyileşmeleri için dua ediyoruz. Kendilerine desteğimizin sözünü veriyoruz. Kayıplarımızın sonrasında bayrağımızın yere indirilmesi talimatını verdim. Biz ortak insanlığımızla bir araya geldik. Bu kötülükler bizi ayıramaz. Çok büyük öfke duysak da bizi tanımlayan şey öfke değil, sevgimizdir. Bu her zaman, sonsuza kadar böyle kalacaktır. 

Böyle zamanlarda bir anlam aramaya çalışıyoruz. Cevap bulmak zor ama en karanlık nokta bile bir umut ışığıyla aydınlatılabilir. Buradaki Amerikalılar için dua ediyoruz. Bu korkunç, korkunç saldırıda birlik ve beraberlik, barışla devam eden ülkemiz için devam ediyoruz. Nefretle sarılan insanlardan korunması için dua ediyoruz. Tanrı, hayatını kaybedenleri kutsasın. Tanrı, bize bu acıları aşmak için güç versin. Tanrı, Amerika'yı kutsasın."

ERDOĞAN'DAN KINAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saldırıyla ilgili kınama mesajı yayınladı. Erdoğan, mesajında, "ABD'nin Las Vegas şehrinde yaşanan terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması temennisiyle, saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleri başta olmak üzere tüm ABD halkına Türk Milleti adına başsağlığı diliyorum" dedi. 

DIŞİŞLERİ'NDEN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı da saldırı ile ilgili bir kınama mesajı yayınladı. Mesajda şunlar kaydedildi: ABD'nin Las Vegas şehrinde bir otelde düzenlenen açık hava konseri sırasında gerçekleştirilen ve çok sayıda  kişinin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına yol açan silahlı saldırıdan büyük üzüntü duyduk.   Olayla ilgili gelişmeler tarafımızdan izlenmekte; ölü ve yaralılar arasında vatandaşlarımız olup olmadığı Los Angeles Başkonsolosluğumuzca yerel güvenlik makamları ve hastaneler nezdinde araştırılmaktadır. Bu menfur  saldırıyı  kınıyor, ABD halkının acısını paylaşıyoruz. Saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyoruz.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde