ABD’de Cumhuriyetçiler Türkiye’ye yaptırım için Senato’ya tasarı sundu

ABD’de Cumhuriyetçiler Türkiye’ye yaptırım için Senato’ya tasarı sundu

ABD’de Cumhuriyetçi Senatörler Rick Scott ve Todd Young, ABD Senatosu’na Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi satın alan Türkiye’ye yaptırım uygulanması için çağrıda bulunduğu bir karar tasarısı sundu.

ABD’de Cumhuriyetçiler Türkiye’ye yaptırım için Senato’ya tasarı sundu
16px
24px
19.07.2019 08:43
ABONE OLgoogle

ABD yönetimi Ankara’nın Rus yapımı S-400 füzelerini teslim alması halinde, Türkiye’ye bir dizi yaptırım uygulamayı planlıyor. Pentagon da Türkiye’nin F-35 programına katılımının askıya alındığını duyurdu. Olası yaptırımların arasında Türkiye’nin ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamına alınması da yer alıyor. S-400’lerin Türkiye’ye sevkiyatı ise 12 Temmuz itibariyle başladı.

Reuters’ın haberine göre, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemini satın alması ‘ABD’nin güvenlik hakkına doğrudan ve büyük bir tehdit’ olarak tanımlanıyor.

Karar tasarısının kabul edilmesi durumunda Türkiye’ye CAATSA kapsamında belirlenen yaptırımların ‘tamamen uygulanması’ öngörülüyor.

Demokrat senatörden destek

Cumhuriyetçi senatörlere, Demokratlar’dan da destek geldi.

Senato’nun Dışilişkiler Komitesi’nden Demokrat Senatör Bob Menendez de, Türkiye’yi F-35 programından çıkarmanın yeterli olmadığını ifade ederek, yasaların Rusya ile ‘savunma ve istihbarat konularında işbirliğinde olanlara’ ceza öngördüğünü kaydetti.

Menendez ayrıca Trump’un CAATSA’yı devreye sokmayı reddetmesi durumunda, ABD yönetimini Türkiye’ye yaptırım uygulamaya zorlayacak bir yasa tasarısı sunacağını da sözlerine ekledi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde