ABD'de 750 Bin markette ilaç satılıyor

ABD'de 750 Bin markette ilaç satılıyor

Amerika Birleşik Devletleri'nde, "Drugstore" olarak isimlendirilen pazarda 16.8 Milyar doalrlık ilaç satılıyor

ABD'de 750 Bin markette ilaç satılıyor
16px
24px
29.12.2009 15:42
ABONE OLgoogle

Amerika Birleşik Devletleri'nde, "Drugstore" olarak isimlendirilen, 1900'lü yılların başından günümüze geliştirilerek uygulanan ve zamanla zincirlere dönen, içinde ilaçların da satıldığı marketler, reçeteli ilaç satışında yüzde 20'lik paya ulaştı.

ABD Ulusal Eczane Zincirleri Derneği'nin (National Association of Chain Drugstores) açıkladığı son verilere göre, 2008'de 253.6 milyar dolarlık reçeteli ilaç satışının yapıldığı Amerika'da, satışların 10.2'sini süpermarket zincirlerinin içindeki, yüzde 9.8'ini de daha büyük süpermarket zincirlerinin içindeki eczaneler yaptı.

Reçeteli ilaçların yüzde 21.7'si posta siparişiyle, yüzde 17.3'ü bağımsız eczaneler tarafından satılırken, en büyük paya, yüzde 41 ile marketler içinde bulunmayan geleneksel zincir eczaneler sahip oldu.

Süpermarket zincirlerinde satılan reçeteli ilaçlar toplamda 25.77 milyar dolarlık satış rakamına ulaşırken, "kitlesel market" olarak adlandırılan daha büyük süpermarket zincirlerindeki reçeteli ilaç satışı ise 24.77 milyar dolar oldu.

REÇETESİZ İLAÇ PAZARI 16.8 MİLYAR DOLAR

Reçetesiz ilaç satıcılarını bir araya getiren ABD Tüketici Sağlık Ürünleri Derneği'nin (Consumer Healtcare Products Association) verilerine göre ise ülke genelinde 750 bin markette bu ürünlere ulaşılıyor. Derneğin 2008 yılı istatistiklerine göre Amerika'da toplam 16.8 milyar dolarlık reçetesiz ilaç satışı yapıldı.

Marketlerde satılan ve "tezgah üstü" olarak isimlendirilen baş ağrısı geçirici, öksürük şurubu, migren ve mide yatıştırıcıları, ağrı gidericiler gibi reçetesiz ilaçlar, ABD'de günlük olarak yoğun şekilde kullanılıyor ve herhangi bir eczacıya gereksinim duymadan marketlerden alınabiliyor.
Amerika'da 56 binin üzerinde eczane bulunuyor. Eczanelerden 39 bini geleneksel zincir eczaneler, süpermarketler ve daha büyük süpermarketler tarafından işletilirken, 17 bine yakın da bağımsız eczane sahibi eczacı var.

Ülkede, içinde eczanelerin de bulunduğu zincir süpermarketler arasında Walgreens, 6971 şubeyle lider konumda bulunuyor. Walgreens'i CVS 6308 şubeyle, Rite Aid 4992 şubeyle, Health Mart 1961 şubeyle takip ediyor.

ABD HATALI İLAÇ KULLANIMINDAN ÖLÜMLERDE BİRİNCİ

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ilaçların marketlerde satılmasının Türkiye'de uygulanamayacağını söyleyerek, "Bu sistemi uygulayan ABD hatalı ilaç kullanımında birinci" dedi.

Eczacıların kendilerine yapılan uyarılara karşın kepenk kapatmaları ve Sağlık Bakanlığı ile tek tek masaya oturup anlaşmayı reddetmeleri nedeniyle "cezalandırıldığını" ileri süren Sayılkan, şöyle konuştu:

"İlaç, dünyada sadece ABD'de marketlerde satılıyor ve ABD, hatalı ilaç kullanımından hayatını kaybedenler sayısı bakımından listenin ilk sırasında yer alıyor. ABD'deki modelde vitaminler, öksürük şurubu, pastil gibi reçetesiz ilaçlar satılmaktadır marketlerde. Çünkü orada ilaç reklamı serbesttir, ilacı ticari mal olarak algılarlar. Kişi başına en fazla ilaç harcaması da 680 dolar ile ABD'de yaşayanlara aittir, Türkiye'de bu rakam 68 dolardır. Reklamla pompalanan bu endüstride market sahipleri kazanır, ilaç firmaları kazanır. Bu sistemin devlete de vatandaşa da faydası yoktur.

ABD, hatalı ilaç kullanımından ölümlerde de dünyada ilk sırada yer alır. Böyle bir sistemin Türkiye'ye ne faydası vardır, ne de uygulanabilirliği."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde