ABD Türkiye'yi S-400'ler konusunda uyardı: Yaptırımlar masada

ABD Türkiye'yi S-400'ler konusunda uyardı: Yaptırımlar masada

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Rene Clarke Cooper, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemini denemesini değerlendirdi. Cooper, “Elbette S-400'lerin denenmesiyle, yaptırımlar masada” dedi.

ABD Türkiye'yi S-400'ler konusunda uyardı: Yaptırımlar masada
16px
24px
29.10.2020 08:59
ABONE OLgoogle

Siyasi ve Askeri İşlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı olan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Rene Clarke Cooper, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemini denemesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

BBC’nın aktardığına göre, Cooper, Washington'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin Türkiye'ye yaptırımlar uygulaması ihtimaliyle ilgili olarak bir soruya, "Bu çok gerçek bir risk. Türkler S-400 konusunda ısrarlı olmaya devam ediyor" dedi. Cooper, "Elbette S-400'lerin denenmesiyle, yaptırımlar masada" diye konuştu.

‘ABD’NİN KIRMIZI ÇİZGİSİ’

Türkiye'nin S-400'leri aktive etmesinin ABD'nin kırmızı çizgisi olduğunu hatırlatan Cooper, deneme sonrası da, Ankara'nın "füzelerin operasyonel hala getirilmesi konusunda geri adım atmasını umduğunu" söyledi.

"S-400'ler uzaklaştırılsın, kullanım dışı bırakılsın, sisteme entegre edilmesin ve operasyonel hale getirilmesin" diyen Cooper, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz kesinlikle Türkiye'nin Batı'da kalmasını sağlamak için çalışıyoruz. Bu sadece ABD için değil, ittifak (NATO) için de önemli."

ERDOĞAN, 'AMERİKA'YA SORACAK DEĞİLİZ' DEMİŞTİ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemini Sinop'ta denediğini doğrulamıştı.

Erdoğan, "Bu testler doğrudur yapıldı, yapılıyor ve Amerika'nın bu yaklaşımı kesinlikle bizi bağlamaz. Çünkü biz elimizdeki bu tür imkanların testini yapmayacağız da neyi yapacağız? Herhalde bunu kalkıp Amerika'ya soracak değiliz" ifadesini kullanmıştı.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jonathan Rath Hoffman, Erdoğan'ın açıklaması sonrası, "Türkiye'nin bu sistemi denemesine karşı çıkıyoruz. Bu durum aramızdaki güvenlik ilişkisini ciddi şekilde tehdit ediyor" demişti.

CAATSA YASASI UAPTIRIMLARIN YOLUNU AÇIYOR

ABD, NATO'nun ortak savunma sistemlerini tehlikeye atacağı gerekçesiyle Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almasına karşı çıkmıştı.

Amerikan Kongresi'nden 2017'de geçen ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA), ABD yönetimine, Rusya dahil Amerika'nın hasmı görülen ülkelerden önemli miktarda silah alan ülkelere yaptırımlar uygulayabilmesinin yolunu açıyor.

ABD, 2017'de Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alınması sonrası Türkiye'yi, F-35 savaş uçağı programından çıkarmıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde