AB yedi bölgeyi vergi cenneti listesinden çıkardı

AB yedi bölgeyi vergi cenneti listesinden çıkardı

Avrupa Birliği maliye bakanları, Panama ile yedi ülke ve bölgeyi bir ay önce açıkladığı vergi cenneti kara listesinden çıkardı.

AB yedi bölgeyi vergi cenneti listesinden çıkardı
16px
24px
23.01.2018 18:41
ABONE OLgoogle

AB Panama ve yedi bölgeyi vergi cenneti kara listesinden çıkardı.

Milletvekilleri ve aktivist gruplar, özellikle bu konuda çok eleştirilen bir ülke olan Panama ile ilgili karar başta olmak üzere, bu gelişmeyi şiddetle eleştiriyorlar.

Barbados, Grenada, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Macao, Moğolistan, Tunus ve Birleşik Arap Emirlikleri listeden çıkarılırken açıklamada kararın, “… AB’nin kaygılarının giderilmesi için verilen yüksek düzeyli taahhütler üzerine” alındığı belirtildi.

Kararın AB’nin Ahlaki Kurallar Grubu’ndaki vergi uzmanlarının önerileri üzerine alındığı açıklandı.

Aralık ayında hazırlanan kara liste, en ciddi boyuttaki vergi kaçakçılığına karşı caydırıcı olması amacıyla hazırlanmıştı.

Listenin hazırlanması, off-shore para işlemleri hakkında bazı önemli açıklamaların ortaya çıkmasını izlemişti.

Maliye bakanları, listeden çıkarmaların, pek çok ülkenin vergi şeffaflığı konusunda AB standartlarını benimsemeye başladığının görülmesiyle, sürecin işe yaradığının işareti olduğunu söylediler.

Ancak karara karşı şiddetli eleştiriler de geldi. Özellikle “Panama belgeleri” olarak bilinen finansal açıklamaların merkezi olan Panama’nın kara listeden çıkarılması tepki çekiyor.

Avrupa Parlamentosu finans komitesi başkan yardımcısı sağ kanat milletvekili Markus Ferber, “Bugün alınan karar başarısızlığın ilanıdır” dedi.

“Dünyanın en işlek vergi cennetlerinden biri olan Panama’nın listeden çıkarılması vergi kaçakçılığına karşı mücadele için felaket işaretidir.”

Ferber, listenin daha da genişletilmesi ve AB üyesi Malta’nın ve İngiltere’ye bağlı bazı bölgelerin de dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde