AB’nin gözü bu davalarda

AB’nin gözü bu davalarda

Bir AB yetkilisi, Deniz Yücel cezaevinde olduğu sürece Almanya’nın tavrının değişmeyeceğini ve Cumhuriyet davasının yakından izlendiğini söylüyor.

AB’nin gözü bu davalarda
16px
24px
11.12.2017 12:54
ABONE OLgoogle

Ankara, AB masasına dönmek için yol ararken Brüksel’den “AB değerlerine odaklan” yanıtı geldi. AB yetkilileri adım atmadan önce Türk yargı kararlarını dikkatle takip ettiklerini vurguluyor. Bir AB yetkilisi, Deniz Yücel cezaevinde olduğu sürece Almanya’nın tavrının değişmeyeceğini ve Cumhuriyet davasının yakından izlendiğini söylüyor.

Ankara, ABD ile en krizli günlerini yaşarken, bir başka mayınlı alanda, Avrupa’da masaya yeniden dönüş için yol arıyor. İşte beklentiler ışığında Ankara ve Brüksel’in atacağı düşünülen adımlar:

Ankara’nın adımları

Türkiye, 1 yıl sonra AB’ye söz verdiği ve vize serbestisi için atacağı adımları içeren yol haritasını 12 Aralık’ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılacağı Genel İşler Konseyi’nde sunmaya hazırlanıyor.

Çavuşoğlu’nun geçen günlerde katıldığı NATO Dışişleri Bakanları toplantısı sırasında Hollandalı muhatabı Halbe Zijlstra ile başbaşa bir araya geldiği öğrenildi. Hedef, mart ayından bu yana başkentlerde büyükelçi olmaksızın sürdürülen ilişkilerde normalleşme sürecini başlatmak.

Brüksel’in mesajları

Konsey cephesi: Üst düzey bir yetkili, Ankara’dan gelen mesajlara karşın, nisan ayında yayımlanacak ve ilişkilerin geleceğinde belirleyici olacak İlerleme Raporu’na kadar Ankara’dan AB temel değerlerine yönelik somut adımlar görmeyi beklediklerini belirtti ve “Eğer Ankara bu 7 kriteri yerine getirirse, bunlar başlı başına AB tarafından memnuniyetle karşılanacak adımlar olacaktır; verilerin korunması, Europol, TMK’de ilerleme kaydedildiği zaman bunlar tek başına zaten takdire şayan gelişmeler olacaktır” dedi.

Eğer önümüzdeki aylarda trendin değiştiğini görecek olursak, mesela devam eden davaların seyrinin değiştiğini, devlet memurlarının ihraç edilmesi ile ilgili adım atıldığını, medya özgürlüğünde alan açıldığını... Bu durumda AB ve Avrupa Konseyi Türkiye’ye yardım teklifinde de bulunacak; yardım da edebiliriz denilecek” dedi.

Komisyon cephesi: AB Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komiseri Dimitris Avramopulos da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile geçen hafta yaptığı görüşmenin ardından umutlu olduğunu belirtti.

AB’nin gözü o davalarda

AB yetkilileri Türkiye ile üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması konusunda adım atmadan önce Türk yargısının kararlarını dikkatle takip ettiklerini vurguluyor. Üst düzey bir AB yetkilisi, Deniz Yücel cezaevinde bulunduğu sürece Almanya’nın Türkiye’ye yönelik tavrında değişiklik beklenmemesi gerektiği dile getirirken, Cumhuriyet gazetesi davasında çıkacak kararların, eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça davalarının da yakından takip edildiğine işaret etti.

Duygu Güvenç /Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde