AB'den yeni teklif... Brexit'te yeni plan

AB'den yeni teklif... Brexit'te yeni plan

İngiliz parlamentosu 12 Nisan'a kadar Başbakan May'in daha önce reddettikleri planını onaylarsa Brexit 22 Mayıs'a ertelenecek. Parlamentoda sonuç değişmezse 12 Nisan'da anlaşmasız ayrılık gerçekleşecek.

AB'den yeni teklif... Brexit'te yeni plan
16px
24px
22.03.2019 05:29
ABONE OLgoogle

Brüksel'de toplanan Avrupa Konseyi, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit tarihini erteleme talebine "şartlı" onay verdi.

AB liderleri May'e Brexit anlaşması için 12 Nisan'a kadar süre tanıdılar. Bu tarihe kadar Avam Kamarası'nın May'in daha önce reddedilen anlaşmasını onaylaması halinde Brexit, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin yapılacağı 23 Mayıs'ın hemen öncesine 22 Mayıs tarihine kadar yeniden uzatılacak.

Normal şartlarda 29 Mart'ta gerçekleşecek Brexit için May 30 Haziran'a erteleme istemişti. AB liderleri ayrılmanın Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonraya kalmasına karşı çıkıyor.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk yaptığı açıklamada, "AB liderleri May'in Brexit için uzatma talebine pozitif yaklaştılar. 12 Nisan tarihine kadar İngiltere için tüm seçenekler açık olmaya devam edecek. Eğer İngiltere kararını 12 Nisan'a kadar veremezse Brexit için uzun bir erteleme otomatik olarak imkansız hale gelecek" diye konuştu. 

AB liderler zirvesi sonrasında gazetecilere açıklama yapan İngiltere Başbakanı Theresa May ise, "Parlamenterler gelecek hafta karşı karşıya oldukları seçenekleri değerlendirme şansı bulacaklar. Umarım bir görüş birliğine varabiliriz, şimdi karar verme anı. Avrupa Birliği'nden ayrılıyoruz, parlamentonun görevinin referandum sonucunu yerine getirmek olduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı.

BREXİT SÜRECİ

İngiltere 23 Haziran 2016’da yapılan referanduma yüzde 48’e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı almıştı. İngiliz hükümeti 29 Mart 2017’de Lizbon Anlaşması'nın üyelerin birlikten ayrılma sürecini düzenleyen 50. maddesini işleterek Brexit sürecini resmen başlatmıştı.

İngiliz hükümeti, AB ile vardığı ayrılık anlaşmasının parlamentoda iki kez ezici çoğunlukla reddedilmesinin ardından 29 Mart’ta gerçekleşmesi gereken Brexit’i 30 Haziran’a erteleme talebini AB Konseyi'ne iletmişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde