AB'den Esad'a ölümcül darbe

AB'den Esad'a ölümcül darbe

Arap Birliği ve Türkiye'nin Suriye'ye yönelik yaptırım kararlarının ardından Esad'a ölümcül darbeyi AB vurdu.

AB'den Esad'a ölümcül darbe
16px
24px
02.12.2011 07:31
ABONE OLgoogle

Arap Birliği ve Türkiye'nin Suriye'ye yönelik yaptırım kararlarının ardından Esad'a ölümcül darbeyi AB vurdu. AB, özellikle finans, petrol ve gaz sektörünü hedef aldı. Avrupalı petrol üreticileri Suriye'den çekilecek

Suriye'ye yaptırımları görüşmek üzere Brüksel'de toplanan AB dışişleri bakanları, halka şiddet politikasını sürdüren Şam yönetiminin en önemli finans kaynağı olan petrol şirketiyle, finans ve gaz sektörlerini hedef aldı. Kamuya bağlı Suriye Genel Petrol Şirketi yaptırımlar listesine dahil edilirken, İngiliz-Hollanda ortaklığındaki Royal Dutch Shell ve Fransız Total, bu ülkedeki üretim faaliyetlerini dondurmak zorunda kalacak. Bu durumda Suriye'nin günlük 350 bin varil düzeyinde bulunan ve Avrupalı alıcıların çekilmesiyle son dönemde günlük 250 bin varile inen petrol üretiminin daha da gerileyeceği belirtiliyor.

ENERJİ YATIRIMI DA YASAK

AB üyelerinin prensipte uzlaştığı kapsamlı ilave yaptırımlara göre, Avrupalı şirketlerin Suriye'de enerji yatırımlarına katılması yasaklandı, internetteki yazışmaların izlenmesini sağlayan yazılımların bu ülkeye satışının durdurulmasına karar verildi ve Suriye tahvillerine alım yasağı getirildi.

İlave yaptırımlarla birlikte Avrupalı sigorta şirketleri sağlık sigortası haricinde Suriye'deki faaliyetleri donduracak, Suriye bankalarının AB'de yeni şubeler açması ya da Avrupalı bankalarla ortaklıklar kurması engellenecek. Dışişleri bakanları ayrıca Şam yönetiminin şiddet politikasında sorumluluğu bulunan 12 kişiye daha seyahat yasağı getirerek AB'deki malvarlıklarını dondurma kararı aldı. AB, Suriye'ye yaptırımlar kapsamında bugüne dek 74 kişi ve 19 kuruluşu kara listeye almış, silah ambargosu başlatmış ve bu ülkeden petrol ithalatını durdurmuştu.

MÜDAHALE YOK

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi'nin de katıldığı AB dışişleri bakanları toplantısında, Fransa'nın gündeme getirdi, Suriye'nin Türkiye ve Lübnan sınırları boyunca 'insani yardım koridorları' oluşturulması konusu ele alındı. Paris'in önerisiyle bu toplantıya katılması beklenen Ankara Rum vetosuna takılınca, zirve Türkiye'siz yapıldı. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, toplantıya girerken basına yaptığı açıklamada, 'Suriye'ye askeri müdahalenin AB'nin gündeminde olmadığını'' söyledi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ise 'Suriye'de herkesin can güvenliğini sağlamak için Arap Birliği ve Türkiye ile yakın çalışmayı sürdüreceklerini'' vurguladı.

İran'a petrol ambargosu Rum itirazına takıldı

AB dışişleri bakanları Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun İran'ı nükleer silah için deney yapmakla suçlayan raporunun ardından bu ülkeye yeni yaptırımlara onay verdi. AB dışişleri bakanları İran'a petrol ambargosu üzerinde uzlaşamazken, nükleer faaliyetlerde rol üstlenen 180 kişi ve şirketi yaptırımlar listesine dahil etti. İran'a petrol ambargosu isteyen İngiltere, Almanya ve Hollanda'nın başını çektiği ülkeler, bu ülkeden piyasa şartlarından daha ucuz ham petrol ithal eden Yunanistan, Kıbrıs Rum kesimi ve diğer bazı Akdeniz ülkelerinin itirazına takıldı. Nükleer faaliyetlerde rol aldıkları gerekçesiyle İranlı 37 yetkili ve 143 şirket ve kuruluş da yaptırımlar listesine dahil edildi.

BM: Bunun adı iç savaş

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Suriye'deki olaylarda ölenlerin sayısının 4000'i aştığını söyledi. Pillay, 9 aydır süren olaylarda ölenlerin sayısının 4 bini aştığını belirterek, ülkedeki durumun 'iç savaş' olarak tanımlanabileceğini kaydetti. Navi Pillay, Suriye güvenlik güçlerinin işlediği suçlarla ilgili kanıtların, ülke yöneticilerinin 'insanlığa karşı suç işledikleri' gerekçesiyle yargılanmaları yolundaki çağrısını doğruladığını belirtti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde