AB, Maraş'ı paketten çıkartıyor

AB, Maraş'ı paketten çıkartıyor

Limanlar sorununun 14 Aralık'taki AB zirvesi öncesinde aşılmasını isteyen Finlandiya; çözüm için yeni hamle hazırlığında. Restimizi gören AB, Maraş'ı paketten çıkartmaya hazır.

AB, Maraş'ı paketten çıkartıyor
16px
24px
22.11.2006 09:00
ABONE OLgoogle

Limanlar sorununun 14 Aralık'taki Avrupa Birliği (AB) zirvesi öncesinde aşılmasını isteyen Finlandiya çözüm için yeni bir hamle hazırlığında. AB dönem başkanlığını yürüten Finlandiya, Ankara'ya 27 Kasım'da ikili bir görüşme yapılması çağrısında bulundu. Limanlar sorununu çözmek için dört ayaklı bir plan geliştiren Finlandiya, bu ayaklardan bir tanesi olan Maraş konusunu dışarda bırakacağının da sinyalini verdi.

İlk girişiminde Kıbrıs'taki iki taraf ve Türkiye'yle birlikte dörtlü zirve öneren Finlandiya'nın çabası, Türkiye'nin Yunanistan'ın çağrılmamasına itirazı nedeniyle sonuçsuz kalmıştı. Önümüzdeki hafta başında AB-Akdeniz dışişleri bakanları toplantısına ev sahipliği yapacak olan Finlandiya, bu fırsatı yeni bir çözüm girişimi için kullanmak istiyor. Toplantı için Tampere'ye gidecek olan Gül'le yapılması planlanan görüşmede, AB dönem başkanlığının çözüm paketinin yeni versiyonunu masaya getirmesi bekleniyor. Ankara'ya ulaşan duyumlar, Finlilerin Maraş'ı paketten çıkarma eğiliminde olduğu yönünde.

Fin diplomasisinin çözüm paketinin ilk versiyonunda, Türkiye'nin limanlarını Rumlara açması karşılığında, Magosa limanının uluslararası ticarete açılması, Maraş'ın da Birleşmiş Milletler'e devredilmesi öngörülüyordu. Paketin dördüncü unsuru da doğrudan ticaret tüzüğünün yürürlüğe girmesi idi. Ancak Finlilerin, Maraş gibi Türkiye açısından çok hassasiyet taşıyan bir konuyu çözüm paketinin unsuru haline getirmenin uzlaşma sürecini daha da zorlaştıracağı noktasına geldiği belirtiliyor. Ankara, Fin önerilerini görüşmeyi reddetmemiş, ancak Maraş'ın kalıcı bir çözümün parçası olduğunu pek çok kez dile getirmişti. Ankara ayrıca çözüm paketine Ercan Havaalanı'nın uluslararası trafiğe açılmasının eklenmesini de istedi.

Ancak Finlandiya, çözüm paketinden Maraş'ın çıkıp, Ercan Havaalanı'nın girmesi için Rum kesimini ikna etmekte zorlanacak. Ercan Havaalanı'nın uluslararası trafiğe çıkmasına itiraz eden Rumlar, Maraş'ın iadesinin olmadığı bir çözümü kabule de yanaşmayacaklarının mesajını pek çok kez verdiler.

Finlandiya 14 Aralık'taki AB zirvesi öncesinde limanlar konusunun aşılmasını ve böylece zirvenin Türkiye ile ilgili sorun yaşanmadan tamamlanmasını istiyor.

Son olarak Finlandiya Başbakanı Matti Van Hanen, çözüm konusunda 6 Aralık'ı son tarih olarak vererek, bu tarihe kadar limanlar konusunda çözüme varılmış olması gerektiğini söyledi. 6 Aralık tarihinde toplanacak olan Avrupa Komisyonu, o tarihe kadar uzlaşma sağlanamaması durumunda Türkiye ile ilgili tavsiye kararında bulunacak. Van Hanen, önceki günkü açıklamasında, zirve gündemini bu konuyla meşgul etmek istemediğini, konuyla ilgili siyasi kararın ise 11 Aralık tarihindeki AB dışişleri bakanları toplantısında alınacağını belirtti.

Ankara'dan geri adım yok
Bu arada Ankara da Finlandiya'nın Limanların Kıbrıs Rum kesimine açılması konusunda konusunda 6 Aralık'a kadar süre vermesine karşı "Biz üzerimize düşeni yaptık, geri adım yok" yanıtını verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dünkü açıklamasında Finlandiya'nın önerisiyle ilgili olarak, “Kabullenemeyeceğimiz şeyler önümüze geldiği zaman farklı bir adım söz konusu olmayacaktır” dedi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise "Bu işler şantajla olmaz. Zaten böyle bir şey de yok" dedi. Gül dün yaptığı açıklamada ancak bir orta yol bulunması durumunda Türkiye'nin 'evet' diyebileceğini söyledi.

Türkiye'ye baskı Yunan bankalarını vurdu
Bu arada Financial Times gazetesi, “AB"nin Kıbrıs (Rum Kesimi) ile olan anlaşmazlığı çözmesi için Ankara"ya baskı yapmasının ardından Yunan bankalarının Türkiye konusunda aldıkları risk nedeniyle gerilediği”ni yazdı. ağustos ayında Finansbank"nın “çoğunluk” hissesini satın alan NBG'nin hisselerinin yüzde 1, Alternatifbank"taki bir pay almak için görüşmeler yapan Alpha Bank"nın hisselerinin ise yüzde 1.5 düştüğünü belirten gazete, Mayıs ayında Tekfenbank"ı satın alan EFG Eurobank"ın hisselerinin ise yüzde 1.8 değer kaybettiğine dikkat çekti.

İsrail Ercan uçuşlarını başlatacak iddiası
Rum Kesiminde yayınlanan Alithia gazetesi, KKTC"deki Ercan havaları ile Tel Aviv arasında uçuşların yeniden başlatılması için Londra"da Türk ve İsrail hava yolu şirketleri arasında görüşmelerin yapıldığını öne sürdü.Gazete, söz konusu görüşmelerin bu ay Londra"da açılan Dünya Turizm Fuarı"nın ardından başladığını ancak bu temasların iki taraf arasında yapılan görüşme ve toplantıların sadece küçük bir parçası olduğunu de yazdı.

Kretschmer'in halefi göreve başladı
Bu arada Hans Jörg Kretschmer"den boşalan Avrupa Komisyonu"nun Ankara Temsilciliği koltuğuna atanan Fransız Marc Pierini dün görevine resmen başladı. Çankaya Kökü'nde Cumhurbaşkanı Sezer ile bir araya gelen Pierini, kabulde Sezer'e güven mektubunu sundu. Marsilya doğumlu olan Fransız büyükelçi Pierini, son olarak Tunus"ta Avrupa Komisyonu Temsilcisi olarak görev yapmıştı. Pierini, daha öncesinde ise Suriye ve Libya"da çalışmıştı.

Barçın Yinanç/Referans

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde