AA’ya borç takan Fındıkzadeli CEO

AA’ya borç takan Fındıkzadeli CEO

A.A’ya, yandaş medya 1.2 milyon lira borç takmış. En çok borcu da Fındıkzadeli CEO takmış...

AA’ya borç takan Fındıkzadeli CEO
16px
24px
24.07.2014 07:41
ABONE OLgoogle
AKP dönemindeki kadrolaşmayla birlikte siyasi propaganda aracı hâline gelen Anadolu Ajansı’nın, muhalif gazetelere baskı aracı olarak kullanıldığı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından da doğrulandı.

CHP Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek tarafından, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından yanıtlanması istemiyle verilen soru önergesi, AA’nın sansür ve baskı aracı olarak kullanıldığını bir kez daha gözler önüne serdi. 10.06.2014 tarihli soru önergesinde; “Anadolu Ajansı (AA), ulusal yayın yapan gazete, dergi, radyo, televizyon ve internet sitelerinin bir kısmının aboneliklerini iptal etmiştir. Ajansa çok yüksek rakamda borcu olan yayınlara ise haber servisine devam etmektedir. Twitter’dan fuatavni’nin iddiasına göre ‘Yandaş Medya’nın, Anadolu Ajansı’na 10 milyon 500 bin lira borcu’ vardır. Buna göre; Anadolu Ajansı’nın son 1 yılda aboneliğini iptal ettiği ulusal yayın yapan kaç gazete, dergi, radyo, televizyon ve internet sitesi vardır? Bu kuruluşlar hangileridir ve hangi gerekçe ile AA abonelikleri iptal etmiştir? AA’ya hangi ulusal yayın yapan gazete, dergi, radyo, televizyon ve internet sitelerinin borcu vardır? Bu borçların miktarları nelerdir? AA’nın toplam alacağı ne kadardır? AA’ya borcu olan kuruluşlardan borçlar neden tahsil edilmemektedir” ifadeleri yer aldı. Arınç’ın soru önergesine verdiği yanıtta ise şöyle dendi:

YALNIZCA TARAF'IN ABONELİĞ İPTAL

“Bakanlığım sorumluluğundaki Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğünden alman bilgilere Anadolu Ajansı alacaklarının sözleşmeye bağlı ve faturalandırılmış olması nedeniyle tahsil edilememesi gibi bir durum söz konusu değildir. Anadolu Ajansımın, ulusal yayın yapan gazetelerden 2013 yılından kalan vadesi geçmiş ve takibi yapılan alacağı yaklaşık 1 Milyon 228 Bin TL’dir. Alacakların tahsili için hukuki süreç devam etmektedir. Anadolu Ajansı’nda abonelik bedellerinin tahsilatı kapsamında her ay aboneler aranmakta, vadesi geçen borçlu abonelere uyarı yazıları gönderilmekte ve ödeme yapmayan abonelerin yayınları kesilmektedir. Bu işlemlerden netice elde edilememesi halinde yasal yollara başvurularak borcun tahsili yoluna gidilmektedir. Anadolu Ajansı tarafından sözleşme ve ticari teamüllere aykırı tutum ve davranışlarda bulundukları ve abonelik bedellerini ödemedikleri gerekçesiyle, ulusal yayın yapan 1 gazetenin abonelik iptali gerçekleştirilmiş, 2 gazetenin de yayınları kesilmiştir.”

CHP’Lİ DİBEK: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE DARBE

CHP milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Turgut Dibek ise AA’ya toplam 1 milyon 228 bin TL borcu olan birçok gazete olmasına karşın, yaptığı haberler nedeniyle yalnızca Taraf Gazetesi’nin aboneliğinin iptal edilmesini basın özgürlüğünün önündeki en büyük engellerden biri olarak değerlendirdi. Dibek, şunları kaydetti: “Anadolu Ajansı Atatürk’ün emri ile kurulmuş, sermayesini halktan alan ve özerk olması gereken bir kurumken, Hükümet’in hoşuna gitmeyen haberleri yapan gazetelere AA tarafından haber akışının sağlanmaması yasalara, basın özgürlüğünü kısıtladığı için de Anayasa’ya aykırıdır.

“ARINÇ ASIL BORCU GİZLİYOR”

Dibek, sözlerine şöyle devam etti: “Öte taraftan 2014 yılı AA alacaklarını açıklamayan Bülent Arınç, asıl büyük borcu gizlemektedir. 1 milyon 228 bin TL’lik 2013 yılı borçlularının da isimlerini açıklayamamaktadır. Açıklasa Taraf Gazetesinin aboneliğinin iptal edilmesinin hiçbir haklı gerekçesi olmadığı ortaya çıkacaktır çünkü. Arınç yalnızda 2013 yılı borç miktarını açıkladığı için 2014’ü bilemiyoruz. Bu da Twitter’dan fuatavni’nin iddiasını doğrular nitelikte. Fuatavni ‘Yandaş Medya’nın, Anadolu Ajansı’na 10 milyon 500 bin lira borc’u vardır diyor. Eğer bu doğru olmasa Arınç 2014 yılı rakamını da, borcu olan kurumları da açıklardı.”

AA’ya borç takan Fındıkzadeli CEO

Dünkü Sabah gazetesinde yer alan bir haberde, Taraf gazetesinin “AA’ya borç taktığı için hacizle karşı karşıya olduğu” savunuldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak yönetimindeki Sabah gazetesi; başta Türk Hava Yolları ve devlet bankaları üzerinden vatandaşın vergileriyle reklam adı altında beslenirken, vergi borçları diğer Havuz medyası gibi “sıfırlanırken” AA’ya en büyük oranda “borç takan” gazetelerden. Ancak Sabah gazetesinin haberinde bundan bahsetmeyi unuttuğu dikkatlerden kaçmadı.

Kardeşi Berat Albarak, Başbakan’ın kızı Esra Erdoğan ile evlenmeden önce İstanbul Fındıkzade’de kirada oturan Serhat Albayrak’ın talihi iş dünyasında hızla açıldı. Bugün muazzam bir servete sahip olduğu belirtilen Serhat Albayrak’ın, Sabah ve ATV’de Çalık ve Katarlı ortağının koyduğu 630 milyon lira sermayeyi 4 yıl içinde batırıp sıfırladığı biliniyor.  
Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde