97 oktan benzinle ilgili şok haber

97 oktan benzinle ilgili şok haber

Yakıtta tasarruf için 97 oktan benzini tercih eden araç sahiplerine kötü haber

97 oktan benzinle ilgili şok haber
16px
24px
17.02.2011 11:05
ABONE OLgoogle

Türkiye'de kullanılan otomobillerin önemli bölümünde 97 oktan kurşunsuz benzinin performans artırıcı ya da koruyucu bir etkisinin bulunmadığı öne sürüldü. 

     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, son dönemlerde akaryakıt ürünlerinde yaşanan fiyat artışıyla birlikte benzinin litresinin 4 lira (97 oktan kurşunsuz benzin) seviyelerinde seyretmesi, tasarruf önlemlerini yeniden gündeme getirdi. 

     Birçok araç sahibi, şehir içi ve dışında daha az yakıtla daha fazla kilometre yapabilmenin yollarını araştırırken, bazı sürücüler de otomobillerine taktırdıkları cihazlarla tasarruf yoluna gidiyor. 

     Yakıtta tasarruf konusunda, 97 oktan ve 95 oktan kurşunsuz benzin tercihi, önemli rol oynuyor. Otomobilini tanımadan litresi 3,95 lira olan 95 oktan kurşunsuz benzin yerine litresi 4 liraya satılan 97 oktan benzin kullanan sürücüler, böylece yakıta fazla para harcamış oluyor. 

     Gazi Üniversitesi Otomotiv Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup İçingür, benzinde oktan sayısının yükselmesinin motordaki sıkıştırma oranının artmasıyla ilişkili olduğunu belirtti. 

     Türkiye'de kullanılan otomobillerin önemli bölümündeki motorların sıkıştırma oranının 9-10 arasında olduğunu vurgulayan İçingür, şöyle konuştu: 

     ''9-10 arasında sıkıştırma oranına sahip motorlarda 95 oktan yakıt, vuruntusuz çalışmayı temin edebilir. 97 oktanlık yakıta kesinlikle ihtiyaç yok. Motorun sıkıştırma oranı 10'un üzerinde olan otomobillerde 95 oktanlık yakıt kullanılması, vuruntuya yol açabilir. Ülkemizdeki araçların genelindeki sıkıştırma oranı 9-10 arasında olduğu için bu otomobillere 97 oktan yakıt almanın anlamı yok.'' 

     İçingür, 10'un üzerindeki sıkıştırma oranına sahip motorların belirli lüks modellerde bulunduğunu ifade ederek, ''Bu oran da genelin içinde çok çok az. 97 oktan yakıt, 9-10 sıkıştırma oranları araçlara zarar vermez ama fayda da sağlamaz. Birçok kişi, 97 oktanı motoru koruduğu, performansı artırdığı için tercih ediyor. 97 oktan kurşunsuz benzin, performansı artırmıyor, yakıtı azaltmıyor, motoru korumuyor. Bu yüzden belirli lüks modeller dışında 95 oktan benzin en iyisi. Diğerinden ucuz'' dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde