96 yıllık Meclis, resmen ‘külliye’ oldu

96 yıllık Meclis, resmen ‘külliye’ oldu

TBMM Genel Sekreterliği’nce hazırlanan raporda, 96 yıllık geçmişe sahip Meclis, ‘külliye’ olarak yer aldı…

96 yıllık Meclis, resmen ‘külliye’ oldu
16px
24px
04.05.2016 08:00
ABONE OLgoogle
Saray ve üniversitelerden sonra Osmanlı özentisini Meclis’e de taşıdılar...

AKP iktidarı Türk milletinin ortak değeri TBMM’ye el attı. TBMM Genel Sekreterliği’nce hazırlanan raporda, 96 yıllık geçmişe sahip Meclis, ‘külliye’ olarak yer aldı…
 
Osmanlıya hayranlığını her fırsatta dile getiren AKP iktidarı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve üniversitelerden sonra, 96 yıldır Türk milletinin iradesinin sembolü olan Meclis’e de ‘külliye’yi soktu.

Arapça bir sözcük olan külliye, cami ile birlikte medrese, imaret, türbe, kütüphane, hamam, aşevi, kervansaray, çarşı, okul, hastane, tekke, zaviye vs. gibi binalardan oluşan yapılar topluluğuna verilen isim. ‘Külliye’ sözcüğü Türkiye’nin gündemine kaçak saray, Ak Saray, Beştepe gibi isimlerle anılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyeti üzerine yapılan tartışmalar sırasında girdi.

Atatürk Orman Çiftliği’ne 1 milyar 370 milyon liraya kaçak olarak inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın adının Cumhurbaşkanlığı Külliyesi olarak değiştirildiğini bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı… Ardından İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edilen Yıldız Sarayı da Yıldız Külliyesi olarak anılmaya başladı. Üniversitelerin, ‘kampüs-yerleşke’ sözcüğü yerine ‘külliye’yi kullanmaya başlaması da gecikmedi.

İSMAİL KAHRAMAN GELDİ, BÖYLE OLDU

‘Dindar Anayasa lazım’ diyen İsmail Kahraman’ın TBMM Başkanı olmasının ardından, TBMM de resmen ‘Külliye’ oldu. Meclis Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan belgelerde TBMM yerleşkesinin adı “külliye” olarak değişti.

AKP’li İdare Amirleri Salim Uslu, Ahmet Gündoğdu, Orhan Karasayar, Erdoğan Özegen, CHP’li Tufan Köse, HDP’li Sırrı Süreyya Önder, MHP’li Seyfettin Yılmaz ile Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Tamirci’nin imzaladığı güvenlikle ilgili raporda “Meclis külliyesi’’ ifadesi açıkça yer aldı.

Muhalefet de külliye ifadesini kabullendi. TBMM’deki güvenlik önlemlerine ilişkin raporda, mobil ekiplerin ziyaretçileri yönlendirmesine ve araç park yerlerine ilişkin düzenlemeler yer aldı.
Kamil Elibol/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde