900 Milyon Dolar kaybeden Rus milyarderden şok suçlama

900 Milyon Dolar kaybeden Rus milyarderden şok suçlama

Rus milyardar Oleg Deripaska, içeriden bilgi sızdırılmasıyla zarara uğradığı gerekçesiyle Morgan Stanley'e dava açtı.

900 Milyon Dolar kaybeden Rus milyarderden şok suçlama
16px
24px
05.11.2015 06:57
ABONE OLgoogle
Dünyanın en büyük alüminyum üreticisi olan United Company Rusal Plc'nin kurucusu Oleg Deripaska'dan ünlü Amerikan bankası Morgan Stanley'ye büyük suçlama...

Ünlü Rus milyarder, 2008 finansal krizi esnasında bir şirketteki yüzde 20 hissesinin değer kaybetmesi sonucu en az 900 milyon dolar zarar etmesine neden olmakla suçladığı Morgan Stanley ile mahkemelik oldu.  

OLAYLAR NASIL GELİŞTİ?
 
Morgan Stanley'ye karşı Manhattan Federal Mahkemesi'ndeki dava Rus milyarder Oleg Deripaska'nın yatırımlarında aracı kurum olarak çalıştığı Hollandalı firma Veleron BV tarafından açıldı. 

Reuters'in haberine göre Veleron BV, Morgan Stanley'nin şirkete kredi veren BNP Paribas ile olan ilişkisi sayesinde içeriden bilgi aldığını iddia ediyor.

Anlaşmazlık, Deripaska'nın 2007 yılında Kanadalı otomobil parçaları üreticisi Magna International'a Veleron BV aracılığıyla yaptığı yatırıma dayanıyor. Söz konusu yatırım Magna hisselerinin teminat olarak gösterilmesine karşılık BNP Paribas'dan sağlanan 1,2 milyar dolar kredi ile finanse ediliyor. Her ne kadar Morgan Stanley doğrudan doğruya kredi anlaşmasının tarafı olmasa da, BNP Paribas ile yaptığı bir takas anlaşması ile (swap) yatırıma dahil oluyor.

29 Eylül 2008 tarihinde, Magna hisseleri küresel mali krizin etkisiyle düşüşe geçtiğinde, BNP Paribas, Veleron'a 93 milyon dolar teminat tamamlama çağrısı yapıyor. Morgan Stanley daha sonra BNP'den Veleron'un büyük olasılıkla bu teminatı tamamlayamayacağını ve Magna hisselerini paraya çevireceğini öğreniyor.
 
VELERON'DAN BNP'YE, BNP'DEN MORGAN STANLEY'YE, MORGAN STANLEY'DEN...
 
Bu bilgiler Morgan Stanley'in küresel sermaye piyasaları grubundan çoğunlukla Morgan Stanley hesabına işlem yapan borsa işlemcilerinden biri olan Kerim Tuna'ya iletiliyor.
Mahkeme kayıtlarına göre Kerim Tuna hemen Magna hisselerini açığa satmaya başlıyor. Morgan Stanley, Veleron'un temerrüdü nedeniyle 6,6 milyon dolar kaybederken Kerim Tuna'nın açığa satışlarıyla bunun 4,6 milyon dolarını kurtarmayı başarıyor.

Dava, Morgan Stanley'nin bilgi ticareti yasağına aykırı hareket ettiği savına dayandırılıyor. Davacıya göre ünlü bankanın Veleron hakkında kamuya açıklanmamış bir bilgiyi kullanarak işlem yapması içeriden bilgi sızdırma yoluyla gerçekleşiyor ve Magan hisseleri açığa satış nedeniyle düşüyor. Bu zarar için 10 milyon dolar talep ediliyor. Ancak Morgan Stanley, durumun bir 'içeriden bilgi sızdırma/içeriden öğrenenlerin ticareti' (insider trading) değil sadece riske karşı korunmak olduğunu iddia ediyor. 

"TAMAMEN ASILSIZ"

Ünlü banka davanın reddedilmesi talebinde bulunsa da ABD Bölge Yargıcı Colleen McMahon Temmuz ayında davanın jüri önünde görülmesine hükmetti.

Deripaska'nın Morgan Stanley'e karşı açtığı dava dün New York'da görülmeye başladı. Morgan Stanley sözcüsü Mark Lake; "Bu iddialar tamamen asılsız ve haklılığımızı mahkedeme ispatlamak için can atıyoruz" dedi.
 
MARTHA STEWART VAKASI
 
ABD'li televizyon yıldızı ve girişimci Martha Stewart, 2001'deki bir hisse satışı sırasında 'insider trading' (içeriden bilgi sızdırma/içeriden öğrenenlerin ticareti) suçu işlediği gerekçesiyle hüküm giydi.
 
"BÜYÜK SOYGUNCULARA MESAJDIR"
 
Martha Stewart, 27 Aralık 2001'de Imclone şirketine ait 3928 adet hisse satmıştı. Ancak ABD'de ilaç izinlerini veren Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi bir gün sonra şirketin yıllardır üzerinde çalıştığı ilaçla ilgili olumsuz açıklama yapmış ve ardından hisse fiyatı çökmüştü. Stewart zamanında yaptığı satışla zarardan kurtulurken, Imclone'nın piyasaya çıkaracağı mucize ilaca güvenerek hisse alan binlerce küçük yatırımcı ise zarar etmişti. Davanın jürisi; "Bu, insider trading nedeniyle piyasalarda zarar eden küçük yatırımcının zaferidir. Karar büyük soygunculara mesajdır" diyerek kararı açıklamıştı.
 
INSIDER TRADING NEDİR?
 
Sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek, henüz kamuya açıklanmamış bilgileri kendisine veya üçüncü kişilere menfaat sağlamak amacıyla kullanarak sermaye piyasasında işlem yapanlar arasında fırsat eşitliğini bozacak şekilde haksız yarar sağlamak veya bir zararı bertaraf etmektir. (Habertürk)
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde