90'ında da sağlıklı cinsellik yaşanır

90'ında da sağlıklı cinsellik yaşanır

Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği'ne göre, yaşlılıkta da cinselliği sürdürmek genç hissettiriyor, özgüven yaratıyor. Ayrıca 90'lı yaşlarda bile cinsellik devam ediyor. Senede bir gün bile olsa!

90'ında da sağlıklı cinsellik yaşanır
16px
24px
25.11.2006 08:47
ABONE OLgoogle

Yaş ilerledikçe ya cinselliği yaşamaktan vazgeçiliyor ya da çirkin ve yakışıksız bulunuyor. Oysa cinsel açıdan doyumlu bir yaşlılık; bağımsızlık, özgüven duyguları aşılıyor ve genç hissettiriyor. Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de cinsel ilişki sıklığı ayda ortalama 7.4, tatmin oranı ise yüzde 48. Partneri olan erkeklerde cinsel birleşme sıklığı 30-39 yaş grubunda haftada birken, 90-99 aralığında yılda bire düşüyor.

Yaş ilerlemesine karşın sekse verilen önem de azalmıyor. Daha eski bir araştırmada 'seksin önemi'ne yönelik soruya 40-49 yaş erkeklerin yüzde 82.5'i 'son derece önemli' derken, 70-80 grubundakilerin yüzde 60'a yakını 'seksin hayatın çok önemli bir parçası olduğu' şeklinde yanıt vermişti.

Sayı azalsa da tatmin mümkün
Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği'nin (CETAD) dün gerçekleştirdiği 'Yaşam Boyu Cinsel Sağlık Sizin de Hakkınız' başlıklı basın toplantısında yaşlılarda cinsellik masaya yatırıldı. Yaşlılıkta cinsel birleşmenin sayısı azalsa bile doyumlu bir cinsellik yaşamanın mümkün olduğu dile getirildi. Yaşlıların cinselliği konuşmaktan, tartışmaktan rahatsız oldukları açıklanırken ancak iyi iletişim kurulduğunda yaşlıların konuşmaya hazır olduğu belirtildi. Uzmanlara göre yaşlılar toplumun genç üyelerine oranla daha az cinsel bilgiye sahip, bu nedenle onlara da gerekli cinsel eğitim verilmeli.

Yaşlılıkta cinselliği yaşayanlar, duygusal yakınlığı koruyor, fiziksel zevki yaşıyor, özgüvenlerini koruyor ve gereksinimlerini doyuruyor. Ayrıca toplumun kalıplaşmış yanlış düşüncelerine meydan okuyor ve kendini olduğundan çok daha genç hissediyor.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Engin Eker, "Yaşlılıkta sertleşmenin oluşması daha uzun sürer ve çabuk bitebilir. Yaşlıların performanslarını sürekli izlememeleri gerekir çünkü bu, sertleşmeyi güçleştirir. Cinsellik, birleşme değil. Romantizm yaşayın, iletişimi artırın, rutini değiştirin ve enerjinizin en fazla olduğu zamanda ilişkiye girin" diyor. Yaşlılıkta cinselliğin bitmediğine örnek olarak da, ABD'de AIDS'lilerin yüzde 19'unun yaşlı olmasını, bunun da korumasız cinsel ilişkiye girdiklerini kanıtladığını gösteriyor.

Hatice Yaşar/ Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde