88 Milyonluk ortaklıktan 'Makarneks' çıktı

88 Milyonluk ortaklıktan 'Makarneks' çıktı

Japon Nissin Foods ile Ülker ortaklığında kurulan Nissin Yıldız birinci yılındaki ilk ürününü verdi. 88 Milyonluk ortaklıktan 'Makarneks' çıktı

88 Milyonluk ortaklıktan 'Makarneks' çıktı
16px
24px
08.10.2013 13:46
ABONE OLgoogle

Tüm dünyada yaygın olarak tüketilen, üç dakikada pişen ve çabuk erişte olarak nitelenen instant noodle Japon teknolojisi ile Türkiye'ye geliyor.

Japonya'nın gıda sektöründeki en büyük oyuncularından biri olan ve tüm dünyada yılda 100 milyar paketin üzerinde çabuk erişte satan Nissin Foods ile Ülker'in çatı kuruluşu Yıldız Holding ortaklığında kurulan Nissin Yıldız birinci yılındaki ilk ürünü olan çabuk erişteyi Makarneks markasıyla pazara sunacak.

Nissin Yıldız yıllık tüketim potansiyeli 1 milyar porsiyon olarak hesaplanan pazardn öenmli bir pay elde etmeyi hedefliyor. Yeni ürünün hedef kitlesi ise gençler,öğrenciler,çalışanlarlar ve ailesi için her gün yemek yapmak isteyen ancak pratik yemek yolları da arayan ev kadınları olarak belirlendi.

Nissin Yıldız'ın ilk ürünü Makarneks için Yıldız Holding Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, Nissin Foods Holdings Strateji Başkanı (CSO) Noritaka Ando ve Nissin Yıldız Gıda Genel Müdürü Kenji Kato'nun katılımıyla düzenlenen basın toplantısında ürün hakkında bilgi verildi. Toplantıda konuşan Yıldız Holding Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, Nissin Foods Holdings ile 10'uncu global ortaklığı gerçekleştirdiklerini belirterek "Nissin Yıldız, Makarneks ile çabuk erişteyi Türkiye'de üreten ilk şirket olacak. Bu alandaki potansiyelin yıllık 1 milyar porsiyon olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

BİR YIL ÖNCE 88 MİLYON TL'YE KURULDU

Bu ortaklık ile Yıldız Holding'in güçlü dağıtım ağ ve yerel üretim gücünün, Nissin Foods'un "anında hazırlanabilen noodle" (instant noodle) üretim teknolojileri ile birleşmiş olduğuna işaret eden Tütüncü, yüzde 50-50 ortaklıkla ve yaklaşık 88 milyon TL sermaye ile kurulan Nissin Yıldız'ın Sakarya Hendek'teki modern tesiste üretim yaptığını söyledi.

"ÖNCE PAKETTE ARDINDAN BARDAKTA ERİŞTE"

Türkiye pazarında gelecek vaat eden kategoriler için, konusunda uzman ve dünyanın lider şirketleriyle ortaklıklar kurma stratejilerini hatırlatan Mehmet Tütüncü, şöyle devam etti:
 "Şehirleşme ve çalışan kadın oranının artması tüketici davranışlarında değişikliğe neden oluyor. Günlük yaşamın hızlı temposunda tüketicilerin daha hızlı ve kolay hazırlanan yemeklere gösterdiği ilgi sebebiyle hijyen standardı yüksek olan paketli gıdalar ve atıştırmalık ürünler kategorisi hızlı büyüyor. Türkiye'de hızlı pişen makarna ve noodle konusunda üretim yapan bir şirket bulunmuyor. Bu yeni kategorinin hızlı gelişeceğini öngörüyoruz."

 Mehmet Tütüncü bir soru üzerine, ilk aşamada paket ürün ile pazara girdiklerini ve ürünün pazarda iyice kabul görmesiyle bardakta eriştenin de pazara çıkacağını söyledi. Tütüncü, bir soru üzerine 2013'ün son çeyreği de dahil 2014 yılında yaklaşık 30 milyon paketlik satış hedefi bulunduğunu söyledi

"2013'TE GIDA CİROMUZ 14 MİLYAR TL'Yİ GEÇER"

Türkiye gıda sektörü büyüklüğünün yaklaşık 280 milyar dolara ve Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içindeki payının da yüzde 19'a ulaştığını belirten Tütüncü, gıda sektörünün Haziran 2013 sonu itibari ile geçen yılın aynı dönemine göre tonajda yüzde 4, ciroda yüzde 12.3 büyüme gösterdiğini yılın ikinci yarısında da büyümenin devam edeceğini öngördüklerini ve artışa en çok katkıda bulunacak sektörlerin başında da paketli gıda ve atıştırmalık ürünlerin geldiğini söyledi.

Tütüncü, kentleşme ve çalışan kadın oranının artmasının tüketici davranışlarında değişikliğe neden olduğunu hatırlatarak "Tüketici, günlük yaşamın hızlı temposunda yüksek hijyen standardı sunan paketli ürünler ve atıştırmalıklara yöneliyor. Daha hızlı ve kolay hazırlanması açısından özellikle makarna, erişte ve noodle gibi ürünlere talep artıyor" dedi.

Yıldız Holding'in 2012 yılı toplam yatırımının 364 milyon TL olduğunu ifade eden Tütüncü,şu bilgileri verdi:

"2012 ciro rakamlarımızda 2011'e göre yüzde 8'lik büyüme kaydettik. 2012 yılı ciromuz 12.4 milyar TL oldu.2013'te bu rakamın 14 milyar TL'yi geçeceğini öngörüyoruz. 2013 yılı sene sonunda geçen seneye göre ortalama yüzde 15 büyüme bekliyoruz.Gıda ve içecek grubumuzun 2012 yılı cirosu ise 6.4 milyar TL olarak gerçekleşti."

"DEDEM HER GÜN ERİŞTE YİYEREK 96 YAŞINA KADAR YAŞADI"

Nissin Foods Holdings Strateji Başkanı Noritaka Ando da şunları söyledi: Çabuk erişte, Nissin Foods Holdings'in kurucularından Momofuku Ando'nun 55 yıl önce icat ettiği bir ürün. Şu anda dünyada yıllık 100 milyar paket çabuk erişte tüketiliyor. Nissin Foods çabuk erişteyi dünya pazarına sunma konusunda uzman bir şirket. Nissin Foods Holdings olarak 18 ülkede çabuk erişte üretimi yapıyoruz, ürünlerimiz 80'den fazla ülkede satılıyor. Türkiye önemli bir makarna üreticisi ve aynı zamanda tüketicisi. Makarna dışında erişte diye bir kültürünüz var. Öte yandan Türkiye dünyada en hızlı gelişen ülkelerden biri. Dolayısıyla satın alma gücünüz yüksek ve ayrıca genç, dinamik bir nüfusa sahipsiniz. Bu olumlu göstergeler sebebiyle Türkiye'de olmak istedik. Ortağımız Yıldız Holding'in birçok büyük markası var ve faaliyet gösterdiği pek çok kategoride lider konumda. Sadece Türkiye'de değil, bölgesindeki ülkelerde de çok güçlü bir dağıtım ağına sahip. Nissin Yıldız'ın kurulmasıyla iki lider şirketin gücü birleşti, ilk ürünümüz Makarneks ile Türkiye'de yeni bir pazar yaratıyoruz" şeklinde konuştu.

Makarnanın sağlık yönünden etkisinin sorulması üzerine Noritaka Ando " Dedem her gün çabuk erişte yerdi ve 96 yaşına kadar da sağlıklı yaşadı" yanıtını verdi.

"ÜLKER VE NİSSİN'İN ORTAK ÖZELLİKLERİ ÇOK"

Nissin Yıldız Gıda Genel Müdürü Kenji Kato, Ülker ve Nissin'in bir dizi ortak özelliği olduğunu ve her iki grubun da aile şirketi olduğunu,halihazırda ikinci kuşağın iş başında bulunduğunu ve her iki kuruluşun da gıda sektörünün önemli oyuncular olduğunu belirtti. Üretim sürecinde yüzde 90 oranında yerli ürün kullanılacağını ve yerel ekonomiye önemli oranda katkı yapacaklarını vurgulayan Kenji Kato, Makarneks'in Türk tüketicisi için yeni bir ürün olduğunu ve bu ürünle erişte pazarının daha da büyüyeceğini hatırlatarak ürün hakkında şu bilgileri verdi:

 "Nissin Foods Holdings kurucusu Momofuku Ando'nun buluşu olan Flash Frying tekniği ile üretim yapıyoruz. Bu teknikte hamurun içinde bulunan su buharlaşıyor ve hamur içinde hava kabarcıkları oluşuyor. Pişirme sürecine geçildiğinde, erişteye eklenen su, hava boşluklarını doldurarak eriştenin orijinal formunu kazanmasını sağlıyor."Kenji Kato, 3 dakika içinde kolayca hazırlanan Makarneks'in şimdilik Türk tüketicisinin en çok tercih ettiği 3 çeşit ile pazara sunulduğunu belirterek şöyle devam etti:

"İlk etapta peynirli, domates soslu ve acılı domates soslu olarak üç çeşidimizi tüketicilerimize sunduk. Türk mutfağında zaten erişte var.Bu nedenle Türk tüketicisinin bu ürünü çok seveceğine inanıyoruz.Makarneks, her yerde tüketilebilecek alternatif lezzetler sunan pratik bir yemek. Öğrenciler ve çalışma hayatına yeni başlayan, yalnız yaşayan gençlere ulaşmak istiyoruz. Gençler, uzun uzun yemek hazırlamak yerine arkadaşlarıyla zaman geçirmeyi tercih ediyorlar. Bu sebeple pratik hazırlanan yemeklere ilgi gösteriyorlar. Ürünümüzle ilgili yaptığımız tüketici araştırmalarında da bu sonuçları gördük; tüketicilerimiz yüzde 80 oranda ürünü denemeden satın alacaklarını söyledi."

 "Zamanı iyi kullan" sloganıyla tüketiciye tanıtılacak olan Makarneks'in tüm satış noktalarında 1 TL'den satışa sunulduğu bildirildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde